Pentti Linkola räväytti kovaa tekstiä vielä viimeisessä IS-haastattelussaankin – ja ylisti Greta Thunbergia

Suomen kenties legendaarisin ympäristöfilosofi kertoi ilmastonäkemyksistään Ilta-Sanomille viimeisessä haastattelussaan marraskuussa 2019.

”Seuraan kovasti, mitä hänestä kerrotaan”, Linkola kommentoi Greta Thunbergia.

Pois nukkunut ympäristöfilosofi Pentti Linkola kommentoi viimeisessä haastattelussaan Ilta-Sanomille marraskuussa suurena puheenaiheena ollutta globaalia kannanottoa maapalloa uhkaavasta ympäristökatastrofista. Vetoomuksen mukaan valtaosin kehitysmaissa muhivaan väestöräjähdykseen voidaan tutkijoiden mukaan puuttua lisäämällä tyttöjen koulutusta.

Liikakansoituksesta jo 1970-luvulla varoitellut ympäristöfilosofi Pentti Linkola kommentoi tuolloin IS:lle olevansa mielissään, että väestöpolitiikka on sulautunut osaksi kansainvälistä ilmastokeskustelua. Ehdotus kehitysmaissa asuvien tyttöjen kouluttamisesta sitä vastoin sai mieheltä täystyrmäyksen.

– Mitä enemmän koulutetaan, sitä enemmän kulutetaan. Savimajoissaan afrikkalaistytöt kuluttavat vähemmän. Koulutettuina he alkavat lentää ympäri maailmaa ja kulutus kasvaa 5–10-kertaiseksi, Linkola jyrähti.

Linkola esitti haastattelussa itse väestönkasvun hillitsemiseksi kehitysavun lakkauttamista ja Euroopan rajojen sulkemista.

Samaan juttuun haastateltu professori Kristina Lindström ei innostunut Linkolan ajatuksista.

– Kenelläkään ei ole toista suurempaa oikeutta kuluttaa. Emme voi sanoa afrikkalaistytöille, että pysykää siellä savimajoissanne, Lindström sanoi.

Euroopan kantaväestön Linkola näkee harvenevan nykyisin toivotulla tavalla, joskin lapsilisistä ja muista syntyvyyskannustimista pitäisi luopua. Syyskuussa Suomea järkyttänyt väestöennuste suomalaisten ennätysalhaisesta syntyvyydestä oli Linkolan mukaan suurimpia ilouutisia aikoihin.

Ympäristöfilosofi ei tuolloin uskonut, että tutkijoiden globaali kannanotto kirvoittaisi poliittisella tasolla toimenpiteitä. Hän muisteli tiedemiesten esittäneen samanlaisia näkemyksiä ennenkin.

– Päättäjille se on kasvua, kasvua ja kasvua vain. En usko heidän kuuntelevan mitään, paitsi toki metsätalousmiehiä ja teollistajia.

Valtiovaltaa kohtaan tuntemastaan luottamuspulasta huolimatta Linkola ei pitänyt ympäristöaktivistien ja tutkijoiden pyrkimyksiä turhanpäiväisinä. Erityisesti 86-vuotiaan ympäristöfilosofin sydäntä lämmitti seitsemänkymmentä vuotta nuorempi ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg.

– Seuraan kovasti, mitä hänestä kerrotaan. Onhan hän jopa vähän hullunkurisella tavalla suurenmoinen tyttö. Saa nähdä, miten pitkään hän vielä jaksaa taistella, Linkola sanoo.

Lue lisää: Pentti Linkola tyrmää tyttöjen koulutuksen ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi – fanittaa silti Greta Thunbergiä: ”Suurenmoinen tyttö”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?