HUS:n ylilääkäri: Suomessa satoja koronasta parantuneita – vanhimmat yli 80-vuotiaita

Koronaviruksesta paraneminen kestää keskimäärin seitsemästä päivästä kahteen viikkoon.

1.4.2020 6:32

Pientä toivoa koronavirusepidemian keskellä tuo tieto, että Suomessa on satoja koronasta parantuneita. Näin sanoo HUS:n infektiosairauksien linjajohtaja, ylilääkäri Asko Järvinen.

– Vanhimmat parantuneet, jotka tiedän, ovat yli kahdeksankymppinen ja kahdeksankympin korvilla oleva, Järvinen kertoo.

Suomessa on todettu yhteensä 1 384 varmistettua koronavirustartuntaa. Suomessa on kuollut tautiin 17 ihmistä.

Ylilääkärin mukaan koronavirus on ollut Suomessa nuorempien aikuisten tauti. Se johtuu siitä, että virus on tuotu ulkomailta.

– Vanhempaan väestöön se on vasta leviämässä tai toivottavasti ei leviäkään. Siihenhän nyt pyritään, että vanhemmat ihmiset ovat eristyksessä, Järvinen muistuttaa.

 Usein teholla ollut tarvitsee vielä kuntoutusta ja hoitoa sairaalassa.

Parantuneiden tarkkaa määrää ei tiedetä, koska vain pieni osa sairastuneista on ollut sairaalahoidossa.

– Kahdessa viikossa taudista viimeistään paranee. Jos katsoo kahden viikon takaiset tartunnat, niin melkeinpä ne ovat parantuneet.

Vielä epidemia on Suomessa nousukiidossa ja potilaita tulee enemmän sisään sairaalaan kuin pääsee kotiin. Järvinen arvioi, että epidemian huippu nähdään Suomessa toukokuussa tai vielä myöhemmin. Silti valoa on nähtävissä jo Suomen epidemiakeskuksessa Uudellamaalla.

– Meidän osastolla on tänään ollut sama määrä potilaita tänään kuin on ollut edellispäivänä. Sieltä lähtee potilaita jo poispäin.

Järvinen huomauttaa, että taudin kuva on hyvin poikkeava: se voi olla hyvin lievä, täysin oireeton tai hyvin raju kotioloissa tai vaatia sairaalahoitoa.

Alle viisikymppisistä koronaan sairastuneista vain muutama prosentti joutuu sairaalaan. Heistä muutama prosentti joutuu teho-osastolle. Seitsemänkymppisistä sairastuneista jopa neljännes joutuu sairaalaan.

Terveydenhoitoammattilaisia HUS:n koronatestauspisteeellä. Suomessa on tehty tiistai-iltaan mennessä noin 22600 koronatestiä.

Järvinen ei usko, että Suomessa on vielä teho-osastolta kotiutettu koronaviruspotilaita.

– Teho-osastolta on varmaan päässyt joku potilas pois. Usein teholla ollut tarvitsee vielä kuntoutusta ja hoitoa sairaalassa.

Ylilääkärin mukaan koronaviruksesta paraneminen kestää keskimäärin seitsemästä päivästä kahteen viikkoon. Viruksesta parantunut on todennäköisesti vähintään muutamia kuukausia tai pidempään immuuni uudelle tartunnalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?