Unohdetut helmet – näihin luontokohteisiin kannattaa nyt mennä ulkoilemaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Unohdetut helmet – näihin luontokohteisiin kannattaa nyt mennä ulkoilemaan

Korona-aika saa monet suuntaamaan luontoon. Listasimme tunnettuja ja vähemmän tunnettuja kohteita, jotka ovat vierailun arvoisia.

28.3.2020 7:50

Uudenmaan helmiä

1. Antiaisenkannas: Kahden järven väliin jäävä Antiaisenkannas sijaitsee Lohjan ja Karkkilan rajamailla. Sen poluilla pääsee ihailemaan järvenrantamaisemia.

2. Arorinteen kalmisto: Tämä rautakautinen hautausmaa sijaitsee metsän siimeksessä Jalassaaresta Lohjansaaren eteläpuolelta.

3. Dagmarin puisto: Puistossa sijaitseva Dagmarin lähde sopii hyvin päiväretken kohteeksi.

4. Glimsinjoen luontopolku: Espoon Jorvin sairaalan vieressä sijaitsevalla luontopolulla pääsee reippailemaan joenvartta pitkin.

5. Haltialan metsät: Haltialan ja Niskalan luontopoluilla voi ulkoilla metsän siimeksessä. Luontopolkujen pituudet vaihtelevat muutamasta kilometristä seitsemään kilometriin.

Haltiala.

6. Kallahden ulkoilualue: Kallahden ulkoilualueella voi nauttia mäntymetsistä ja hiekkarannoista. Alueella on useita luontopolkuja.

7. Karnaistenkorven luontopolku: Karnaistenkorpi on Lohjan laajin yhtenäinen ulkoilualue. Karnaistenkorvessa voi suunnata joko luontopolulle tai lapsille suunnatulle tarinapolulle.

8. Kasavuoren kuntorata ja Stockmannin rauniot: Muutaman kilometrin mittaisen Kasavuoren kuntoradan kupeessa kohoaa komea linnamainen rakennelma. Kyseessä on Kauniaisissa sijaitsevan keskenjääneen huvilan kivijalka.

Kallahtea Helsingin Vuosaaressa.

9. Keravanjärven ulkoilualue: Mäntsälän Keravanjärvi on suosittu ja helposti saavutettava uimapaikka, mutta alue sopii mainiosti myös muunlaiseen ulkoiluun.

10. Kiljavannummen ulkoilureitistö: Alueella on yhteensä noin 35 kilometriä ulkoilureittejä. Maasto on helppokulkuista, joten se sopii myös perheen pienimmille.

11. Kopparnäs-Störsvik: Merenranta-alue Inkoon ja Siuntion rajalla sopii saaristoluonnon ystäville. Merenrantakallioiden lisäksi alueella on metsää ja niittyjä.

12. Luukin ulkoilualue: Espoossa sijaitsevan Luukin ydin on vanhan kartanon pihapiiri. Alueella on eripituisia retkeilyreittejä, joista pisin kulkee seitsemän lammen kautta.

13. Meikon luonnonsuojelualue: Meikossa voi liikkua niin viitoitetuilla reiteillä kuin erämaisilla alueilla.

14. Nuuksion kansallispuisto: Nuuksion järviylängöllä retkeilijät voivat nauttia eripituisista luontopoluista. Nuuksion kaltaisissa suosituimmissa kansallispuistoissa kannattaa kuitenkin välttää pääsisäänkäyntejä, jotka voivat ruuhkautua.

Nuuksio on klassikkokohde.

15. Oittaan ulkoilualue: Bodomjärven eteläpäässä sijaitsevalla ulkoilualueella viihtyy monenlaiset ulkoilijat, sillä alueelta löytyy kuntorata, luontopolku ja kiintorastisto.

16. Porkkalanniemen retkeilyalue: Porkkalanniemellä pääsee ihastelemaan metsää, merta ja kalliorantoja.

17. Ramsholmenin ulkoilureitti: Ramsholmen on osa 55 hehtaarin laajuista viheraluetta. Alueella on paljon polkuja, jotka soveltuvat niin kävelyyn, lenkkeilyyn kuin pyöräilyynkin.

18. Sarvikallion ulkoilualue: Kävelyn lisäksi Tuusulassa sijaitseva Sarvikallion ulkoilualue sopii hyvin myös esimerkiksi maastopyöräilyyn.

19. Sipoonkorven kansallispuisto: Kansallispuistosta on useita retkeilyreittejä, joiden varrelta voi löytää esimerkiksi komeita kallioita ja hiidenkirnuja.

20. Soltorpin luontopolku: Hämeenkylässä sijaitseva 560 metrin pituinen luontopolku on suunnattu erityisesti 4–9-vuotiaille reippailijoille.

21. Suomiehen luontopolku: Tämän Hyvinkäällä sijaitsevan luontopolun varrelta voi havaita ihmistoiminnan jälkien lisäksi jääkauden jättämiä merkkejä. Reitin pituus on noin kahdesta kolmeen kilometriä.

22. Träskända: Järvenperällä sijaitseva Träskändan kartano on Espoon salattu helmi. Sen piha-alue sopii hyvin ulkoilumaastoksi.

