Kampin kaukoliikenteen bussiterminaali kumisi aamulla tyhjyyttään – Uudenmaan rajojen sulkeminen vähensi matkustajien määrää entuudestaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kampin kaukoliikenteen bussiterminaali kumisi aamulla tyhjyyttään – Uudenmaan rajojen sulkeminen vähensi matkustajien määrää entuudestaan

Onnibus-kuljettaja Marko Laakso lähti lauantaiaamuna kohti Hämeenlinnaa ja Tamperetta kaksi matkustajaa kyydissään.

Julkaistu: 28.3. 10:48

Uudenmaan maakuntarajan bussin kyydissä ylittäneet turkulaiset Elli Suonpää ja Jami Tse kertoivat, että dokumenttien tarkistaminen sujui nopeasti, vaikka tilanne olikin tietyllä tapaa ahdistava.

Helsingissä Kampin kauppakeskuksen pohjakerroksessa sijaitseva kaukoliikenteen bussiterminaali oli lauantaiaamun tunteina lähes autio.

Siivoojaa lukuun ottamatta terminaalissa oli vain muutama matkalle lähtijä.

Kaukoliikenteen tyhjä bussiterminaali Helsingin Kampissa lauantaiaamuna.

Bussivuoroja on viime viikkojen aikana vähennetty reilusti, koska matkustajamäärät ovat vähentyneet koronaviruksen myötä. Lisäksi viime yönä astui voimaan Uudenmaan liikkumisrajoitus.

Eristyksen aikana Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella, eivätkä muiden maakuntien asukkaat voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Liikkumisrajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta asti.

Osa Kampista lähtevistä busseista liikennöi vuoronsa Uudenmaan sisällä, mutta valtaosa niistäkin lähti aamun tunteina terminaalista matkaan ilman matkustajia.

Yövuorosta kotiin kulkukortin ja työvuorolistan kanssa

Kourallinen kaukoliikenteen linja-autovuoroista ajetaan kaikesta huolimatta myös viikonlopun aikana.

Marja-Leena Karonen odotti Hämeenlinnaan kello 7.20 lähtevää bussia. Karonen työskentelee Töölön sairaalassa välinehuoltajana ja tekee pelkästään yövuoroja.

– Tulin juuri töistä ja menen Hämeenlinnaan kotiin nukkumaan. Huomenna pitäisi päästä iltavuoroon. Saa nähdä, kulkevatko bussit silloin, että pääsen töihin, hän kertoi.

Karonen ei ollut saanut työpaikaltaan tarkkoja toimintaohjeita siitä, millainen lupa hänellä pitää olla, jotta matka ei katkea Uudenmaan rajalle.

– Minulla on mukanani kuvallinen kulkukortti ja työvuorolista. Toivon, että ne riittävät. Ei tässä oikein muuta voi, hän sanoi.

Hämeenlinnassa asuva Marja-Leena Karonen nousi Kampin terminaalissa bussiin yövuoron jälkeen.

Karosen lisäksi Onnibussiin nousi Nokialla asuva Lauri Jokela.

– Olin Helsingissä käymässä, ja nyt menossa kotiin. Koti- tai asuinpaikkakunnalleenhan jokaisella on oikeus palata, Jokela sanoi.

Hämeenlinnan kautta Tampereelle kulkevaa bussia aamuvuorossa kuljettanut Marko Laakso oli jo kerran ehtinyt ylittää rajan työajossa.

– Ajoin Tampereelta aamuyöstä lähteneen vuoron tänne Helsinkiin. Kyydissä oli joukko matkustajia, nuoria ulkomaalaisia. He olivat menossa lentokentälle.

Tarkastus sujui Laakson mukaan nopeasti ja ongelmitta.

– Poliisi tuli autoon ja kävi läpi matkustajien dokumentit, Laakso sanoi.

Kuljettajilla ei ole tarkkoja ohjeita siitä, miten käytännössä toimitaan

Kuljettaja Jari Halonen lähti kohti Turkua ilman matkustajia. Hän kertoo, että tavallisena lauantaiaamuna samalla vuorolla on 30-40 matkustajaa.

Ouluun Turun ja Porin kautta kello 7.40 Kampista lähtenyt Onnibussi lähti matkaan ilman matkustajia. Kuljettaja Jari Halosen mukaan lippuja oli myyty kuusi.

Kukaan ei ollut perunut matkaansa, vaikka senkin olisi voinut tehdä vuorokautta aiemmin.

– Varausohjelman mukaan Meilahdesta olisi tulossa kyytiin kolme matkustajaa. Saa nähdä, miten käy. Tavallisena lauantaina tällä samalla Helsinki-Turku-vuorolla on 30–40 matkustajaa, Halonen sanoi.

Halonen ei osannut sanoa, miten kuljettajan tulee toimia sellaisessa tilanteessa, jos matkustajalla ei ole Uudenmaan rajan ylittämiseen vaadittavaa syytä.

– Tämä on tietysti kaikille uusi tilanne, ja ymmärrän hyvin, ettei kaikkia asioita ole ehditty miettiä ja ohjeistaa selkeästi.

Rajanylityspaikalla tarkastetut: ”Tilanne oli vähän ahdistava”

Turusta Helsinkiin bussilla matkustaneet Jami Tse ja Elli Suonpää näyttivät poliisille Uudenmaan rajalla selvityksen matkansa tarkoituksesta.

Hieman aamukahdeksan jälkeen terminaaliin kaartoi kaukoliikenteen bussi Turusta. Sen kyydistä astuivat Elli Suonpää ja Jami Tse.

He olivat matkalla tapaamaan lastaan. Takaisin Turkuun he lähtevät illalla.

Bussi pysähtyi Uudenmaan rajalla, jossa poliisi tuli sisään bussiin ja tarkasti kaksikon matkustamisperusteet. Heillä oli mukanaan sosiaaliviranomaiselta saatu sähköposti, jonka perusteella maakuntarajan ylittäminen oli sallittu.

– Koko tilanne oli tietysti vähän ahdistava. Mielessä kävi ajatus, että emme pääsekään lapsen luo, Suonpää kertoi.

Suonpää ja Tse olivat selvittäneet nopeasti, millaisen dokumentin he matkaa varten tarvitsivat.

– Aloimme hoitaa asiaa heti, kun uutinen maakuntarajan sulkemisesta kerrottiin. Toivottavasti paluumatkakin sujuu hyvin, Jami Tse sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?