Varoitus voimakkaasta uv-säteilystä – Suomen yllä ennätyksellinen otsonikato, tutkijalta tärkeä muistutus ulkoilijoille

Uv-säteily on viikonlopun aikana Suomessa tavanomaista voimakkaampaa, kertoo Ilmatieteen laitos sivuillaan.

5.4.2020 12:31

Suomessa nautitaan tällä hetkellä monin paikoin aurinkoisesta ja keväisestä säästä. Ulkona täytyy kuitenkin muistaa suojautua, sillä uv-säteily on nyt voimakasta koko maassa, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen tutkija.

Suomen yllä on havaittu torstaina ennätyssuuri otsonikato noin 18 kilometrin korkeudessa. Havainto tehtiin Sodankylässä.

Tilanne Suomessa on Ilmatieteen laitoksen mukaan samanlainen kuin Etelämantereella keväisen otsoniaukon aikaan.

– Ensimmäistä kertaa pitkän havaintohistorian aikana Sodankylässä on havaittu Etelämantereen kaltainen otsonikato. Stratosfäärissä, noin 18 kilometrin korkeudella on jopa 90 prosenttia vähemmän otsonia kuin normaalisti, Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Rigel Kivi kertoo.

– Ilmakehän kokonaisotsonin pitäisi olla pohjoisilla alueilla tähän aikaan vuodesta suurimmillaan stratosfäärin kiertoliikkeestä johtuen. Tänä talvena kokonaisotsoni on kuitenkin pysytellyt lähes samana marraskuun puolivälistä alkaen, toteaa Ilmatieteen laitoksen sivuilla erikoistutkija Leif Backman.

Otsonikerros on Ilmatieteen laitoksen mukaan normaalia ohuempi koko maassa. Pilvisyyden mukaan uv-indeksi voi nousta Etelä-Suomessa jopa noin kolmeen. Yleensä tällaisia arvoja mitataan toukokuun alusta alkaen. Uv-säteilyltä tulisi suojautua, kun indeksi on 3 tai korkeampi, eli ulkoilijoiden tulisikin ottaa jo nyt huomioon uv-säteily.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pohjoisessa indeksi on hieman matalampi, mutta ohuen otsonikerroksen lisäksi lumipeite voi voimistaa uv-säteilyä.

– Lumi heijastaa voimakkaasti UV-säteilyä, ja aurinkolasit on hyvä muistaa ottaa mukaan lumisilla alueilla ulkoillessa, muistuttaa tutkija Kaisa Lakkala Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Ennätyssuuri otsonikato on Ilmatieteen laitoksen mukaan seurausta kahden tekijän yhteisvaikutuksesta: hitaasta kiertoliikkeestä stratosfäärissä eli ylemmässä ilmakehässä ja voimakkaasta otsonikadosta.

– Kiertoliike on tuonut normaalia vähemmän otsonia, ja polaaripyörteen kylmissä oloissa on esiintynyt poikkeuksellisen runsaasti polaaristratosfääripilviä, jotka aiheuttavat otsonikatoa muuntamalla stratosfäärissä esiintyvän kloorin aktiiviseen muotoon, Ilmatieteen laitos kertoo tilanteen kehityksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?