Helsingin ravintoloissa juotiin nyt viimeistä päivää – ”Meistä kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsingin ravintoloissa juotiin nyt viimeistä päivää – ”Meistä kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu”

Viimeisen ravintolaillan väki ymmärsi rajoitukset. Epätietoisuus jatkosta iskee silti pahasti yrittäjiin ja työntekijöihin.

Tyylikkäästi pukeutunut herra kommentoi baarien sulkeutumista nimettömänä.­

3.4. 20:08

Ravintoloiden sulkeminen koronaviruksen leviämisen estämiseksi näkyi rajusti Helsingissä perjantai-iltana.

Ravintoloiden väliaikainen sulkeminen sai lopullisen sinettinsä kun eduskunta päätti, ettei valtioneuvoston asetusta ravitsemisliikkeiden sulkemisesta kumota.

Ravintoloiden ja kahviloiden pitää valtioneuvoston asetuksen mukaan sulkea ovensa asiakkailta kaikissa Suomen maakunnissa, kun vuorokausi vaihtuu lauantaiksi 4. huhtikuuta.

Ulosmyynti on kuitenkin edelleen sallittu. Monet ravintolat olivat sulkeneet ovensa jo aiemmin.

Pub Peräkammari Helsingin Eerikinkadulla oli yksi harvoista ravintoloista, joka oli enää auki myöhään perjantai-iltana.

Tunnelma oli aluksi vielä rento ja vain vähitellen kiristyvä. Monia asiakkaita koronaviruksen aiheuttama tilanne ja viimeinen ilta ennen väliaikaista sulkemista selvästi mietitytti kovasti.

– Tänään suljemme eikä sulkemiselle ei ole vaihtoehtoa, työvuorossa oleva Maksi kertoo tunnelmistaan baaritiskillä.

Baarissa olevat asiakkaat pohtivat, mitä kaikkea voi vielä tapahtua. Näillä näkymin ravintoloiden on pidettävä ovensa kiinni toukokuun loppuun asti.

Pub Peräkammarissa työvuorossa ollut Maksi laski olutta tuoppiin.­

Maksi pitää hyvänä sitä, että pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus edistää tässä poikkeuksellisessa tilanteessa yrittäjien mahdollisuutta saada työllisyystukea.

– Moni hakemus varmaan lähtee hyvinkin pian, Maksi pohtii.

Ei hankalaa, vaan tylsää

Asiakkaiden joukossa pohdittiin, mitä on odottavissa juuri nyt. Rajoituspäätöksen menivät selvästi tunteisiin, mutta asiaa pohtijoiden puheesta kuului järjen ääni.

– Tämä ei ole minulle hankalaa, vaan lähinnä tylsää, yksi asiakkaista pohtii.

Hänen mukaansa monille asiakkaille tärkeän eräänlaisen toisen olohuoneen sulkeminen on ymmärrettävää.

Pohdintaan osallistui myös toinen mies. Hän analysoi myös taudin testauksen tilannetta.

Tyylikkäästi pukeutunut herra pohti myös vasta-ainetestien merkitystä.­

– Uudesta koronaviruksesta tiedetään vasta niin vähän, että tartunnan leviämisen estäminen on viisasta. Jokaisella yksilöllä on vastuuta siihen, että asia onnistuu, erittäin tyylikkäästi pukeutunut asiakas kertoo.

Pub Peräkammari laittaa ovensa kiinni, kun perjantai päättyy.­

Hän odottaa myös vasta-ainestestejä, jotta tavalliset kansalaiset voisivat saada selville sen, ovatko he kenties itse jo sairastaneet taudin oireettomasti.

– Toivotaan, että tauti ei enää leviä. Tavallaan minulla on huono omatunto, että olen täällä, sillä ymmärrän, miten tärkeä on estää lähikontakteja, hän pohtii.

– Meistä kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Sairastummeko kenties, vai olemmeko jo sairastaneet taudin jo, siksi rajoitukset ovat paikallaan, hän sanoo.

Hän toivoo myös lisää tietoa tutkijoilta siitä, miten pitkään mahdollisesti hankittu immuniteetti tautia vastaan kestää.

Tunnelma synkkeni tiistaihin verrattuna

Vielä tiistaina 31.3. helsinkiläisravintoloissa tunnelma oli haikea mutta toiveikas, kun IS vieraili kahdessa ravintolassa, Pub Paavalissa ja ravintola Hermannin Kukossa. Hallitus oli maanantaina hyväksynyt esityksen, jonka mukaan baarit ja ravintolat menevät kiinni maanantaina. Ne ovat kiinni 31.5. saakka.

Perjantaina tunnelma oli jo selvästi syvempi ja väliaikaisen sulkemisen tunnistaminen toi pintaan kaihon sijaan apeutta, kun eduskunta oli vahvistanut, että nyt sulkeminen sitten todella tapahtuu.

Pub Peräkammarin asiakkaat ottivat silti asian ryhdikkäästi aavistellen, että paremmat ajat voivat koittaa jo kesäkuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?