Yli 100 000 suomalaisen oiredata julki: Täällä päin sairastetaan juuri nyt – katso oman kuntasi tilanne - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yli 100 000 suomalaisen oiredata julki: Täällä päin sairastetaan juuri nyt – katso oman kuntasi tilanne

Kuinka moni Suomessa sairastaa juuri nyt? Missä päin asuvat ihmiset uskovat saaneensa koronatartunnan?


3.4.2020 16:00

Tiedot selviävät Helsingin Sanomien ja Futuricen yhdessä kehittämän Oiretutka-kyselyyn tulleista vastauksista. Jättimäisen kyselyn mukaan sellaiset ihmiset, joilla on joitakin koronaan viittaavia oireita, asuvat useimmiten Etelä-Suomessa. Erityisesti Uusimaa nousee vastauksissa.

Uudenmaan kunnissa on selvästi enemmän yskintää, kuumetta ja nuhaa kuin muualla Suomessa. Uudenmaan kaupungeista Helsinki, Espoo ja Vantaa nousevat vielä erityisesti, kun tarkastellaan esimerkiksi yskää. Näissä kyselyyn vastanneista joka kolmas kertoi kärsivänsä ainakin vähäisestä yskästä.

Jos grafiikka ei näy laittellasi, katso se tästä.

On kuitenkin muistettava, että koronaviruksen oireita ei pysty erottamaan muista kausi-influenssoista ja taudeista, joten tulos ei tarkoita, että tartuntojen todellinen määrä olisi näin suuri. Oletettavasti etenkin oireiset ovat vastanneet kyselyyn.

Kyselyssä tiedustellaan muun muassa kuumeen, kurkkukivun ja yskän tuntemuksia. Oireiden lisäksi kysytään myös elintapoja.

Jos grafiikka ei näy laitteellasi, katso se tästä.

Kyselyn vastauksista selviää, että epäilys koronatartunnasta keskittyy toistaiseksi Etelä-Suomeen, erityisesti Uudenmaan alueelle. Tarkka kysymys kuuluu: ”Epäiletkö, että olet saanut koronavirustartunnan?” Yli 19 000 kyselyyn vastannutta ihmistä on vastannut kysymykseen myöntävästi. Yhteensä vastauksia oli perjantaihin mennessä kertynyt jo 100 000, joten ainakin kyselyyn vastanneista lähes joka viides uskoo saaneensa tartunnan.

Uudenmaan ulkopuolella suurissa kaupungeissa asukkaat ovat melko tasaisesti epäilleet koronatartuntaa. Sekä Tampereella, Turussa, Oulussa että Jyväskylässä koronaa uskoo kantavansa vajaa viidennes kyselyyn vastanneista. Se on nykyisillä vastaajamäärillä kunkin kaupungin asukasluvusta noin 0,37 prosenttia.

Vähiten koronaa epäilevät tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaan asukkaat. Siellä myös oireita on kyselyn mukaan vähemmän kuin monin paikoin muualla Suomessa.

Pirkanmaa on kyselyn mukaan jakaantunut kahtia. Maakuntakeskus Tampereella oireillaan ja uskotaan tartuntaan. Sen sijaan Pirkanmaan laitamilla monessa kunnassa koronaa epäileviä löytyy harvakseltaan.

Katso alla olevasta listasta oman kuntasi tilanne. Tilastoista on rajattu pois aivan pienimmät kunnat, joissa vastaajia on toistaiseksi ollut alle 25. Kuntadata sisältää silti toistaiseksi noin 5,1 miljoonan suomalaisen kotipaikkakunnat.

Jos hakukone ei näy laitteellasi, katso se tästä.

Oiretutka-palvelun ovat kehittäneet yhteistyössä Helsingin Sanomat, Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osasto ja teknologiayritys Futurice.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?