Kelloja käännetään taas – kesäaika alkaa sunnuntaina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kelloja käännetään taas – kesäaika alkaa sunnuntaina

Julkaistu: 27.3. 12:54

Suomi siirtyy viikonloppuna pois normaaliajasta. Sunnuntaina 29. maaliskuuta siirrytään jälleen kesäaikaan. Kelloa käännetään tunti eteenpäin aamuyöllä kello 3.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo tiedotteessaan, että Suomi on edelleen aloitteellinen EU:ssa kellonaikojen siirtelyn lopettamiseksi. Suomi on käynyt aiheesta keskusteluja Baltian maiden ja Pohjoismaiden kanssa.

Tanska ei ole osallistunut keskusteluihin.

Tavoitteena on koordinoida tavoitteita niin, että maat voisivat käyttää tietoja omassa päätöksenteossaan. Tämä ei kuitenkaan sido eri maita vaan ne tekevät päätökset kansallisesti. Tavoitteena kuitenkin on, etteivät aikavyöhykkeet alkaisi mennä ihan miten sattuu.

Euroopan komissio on aiemmin ehdottanut kellojen siirtelystä luopumista. Euroopan parlamentti on tätä kannattanut. Parlamentin mietinnössä ehdotettiin, että jäsenvaltiot siirtäisivät kelloja viimeisen kerran vuonna 2021.

Toisin sanoen sunnuntaina vielä siirretään, ja syksyllä taas takaisin: normaali aikaan palataan lokakuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin kellon viisareita käännetään tunti taaksepäin. Myös mm. digitaalikellon näyttöä säädetään siten, että se vastaa kesäaikaa.