Ensimmäinen vuorokausi Uudenmaan eristystä takana – poliisilta tiukka ohje: Rajan ylityksen kokeilujen pitää loppua - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ensimmäinen vuorokausi Uudenmaan eristystä takana – poliisilta tiukka ohje: Rajan ylityksen kokeilujen pitää loppua

Suomi elää poikkeusoloissa ja se näkyy Uudenmaan ja muun Suomen rajalla poliisin tiukkana liikkumisen valvontana.

29.3.2020 10:00

Raja erottaa nyt Uudenmaan muusta Suomesta. Suomi elää poikkeusoloissa, kun pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi.

Yllä olevalla videolla kuvataan eristettyä Uuttamaata helikopterista käsin.

Ilta-Sanomat selvitti, miten yö sujui Uudenmaan tarkkaan valvotuilla suluilla.

Lämpötila painui selvästi pakkasen puolelle Uudenmaan rajaseudulla aamuyön suluilla.

Uusimaa eristettiin koronaviruksen takia muusta Suomesta. Tarkistuspiste Uudenmaan rajalla Hyvinkäällä.

– Alustavan raportin mukaan yö on sujunut yllättävän rauhallisesti, ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta kertoo Ilta-Sanomille.

Millainen tunnelma tarkastuksissa on ollut ja miten ihmiset ovat suhtautuneet?

– Ihmiset ovat suhtautuneet asiallisesti, Höök kertoo.

Muutama harmittava asia työllisti poliisia.

Uudenmaan maakuntarajan tarkastuspisteillä kävi jo lauantai-iltana useita kokeilijoita rajan ylittämistä testaamassa.

– Maakuntarajalla on käynyt ajoneuvoilla useita kokeilijoita, jotka ovat yrittäneet päästä toiselle puolelle ilman välttämätöntä tarvetta. Tästähän kertoi aiemmin myös ylikomisario Heikki Porola. Näistä kokeilijoista aiheutuu vain turhaa työtä, Höök sanoo.

Hän kehottaa nyt väkeä vakavasti välttämään tällaista toimintaa.

– Rajan ylityksen kokeilujen pitää nyt loppua. Se vain hidastaa liikennettä aivan turhaan.

Höökin mukaan sakotettujen ja pois käännytettyjen koko vuorokauden tilasto ei ole vielä yön osalta valmis, mutta jo lauantai-iltaan mennessä Uudenmaan maakuntarajan tarkastuspisteillä oli käännytetty noin 700 ajoneuvoa takaisin.

Yhteensä ajoneuvoja oli lauantaina tarkistettu 13 233 puolenyön ja ilta kello kuuden välillä. Poliisin mukaan junamatkustajia oli ollut 628, ja heistä 12 on käännytetty.

Koronaviruksen aiheuttama tilanne vaikutti linja-autoliikennettä hillitsevästi yön aikana, sillä kaukoliikenteen vuoroihin oli tullut paljon muutoksia.

– Liikkumisrajoituksesta huolimatta bussiliikenne jatkuu ja matkustus on sallittu tietyillä perusteilla, jotka voi tarkistaa poliisin tiedotteesta, Matkahuolto Oy kertoo.

Linja-autoissa matkustavien pitää varautua todistamaan henkilöllisyytensä ja perustelemaan, minkä vuoksi kulkeminen on välttämätöntä.

– Kukin matkustaja vastaa itse siitä, että hänellä on tarvittava peruste matkustaa, Matkahuolto painottaa.

– Junaliikenne on sujunut normaalisti Uudenmaan ja muun Suomen eristämisestä huolimatta, Janna Viisterä VR:n viestinnästä kertoo.

Hyvään tunnelmaan saattoi vaikuttaa, se että VR informoi asiakkaitaan aktiivisesti viranomaisen tekemästä matkustusoikeuden tarkastamisesta junissa esimerkiksi kuulutuksin.

– Mitään erityistä ei ole tapahtunut ja junat ovat kulkeneet aikataulun mukaan, hän kertoo yön tapahtumista.

Koronavirustilanteen vuoksi VR:n kaukoliikenteen ravintolapalvelut suljettiin toistaiseksi lauantaista 28.3. alkaen. Suurin osa asemien ravintola-, kioski- ja kahvilapalveluista oli suljettu jo aiemmin.

Alla olevalla videolla poliisin lauantainen tiedotustilaisuus sulkutoimista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?