Suomessa yli miljoona korona­viruksen riski­ryhmään kuuluvaa, näin he jakaantuvat alueellisesti

Suhteellisesti eniten riskiryhmiin kuuluvia löytyy Itä-Savosta.

2.4.2020 9:01 | Päivitetty 2.4.2020 10:29

Koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia on Suomessa yli miljoona ihmistä.

Määrät vaihtelevat kuitenkin suuresti alueittain Suomessa, kertoo tiedotteessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Riskiryhmiin kuuluviksi on määritelty yli 70-vuotiaat sekä ne, joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Väestöön suhteutettuna eniten riskiryhmiin kuuluvia on Itä-Savon pienessä sairaanhoitopiirissä: peräti joka kolmas yli 18-vuotias.

Seuraavina tulevat naapurimaakunta Etelä-Savo ja Kainuu.

Vähiten riskiryhmäläisiä suhteessa väestön määrään on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jonka väestöllinen keskus on Oulu.

THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikaisen mukaan taustatieto hyödyttää sairaanhoitopiirejä, kun arvioidaan mahdollista hoitotarvetta.

Sairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluvia on Suomen 18–69-vuotiaissa yhteensä noin 200 000 ja iän puolesta noin 870 000.

Kun siirrytään suhteellisista määristä absoluuttisiin määriin, riskiryhmäläisiä on eniten etelässä HUS:in alueella (yli 260 000).

Heistä sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluu noin 55 000.

Riskiryhmään kuuluviksi on laskelmassa määritelty henkilöt, joilla on ollut joko käynti tai hoitojakso riskisairauksiin kuuluvilla diagnooseilla perusterveydenhoidossa tai erikoissairaanhoidossa vuosina 2015–2018.

Päivittäistä tupakointia ei ole voitu huomioida laskelmassa. Siksi THL arvioi riskiryhmäläisiä olevan Suomessa todennäköisesti enemmän ja todellisen luvun olevan yli miljoona.

Sairauksista huomioon on otettu vaikea-asteinen sydän- ja verenkiertoelimistön sairaus, diabetes, johon liittyy liitännäissairauksia, vakava keuhkosairaus, maksan ja munuaisten vajaatoiminta, sairaalloinen lihavuus, systeeminen sidekudossairaus ja vastustuskykyä merkittävästi heikentävät sairaudet, kuten leukemia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?