Vantaalaislukion kuoro laulaa virtuaalisesti yhdessä – tuloksena huikea 30 oppilaan musiikkivideo - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vantaalaislukion kuoro laulaa virtuaalisesti yhdessä – tuloksena huikea 30 oppilaan musiikkivideo

Videon kokoamisessa oli mukana etänä työskentelevän musiikinopettajan kotona töitä tekevä muusikkopuoliso.

27.3.2020 17:40

Vantaalaisen Vaskivuoren lukion kamarikuoro on saanut etäopiskelun tuloksena aikaan hienon videon, jossa 30 kuorolaista laulaa yhdessä virtuaalisesti.

Videosta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Kuorolauluvideon huikea lopputulos yllätti jopa idean äidin, musiikinopettajan ja kuoronjohtajan Jonna Vehmasen. Kamarikuoro esittää videolla Jussi Chydeniuksen ja Julia Junttilan kappaleen Pelottomien riemulaulu.

  • Katso kuoron esitys yllä olevalta videolta!

– Se oli nappivalinta yhteiseksi lauluksi. Tajusin että siinä on valtavan hyvä teksti juuri tähän aikaan. Kappale on tehty viisi vuotta sitten tilaustyönä meidän kuorolle, joten laulajat osaavat sen hyvin. Kysyimme luvan kappaleen lyhentämiseen videota varten, Vehmanen kertaa idean kypsyttelyvaihetta.

Vaskivuoren lukion kamarikuoroa johtaa Jonna Vehmanen.

Video koostettiin nopeasti. Ideasta julkaisuun käytettiin aikaa vain noin viikko. Projektia helpotti se, että Vehmanen tekee etätöitä kotona ja samassa taloudessa tekee töitä myös muusikkopuoliso Juho Vehmanen.

– Ideana oli tehdä kotistudiossa nauha, jossa kuuluu metronomin klikki. Stemmat laulettiin miehen kanssa valmiiksi ja jokainen kuorolainen lauloi oman osuutensa kotonaan. Opiskelijat laittoivat luureista kuulumaan taustat ja lauloivat niiden päälle. Nauhoitukset on tehty suurimmaksi osaksi läppärillä tai kännykällä. Muutamalla opiskelijalla oli käytössään hyvä mikrofoni, Vehmanen selvittää prosessin vaiheita.

17-vuotias Amalia Pitkälä kuvailee videoon osallistumista hienoksi kokemukseksi. Hän on tyytyväinen, että julkaisusta on ollut iloa monille.

– Oma osuus oli suhteellisen helppo toteuttaa, koska stemma oli hyvinkin tuttu jo etukäteen. Vaikeinta oli keskittyminen yksin, ilman kuorolaisten ja Jonnan vuorovaikutusta. Koska normaalisti laulaminen ja musisointi on niin iso osa omaa kouluarkeani, oli hieno kokemus päästä laulamaan yhdessä tällä tavalla, hän sanoo.

Vaskivuoren lukion toista vuosikurssia käyvän Pitkälän etäopiskelu on sujunut hyvin.

– Läppärin äärellä pitkään istuminen puuduttaa, mutta venyttelytauot, happihyppelyt ja aurinko piristävät erittäin paljon mieltä. Yhteydenpito ystäviin on tiivistä, se pitää minut hengissä, hän selvittää.

Vantaalaisen Vaskivuoren lukion kamarikuoron kevään suunnitelmat muuttuivat täysin kahdessa viikossa Irlannin kilpailumatkasta kotoa käsin pidettäviin etäkuoro-harjoituksiin.

Koska yhdessä laulaminen muuttui haasteelliseksi karanteenin aikana, kuoro päätti toteuttaa virtual choir -projektin ja teokseksi valikoitui Pelottomien riemulaulu.

– Etäopetusta oli kulunut kaksi päivää ja kaipuu yhdessä musisoimiseen oli jo valtava. Projektissa pääsimme paitsi kokoamaan äänemme jälleen yhteen, samalla myös lähettämään toisillemme positiivista energiaa ja tsemppihenkeä. Ja se jos mikä on tärkeää tässä ajassa, Vehmanen toteaa.

Vaskivuoren lukion kamarikuorossa laulaa kaikkiaan 40 laulajaa.

Video ladattiin verkkoon torstaina 26.3. ja se lähti heti lentoon. Kuoronjohtaja on yllättynyt, mutta riemuissaan videon saamasta huomiosta.

– On ihan käsittämätöntä miten se Facebookissa lähti lentoon ulkomaita myöten. Ihan huikeeta! Ulkomailta on tullut pyyntöjä, että onko mahdollista saada videoon englanninkielinen tekstitys, ja sitä olemme nyt valmistelemassa, Vehmanen kertoo.

Vaskivuoren lukion kamarikuoro on nuorisosekakuoro, jossa laulaa noin 40 laulajaa. Lokakuussa 2017 kuoro voitti EBU:n järjestämän “Let the peoples sing” -kuorokilpailun lapsi- ja nuorisokuorosarjan.

Huhtikuussa kuoron oli tarkoitus matkata Corkin kansainvälisille kuorofestivaaleille kilpailemaan, mutta vallitsevan koronavirus-tilanteen vuoksi festivaali peruttiin ja osallistuminen siirtyy vuodella eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?