Suomalaiset julkkisnaiset saivat vihdoin oikeutta – luvatta alastonkuvia levittänyt valokuvaaja tuomittiin jättikorvauksiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaiset julkkisnaiset saivat vihdoin oikeutta – luvatta alastonkuvia levittänyt valokuvaaja tuomittiin jättikorvauksiin

Valokuvaajapariskunta peitteli kasvojaan vangitsemiskäsittelyssä marraskuussa.

Valokuvaajapariskunta peitteli kasvojaan vangitsemiskäsittelyssä marraskuussa.

Julkaistu: 26.3. 17:14

Valokuvaaja ja hänen vaimonsa saivat ehdollisten vankeustuomiot.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 45-vuotiaan valokuvaajana toimineen miehen ja hänen vaimonsa ehdollisiin vankeusrangaistuksiin törkeästä kunnialoukkauksesta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Valokuvaaja tuli tunnetuksi projektista, johon hän pyysi mukaan tunnettuja suomalaisnaisia. Hän otti heistä alastonkuvia, jotka vuotivat nettiin vastoin kuvattavien suostumusta vuonna 2014. Alastonkuvia on ollut netissä nähtävillä myös sen jälkeen.

Näyttelijöiden mukaan kuvat ottanut valokuvaaja oli julkaissut ne luvattomasti omilla kotisivuillaan. Tutkintapyynnön tekivät tuolloin näyttelijät Laura Birn, Elena Leeve ja Linda Zilliacus. Mustavalkoisissa valokuvissa poseerasivat myös muun muassa entinen Salatut elämät -tähti Mia Ehrnrooth, Miss Suomi 2012 Sara Chafak, näyttelijät Manuela Bosco ja Laura Malmivaara sekä rakkaustohtorina tunnettu Emilia Vuorisalmi.

Käräjäoikeuden käsittely siirtyi useaan otteeseen, koska vastaajia ei tavoitettu. Pariskunta saatiin viimein kiinni Turun seudulla syksyllä 2019.

Jutussa oli yhteensä seitsemän asianomistajaa, joille vastaajat velvoitettiin korvaamaan yhteisvastuullisesti kärsimyksestä yhteensä 105 000 euroa, kuvien poistamisesta yhteensä 14 616,50 euroa, todistelukustannuksina yhteensä 1 090,48 euroa ja oikeudenkäyntikuluina yhteensä 42 875,56 euroa.

– Vastaajien on näytetty erehdyttäneen asianomistajia kuvienottotilanteissa. Asianomistajat ovat vastaajien kanssa sopineet miten kuvia saa käyttää, eli kuvat on tarkoitettu asianomistajien omaan käyttöön. Asianomistajat ovat kuitenkin antaneet vastaajille luvan käyttää hyväksymiään kuvia heidän omassa portfoliossaan, mutta ei julkaista. Tästä huolimatta vastaajat ovat omavaltaisesti laittaneet kuvia nettiin ja lähettäneet niitä eri tahoille, käräjäoikeuden tuomiossa perusteltiin.

Syyte törkeästä petoksesta hylättiin, sillä asiassa ei näytetty, että vastaajat olisivat tavoitelleet taloudellista hyötyä tai että heidän toimintansa olisi aiheuttanut taloudellista vahinkoa.

Molemmat vastaajat tuomittiin yhden vuoden ja kahden kuukauden mittaisiin ehdollisin vankeusrangaistuksiin sekä yhdyskuntapalveluun yhteensä 60 tunniksi.

Käräjäoikeuden käsittely käytiin suljetuin ovin ja tuomio määrättiin sovellettuja lainkohtia ja tuomiolauselmaa lukuun ottamatta salassa pidettäväksi 60 vuoden ajaksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen on mahdollista hakea muutosta hovioikeuden kautta.

Lisää aiheesta