Ministeri Leppä: Viikissä käynnistyvät korona­testaukset, Suomen testaus­kapasiteetti lisääntyy merkittävästi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ministeri Leppä: Viikissä käynnistyvät korona­testaukset, Suomen testaus­kapasiteetti lisääntyy merkittävästi

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Julkaistu: 27.3. 11:06

Testauskapasiteetti on aluksi 100–200 testiä päivässä.

Helsingin Viikissä Ruokaviraston laboratoriossa käynnistyvät koronatestaukset, kertoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk).

Testauskapasiteetti on aluksi 100-200 testiä päivässä eli reilut tuhat testiä viikossa. Lepän mukaan tämä on merkittävä lisäys Suomen testauskapasiteettiin.

Leppä kommentoi myös maatalouden huoltovarmuutta. Hänen mukaansa suomalainen ruokajärjestelmä toimii ja ruoka ei lopu Suomessa.

Leppä sanoi myös tiedostavansa viljelijöiden huolen siitä, että kausityövoiman saaminen tiloille voi tällä hetkellä olla haastavaa. Moni maa, josta Suomi saa kausityöläisiä, on rajoittanut kansalaistensa liikkumista.

Lepän mukaan ministeriö tiedostaa huolen, mutta tilanne on haastava.

– Tällä hetkellä tilojen kaikkiin kausityötarpeisiin ei voida vastata, Leppä sanoo. Ministerin mukaan hallitus etsii keinoja työllistää nyt kotimaisia kausityöntekijöitä maalle.

Myös työministeri Tuula Haatainen (sd) vakuutti, että kriisistä huolimatta ruokaa riittää.

– Kauppojen toimintakyky ja tuotteiden saatavuus ovat yhä hyvällä tasolla. Eräisiin tuoteryhmin kohdistui hamstrausta kriisin alussa, mikä johti puutteisiin yksittäisillä alueilla ja myymälöissä.

– Hamstraus näyttää kuitenkin yleisesti vähäiseltä ja niin on syytä jatkossa ollakin, päivittäistavaroita riittää.

Suomi saattaa alkaa valmistaa itse joitain suojatarvikkeita

Terveydenhuollon varusteiden riittävyyttä pyritään turvaamaan siten, että Huoltovarmuuskeskus vapauttaa viidelle yliopistolliselle sairaanhoitopiirille lääkemateriaalit ja suojavälineet huoltovarmuusvarastosta. Suojavälineisiin kuuluvat muun muassa hengitys- ja kasvosuojaimet.

Huoltovarmuuskeskus on ryhtynyt myös hankkimaan Suomeen lisää suojatarvikkeita jo useita viikkoja sitten, Haatainen kertoo.

– Hankintoja ovat jarruttaneet tuotteiden saatavuusongelmat, koska niiden kysyntä on hyvin korkealla. Nyt näyttää siltä, että markkinat ovat avautumassa ja hankintoja voidaan toteuttaa. Selvitämme myös mahdollisuuksia käynnistää joidenkin joidenkin suojatarvikkeiden tuotantoa Suomessa, Haatainen sanoi.

Lisää aiheesta