Korona herätti huolen tehohoitokapasiteetista – eläinklinikoilla selvitetty, mitkä laitteet sopisivat ihmiskäyttöön - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Korona herätti huolen tehohoitokapasiteetista – eläinklinikoilla selvitetty, mitkä laitteet sopisivat ihmiskäyttöön

Eläinlääkäriliiton mukaan eläinklinikoiden laitteet voivat pelastaa ihmishenkiä, mikäli tehohoidon kapasiteetti jossain päin Suomea ylittyy. Kuva Helsingin yliopiston pieneläinsairaalasta Viikistä.

Julkaistu: 27.3. 7:02

Osa eläinklinikoiden käyttämistä laitteista on tarkoitettu alun perin ihmiskäyttöön, Yliopistollisen eläinsairaalan johtaja Timo Wahlroos sanoo.

Koronaviruksen nopea leviäminen on nostanut esiin kysymyksen suomalaisen terveydenhuollon tehohoitokapasiteetin riittävyydestä.

Nyt huoleen on tartuttu myös eläinklinikoilla.

Eläinlääkäriliitto on selvittänyt, mitkä suomalaisilla eläinklinikoilla käytössä olevat laitteet voisivat olla ihmisten tehohoitoon muunnettavissa.

Eläinlääkäriliiton mukaan eläinklinikoiden laitteet voivat pelastaa ihmishenkiä, mikäli tehohoidon kapasiteetti jossain päin Suomea yhtäkkiä ylittyy.

Lista sopivista laitteista on tarkoitus luovuttaa THL:lle, vaikka Eläinlääkäriliiton mukaan on epätodennäköistä, että laitteita tarvitsisi hyödyntää.

– Osa käytössä olevasta laitteistosta, kuten valvontamonitoreista ja anestesiatyöasemista, on ihmisille alun perin tarkoitettuja laitteita. Niitä ei pysty käyttämään välttämättä tehohoitoon, mutta niitä voidaan käyttää lyhyempiaikaiseen tarpeeseen, Yliopistollisen eläinsairaalan johtaja Timo Wahlroos sanoo.

Ensivaiheessa on selvitetty, minkälaisista anestesiatyöasemista, ventilaattoreista, valvontamonitoreista ja infuusiopumpuista voisi olla hyötyä epidemian aikana. Hengityslaitteita löytyy Wahlroosin mukaan jopa viidestäkymmenestä eläinklinikasta.

– Jos kaikki kapasiteetti ylittyy, meillä on paljon muutakin tarvetta kuin koronavirustarve. Sellaisessa tilanteessa kaikesta on apua.

Jos tilanne kävisi tukalaksi ja valintoja eläinten ja ihmisten välillä täytyy tehdä, on vaihtoehtoja vain yksi.

– Kaikki ymmärtävät, että jos ihmiset ovat hengenvaarassa, ihmisiä priorisoidaan.

Eläinlääkäriyhteisöä on pyydetty kansallisen terveydenhuollon avuksi myös Britanniassa.

BBC:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan laitteet, jotka on suunniteltu koiria suuremmille mutta hevosia pienemmille eläimille, voivat olla sopivia myös ihmisten hoitamisessa.

Lisää aiheesta