23. Tulliniemen luontopolku: Vajaan seitsemän kilometrin mittaisella luontopolulla voi nauttia Suomen eteläisimmän kärjen maisemista.

24. Uutelan ulkoilualue: Tällä ulkoilualueella on muun muassa kahdeksikon muotoinen luontopolku, joka muodostuu kahdesta eripituisesta kierroksesta.

25. Vantaankosken luontopolku: Noin kilometrin mittainen luontopolku sijaitsee vanhan viilatehtaan vieressä Vantaalla.

26. Villa Elfvik: Espoon Villa Elfvikin luontotalon ympäristö on oiva kohde lintuharrastajille, sillä luontotalo sijaitsee lintuvesien äärellä.

Huvilan rauniot Kauniaisissa.

Itäisen Suomen helmiä

27. Etelä-Konneveden kansallispuisto: Tämän kansallispuiston hallitseva elementti ovat saaret.

28. Koloveden kansallispuisto: Kolovedellä on yksi luonto- ja yksi retkeilypolku. Molemmat ovat päälle kolmen kilometrin mittaisia.

29. Linnansaaren kansallispuisto: Linnansaaren maisema vaihtelee lehtimetsästä avokallioihin ja niittyihin. Alueella on useita reittejä, joiden pituus vaihtelee vajaasta kilometristä noin seitsemään kilometriin.

30. Lintharjun luotopolku: Kymmenen kilometriä pitkä Lintharju tarjoaa hyvät mahdollisuudet muun muassa retkeilyyn, maastopyöräilyyn ja hiihtoon.

31. Norppapolku: Puumalan Norppapolulla voi kulkea joko osan tai koko 13 kilometrin mittaisen rengasreitin molempiin suuntiin.

32. Patvinsuon kansallispuisto: Patvinsuolla on monenkymmenen kilometrin edestä luontopolkuja. Polkujen pituus vaihtelee noin 3 ja 25 kilometrin välillä.

33. Ruunaan retkeilyalue: Lieksajoen kupeessa sijaitsevalla Ruunaan retkeilyaluella on useita eritasoisia retkeilypolkuja.

34. Volokinpolku: Tämä erämainen vaellusreitti sijaitsee Sonkajärvellä. Reitin kokonaispituus on noin 30 kilometriä.

Läntisen Suomen helmiä

35. Isojärven kansallispuisto: Kuhmoisissa sijaitsevassa kansallispuistossa voi nauttia jyrkkäpiirteisestä havumetsämaisemasta.

Isojoki. Spitaalijärvi.

36. Kullaanvuori: Turun lähettyvillä sijaitsevan Kullaanvuoren päällä on näkötorni, jonne voi kavuta ihailemaan kevätmaisemia.

37. Lauhanvuoren kansallispuisto: Kansallispuistossa voi vaikka rauhoittua Spitaalijärven rannalla. Merkittyjä retkeilyreittejä on noin kymmenen kilometriä.

38. Paiminon luontopolku: Paimion luontopolku mutkittelee soiden ja lampien varrella.

39. Piikkiön linnavuori: Reitistöllä voi törmätä Huttulan linnavuoreen ja hautaröykkiöihin, joten reitistö sopii niin liikunnasta kuin historiastakin kiinnostuneille.

40. Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto: Kansallispuiston reittien varrella on luonto- ja lintutorneja. Reittien pituudet vaihtelevat vajaasta kilometristä pariin kilometriin.

41. Seitsemisen kansallispuisto: Vanhoista metsistä, harjuista, soista ja niityistä muodostuvassa kansallispuistossa on noin 60 kilometrin edestä reittejä.

Seitsemisen kansallispuisto.

42. Siiponjoen luontopolku: Mäntykankaiden, kivikkojen ja soiden halki kulkeva luontopolku on pituudeltaan noin 20 kilometrin mittainen.

Pohjoisen Suomen helmiä

43. Hossan kansallispuisto: Hossan alueella on polkuverkostoa yhteensä noin 90 kilometriä.

44. Kaihuanvaara–Kivalot: Kaihuavaaran ja Kivaloiden alueella on useita päiväretkiin sopivia kohteita, joihin esimerkiksi Juhannuskallion näköalapolku kuuluu.

45. Napapiirin retkeilyalue: Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Rovaniemestä sijaitseva luontokohde tarjoaa monipuolisen reitistön. Reittejä löytyy kaikenikäisille ja -kuntoisille.

46. Olvassuon reitit: Olvassuolla on kaksi luontopolkua, joista toinen on vajaa kahden ja toinen kolmen ja puolen kilometrin mittainen.

47. Oulangan kansallispuisto: Kansallispuistossa on merkittyjä reittejä yhteensä 150 kilometriä, joihin myös Pieni Karhunkierros ja Karhunkierros kuuluvat.

48. Oulujärven retkeilyalue: Retkeilyalue on tunnettu saarikohteistaan ja hiekkarannoistaan. Helppokulkuisilla poluilla viihtyy koko perhe.

49. Rokuan kansallispuisto: Kansallispuisto sopii moneen lähtöön, sillä Rokuasta löytyy eritasoisia reittejä.

50. Saanan luontopolku: Saanan polku on yksi Käsivarren erämaa-alueen useista retkeilykohteista. Reittien pituus vaihtelee 8 ja 12 kilometrin välillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?