Ruumiskontit ilmestyivät helsinkiläissairaalan pihalle – sairaalapomo: ”Ennen pitkää koronaepidemia aiheuttaa ylimääräistä kuolleisuutta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ruumiskontit ilmestyivät helsinkiläissairaalan pihalle – sairaalapomo: ”Ennen pitkää koronaepidemia aiheuttaa ylimääräistä kuolleisuutta”

Koronaepidemia hidastaa hautausprosesseja ja ruuhkauttaa perinteiset ruumiiden säilytystilat.

2.4.2020 17:03

Helsingin Laakson sairaalan pihamaalle on kaikessa hiljaisuudessa ilmestynyt kontti/kontteja, jotka ovat herättäneet ihmetystä ohikulkijoissa. Ilta-Sanomien tietojen mukaan kyse on kylmäkonteista, joita käytetään tilapäisinä ruumishuoneina koronaepidemian aikana.

Koronavirus kasvattaa kuolleiden määrää tavanomaiseen aikaan nähden – erityisesti siinä vaiheessa, kun epidemia saavuttaa huippunsa Suomessa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreimman arvion mukaan toukokuun toisesta viikosta alkaen. Kun sairaaloissa ei riitä kaikille ruumille tilaa, osa säilötään kylmäkontteihin joksikin aikaa.

Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen vahvistaa tiedon. Hänen mukaansa epidemia vaikuttaa jo toista kautta konttien käyttötarpeeseen.

– Suomessa hautausprosessit ovat koronaepidemian vuoksi jo hidastuneet. Koko valtakuntaa koskee nyt kokoontumiskielto (yli 10 hengen kokoontumiset), ja sen vuoksi vainajien hautaamista joudutaan odottamaan tavallista pitempään, Pikkarainen kertoo.

– Tämä ruuhkauttaa ruumiiden perinteisiä säilytyspaikkoja, ja siksi tarvitaan tilapäisiä tiloja.

Kontteja tarvitaan siis jo epidemian vuoksi, mutta ei vielä suoranaisesti tiedossa olevia koronakuolemia varten. Tilanne tulee kuitenkin muuttumaan.

– Ennen pitkää koronaepidemia aiheuttaa Suomessa ylimääräistä kuolleisuutta, ja silloin esimerkiksi Uudellamaalla kylmäkontteja todella tarvitaan tilapäisinä säilytystiloina, Pikkarainen sanoo.

Kylmäkontteja Laakson sairaalan pihamaalla.

Kontteihin vedettiin sähköt viime viikonloppuna

IS:n tietojen mukaan kontteihin vedettiin sähköt jo viime viikonloppuna, jotta niiden kylmentäminen pääsisi saman tien käyntiin.

– Olen tällä viikolla antanut ohjeet, että kylmäkontteja voidaan ruveta rakentamaan, Pikkarainen kertoo.

Espanjan Madridissa sijaitseva jäähalli muutettiin aiemmin ruumishuoneeksi, sillä tavalliset ruumishuoneet olivat täynnä. Uudellamaalla kylmäkontteja tullaan käyttämään tilapäisinä ruumishuoneina myös muualla.

– Toinen ruumiiden tilapäinen säilytyspaikka tulee Malmille, Pikkarainen selvittää.

Kylmäkontteja käytetään tilapäisinä ruumishuoneina koronaepidemian aikana.

Kuolleisuusprosenttia vaikea ennustaa

THL:n terveysturvallisuusjohtajan Mika Salmisen viimeviikkoisen arvion mukaan koronaviruksen kuolleisuuslukuja on vaikea ennustaa. Aiheesta riittää useita tutkimuksia maailmalta, mutta niitä ei välttämättä voi rinnastaa Suomen olosuhteisiin.

– Emme tiedä, mikä väestökuolleisuus tai sairastavuuskuolleisuus tulee (Suomessa) loppujen lopuksi olemaan. Mutta sellainen arvio, jonka mukaan kuolleisuus olisi koko väestöstä useita prosenttiyksikköjä, ei kerta kaikkiaan kuulosta mitenkään mahdolliselta, kun katsotaan sitä dataa, mikä meillä on käytettävissä, Salminen sanoi tuolloin.

Eli puhutaan alle prosentista koko väestöstä?

– - Kyllä se siltä varmasti näyttää. Esimerkiksi Kiinassa Wuhanin ulkopuolella Hubein alueella kuolleiden määrä oli 0,4 prosenttia sairastuneista. Mutta kuten sanottua, se voi olla pienempi tai vähän korkeampi, Salminen totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?