Pari viikkoa sitten ruoka­kaupan kassalla aloittanut nainen järkyttyi, kun näki, mitä suuri osa asiakkaista tekee kassalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pari viikkoa sitten ruoka­kaupan kassalla aloittanut nainen järkyttyi, kun näki, mitä suuri osa asiakkaista tekee kassalla

Kassatyöntekijällä on toive asiakkaille.

Kassatyöntekijä toivoo, että ruokakaupassa käyvät asiakkaat toimisivat kuten kuvassa ja maksaisivat kortilla, eivät käteisellä. Kuvituskuva.­

4.4. 13:31

Keskisuureen ruokakauppaan lomautuksen takia siirtynyt nainen kertoo järkyttyneensä, kun hänelle valkeni, miten suuri osa asiakkaista edelleen käyttäytyy kassalla ja kaupassa ylipäätään – koronakriisistä huolimatta.

Kaupan kassalle pari viikkoa sitten siirtynyt parikymppinen nainen ihmettelee, miten huolettomasti suuri osa ihmisistä käsittelee rahaa ja kortteja kassalla. Yleinen huolettomuus oli hänelle silmiinpistävää.

– Etenkin vanhemmat ihmiset laittavat usein kortin suuhun, kun he etsivät lompakosta jotain. Tai sitten laittavat setelin suuhun – tai kastelevat sormen suussa ennen kuin aukaisevat muovikassin. Järkytyksellä olen sitä seurannut vierestä, nainen kertoo IS:lle.

 Etenkin vanhemmat ihmiset laittavat usein kortin suuhun, kun he etsivät lompakosta jotain.

Työntekijä toteaa, ettei hänellä ole liiemmin mahdollisuuksia huomauttaa asiakkaita. Kerran hän huomautti iäkkäämpää rouvaa siitä, että kaupassa on järjestetty iäkkäämmille ihmisille ja muille riskiryhmiin kuuluville aikainen asiointiaika, jotta kaupassa voisi käydä turvallisemmin.

– Rouva ilmoitti, että eihän kukaan keskellä yötä herää kaupassa käyntiä varten.

Myyjä sanoo olettaneensa, että kaupassa ihmiset asioisivat huolellisesti – onhan koko Suomi nyt poikkeustilassa ja uusia tartuntoja ilmoitetaan jatkuvasti.

– Kuvittelin jotain ihan muuta. Tuli fiilis, että ihmiset elävät ihan kuplassa. Luetaanko uutisia lainkaan?

– Usein koko perhe tulee esimerkiksi jäätelöostoksille, vaikka suositellaan, että vain yksi perheestä kävisi tekemässä ostokset, ettei virus leviä.

 Minulle ojennetaan välillä korttia, että laittaisin sen lukukoneeseen. Tai pyydetään näpyttelemään tunnus. Suussa käyneitä rahoja sitten ojennetaan.

Kassatyöntekijä kertoo, että hänellä on pleksi ja kumihanskat suojana ja hän käyttää jatkuvasti käsidesiä työpäivän aikana. Maskia hän ei käytä, sillä hän luottaa THL:n ohjeistukseen, jonka mukaan maskista ei ole juurikaan apua.

Hänellä on paikoin epämiellyttävä ja turvaton olo kassalla.

– Minulle ojennetaan välillä korttia, että laittaisin sen lukukoneeseen. Tai pyydetään näpyttelemään tunnus. Suussa käyneitä rahoja sitten ojennetaan.

Työntekijällä onkin toivomus kaikille ruokakaupoissa asioiville:

– Luopukaa käteisestä. Älkääkä nostako rahaa kassalta. Se olisi ensimmäinen helppo tapa vaikuttaa. Älkää tulko koko perheen voimin ja ikäihmisten kannattaisi tulla varhaisina tunteina, kun väkeä on vähemmän.

Kommentoi: miten koronakriisi on muuttanut käyttäytymistäsi kaupassa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?