Poliisi saapui rautatieasemalle puolenyön jälkeen – tiedustelee matkustajien määränpäätä: ”Ei me perään lähdetä”

Yksi poliisipartio valvoi Lahteen lähtevän lähijunan matkustajia Helsingissä.

Poliisit kysyivät Lahteen suunnanneen Z-junan matkustajilta heidän määränpäätään.

28.3.2020 2:35

Aseman kello löi kaksitoista, ja Uudenmaan rajat sulkeutuivat. Historiallinen hetki ei kuitenkaan näkynyt ainakaan pääkaupunkiseudun rautateillä vielä keskiyön aikaan.

Puoli kahdentoista aikaan Helsingin päärautatieaseman ilmassa leijuu odottava tunnelma. Hallitus on juuri kokoontunut päättämään Uudenmaan rajojen sulkemisesta. Lähes autiossa asemahallissa siivooja desinfioi penkkirivejä ja muutamat matkustajat tappavat aikaa suljettujen ravintoloiden seiniin nojaillen. Ei uskoisi perjantai-illaksi.

Hetkellisesti toimittajan mielenkiinnon herättävät portit, jotka on vedetty asemalaiturien eteen kulkuesteeksi. Joko vihdoin alkaisi tapahtua? Lyhyt sananvaihto laiturialueen järjestyksenvalvojien kanssa kuitenkin latistaa tunnelman. Kyseessä on rutiinitoimenpide yöaikaan, jolloin matkaliput tarkastetaan jo laiturilla ennen junaan nousemista.

Tyhjässä lähijunassa komeili Janakkalan kunnan mainos, jossa julistettiin mahtipontisesti: ”Murtaudu kehän ulkopuolelle”.

Lähijuna Lahden kautta Kouvolaan lähtee minuuttia ennen kahtatoista raiteelta kahdeksan. Junaan nousee toimittajan ja kuvaajan lisäksi yksi naishenkilö, joka vaikuttaa nauttineen sen verran väkijuomaa, ettei häneltä tohdi mennä määränpäästä kyselemään.

Pientä hilpeyttä herättää junan seinällä komeileva Janakkalan kunnan mainos, jossa julistetaan mahtipontisesti: ”Murtaudu kehän ulkopuolelle”. Sen sanoma esiintyy nykytilanteessa aivan uudessa valossa.

Ohitamme hiljaisen Pasilan ja jatkamme kohti Tikkurilaa, jonne on juuri saapumassa kaukojuna Vaasasta. Helsingin poliisilaitoksen poliisijohtaja Lasse Aapion mukaan matkustusaikeet pyritään tarkastamaan viimeistään Tikkurilassa tai Helsingissä.

Tikkurilassa ei kuitenkaan näy merkkejä poliiseista sen paremmin kuin Helsingissäkään. Aseman anniskeluravintola Maltainen Metso on edelleen avoinna. Siellä istuu muutama henkilö juomiensa ääressä.

Pientä hämminkiä vähäisissä matkustajissa aiheuttaa Helsinki-Vantaan lentokentän rautatieaseman sulkeutuminen. Ulkomaalainen nainen etsii paniikinomaisesti vaihtoehtoista kyytiä lentokentälle, ja me yritämme parhaamme mukaan häntä opastaa.

Tikkurilan asemalla oli hiljaista, mutta aseman ravintola piti oviaan edelleen avoinna.

Palatessamme takaisin Helsinkiin hieman ennen kello yhtä yöllä on rautatieasemalle ilmaantunut yksi poliisipartio valvomaan matkustajia. Poliisien mukaan henkilöiltä, jotka nousevat Uudenmaan ulkopuolelle suuntaavaan junaan, kysytään määränpäätä.

Sen tarkemmin matkustuskieltoa ei syynätä. Jos matkustaja sanoo menevänsä esimerkiksi Mäntsälään, saa hän nousta junaan. Lupalappuja ei tarvita.

Kello 1.25 Lahteen lähteneeseen lähijunaan nousi poliisien mukaan kaksi matkustajaa. Molemmat heistä kertoivat olevansa matkalla Uudenmaan rajojen sisällä, joten toimenpiteitä ei aiheutunut.

– Ei me täältä kenenkään perään lähdetä. Kyllä se perustuu siihen, että pitää itse sanoa mihin on menossa, toinen poliiseista toteaa poistuessaan rautatieasemalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?