Suomalaistutkijat selvittävät, miten korona voi levitä ilmassa – tuloksia jo lähiviikkoina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaistutkijat selvittävät, miten korona voi levitä ilmassa – tuloksia jo lähiviikkoina

Ensimmäinen simuloitava tilanne on sisätiloissa liikkuvan henkilön yskiminen.

Julkaistu: 26.3. 17:22

Mukana on laaja joukko eri alojen tutkijoita. Ja supertietokone.

Suomalaistutkijat ovat yhdistäneet voimansa selvittääkseen, miten koronavirus voi levitä ilmassa.

Mukana ovat Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT ja Helsingin yliopisto. Tahot ovat koonneet tutkijajoukon mallintamaan, miten äärimmäisen pienet pisarat kulkeutuvat ilmavirran mukana, kun ne poistuvat hengitysteistä yskiessä, aivastaessa tai puhuessa.

Asiasta tiedottaneen Aalto-yliopiston mukaan hankkeessa on mukana muun muassa virtausfyysikkoja, virologeja ja lääketieteellisen tekniikan asiantuntijoita. Tutkijat käyttävät 3D-mallintamiseen supertietokonetta ja uskovat, että ensimmäisiä tuloksia voidaan saada jo lähiviikkoina.

Ensimmäisenä mallinnetaan sisätiloissa liikkuvan henkilön yskiminen. Reunaehdot, kuten ilman virtausnopeus, on määritelty tarkkaan, jotta kaikkien osapuolten mallinnukset ovat vertailukelpoisia ja myös esimerkiksi henkilöiden välisiin turvaetäisyyksiin voitaisiin ottaa kantaa.

Ensimmäinen simuloitava tilanne on sisätiloissa liikkuvan henkilön yskiminen.

Tarkoitus on esimerkiksi selvittää, miten nopeasti viruspitoisuudet laimenevat ilmassa erilaisissa ilmavirtaustilanteissa, joita voisi syntyä vaikka ruokakaupassa.

– Näkymättömien virusta sisältävien partikkelien liikkeiden visualisointi on erittäin tärkeää, jotta voimme paremmin ymmärtää tartuntatautien leviämistä ja ilmiöitä sen takana, nyt ja tulevaisuudessa, yhteistyötä vetävä Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen selittää tiedotteessa.

Aalto-yliopisto, VTT ja Ilmatieteen laitos tekevät 3D-mallinnuksia. Sen jälkeen virusopin ja tartuntatautien asiantuntijat tulkitsevat, mitä mallinnukset merkitsevät koronatartuntojen kannalta.

Tutkijaryhmä toimii tiiviissä vuorovaikutuksessa Essoten lääkäreiden sekä THL:n infektiotautien asiantuntijoiden kanssa.

– Kannustan muitakin tutkijoita koronavirusepidemiaan liittyvän tutkimuksen pariin, sillä juuri nyt on aika kääriä hihat. Laitoimme oman yhteistyöryhmämme kasaan muutamissa tunneissa ja aloimme tehdä tutkimusta saman tien, Ville Vuorinen sanoo.

Supertietokoneen antoi tutkijoiden käyttöön Tieteen tietotekniikan keskus Oy.

– Normaaliolosuhteissa tutkijat voivat joutua jonottamaan useamman päivän päästäkseen käynnistämään simulointinsa CSC:n koneilla. Nyt siihen ei ole aikaa, ja pääsemme aloittamaan työt saman tien, sanoo Vuorinen.

Lisää aiheesta