Puolustusvoimat sai poliisilta virka-apupyynnön – todennäköisesti useita satoja varusmiehiä Uudenmaan teitä sulkemaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Puolustusvoimat sai poliisilta virka-apupyynnön – todennäköisesti useita satoja varusmiehiä Uudenmaan teitä sulkemaan

Poliisi pystyttää puolustusvoimien avustuksella tiesulut kaikille pääväylille ja isommille teille, jotka kulkevat maakuntarajan yli.

Julkaistu: 26.3. 16:10

Puolustusvoimat auttaa poliisia liikenteenohjauksessa. Tehtävään vaaditaan todennäköisesti useita satoja henkilöitä.

Poliisi laittaa Uudenmaan rajat tiukkaan valvontaa koronaeristyksen ajaksi.

Poliisi pystyttää puolustusvoimien avustuksella tiesulut kaikille pääväylille ja isommille teille, jotka kulkevat maakuntarajan yli.

Kuinka paljon varusmiehiä ja muita resursseja kuten kalustoa puolustusvoimilta poliisin avuksi irrotetaan?

– Virka-apupyyntö on tosiaan tänään tullut meille. Kyseessä on turvaluokiteltu asia, enkä voi siksi tarkkoja määriä kertoa, Puolustusvoimien viestintäjohtaja, everstiluutnantti Torsti Astrén kertoo Ilta-Sanomille.

Hän kuitenkin vertaa tilannetta aiempiin virka-apupyyntöihin.

– Tämäntyyppisissä tehtävissä on yleensä ollut satoja henkilöitä mukana. Kyseessä on nyt suunniteltu operaatio, jossa varusmiehille tulee esimerkiksi tien sulkemisen tehtäviä, hän kertoo.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan Uusimaa on niin iso alue, ettei aivan absoluuttista sulkua pystytä toteuttamaan.

Kolehmainen vetosi voimakkaasti kansalaisiin, jotta kaikki ymmärtäisivät itse rajata liikkumisen vain kaikkein välttämättömimpään.

Siksi poliisi tarvitsee myös Puolustusvoimien apua. Puolustusvoimat auttaa poliisia liikenteenohjauksessa.

Mistä ja milloin joukkoja siirretään Uudenmaan rajaa valvomaan?

– Operaation suunnittelu on vielä kesken, joten en voi vielä tarkemmin kertoa tästä asiasta, Puolustusvoimien Astrén kertoo

Puolustusvoimien valmius riittää tehtävään

Hän kertoo, että tehtäviin voidaan käyttää valmiudessa olevia joukkoja.

Puolustusvoimat on joutunut sopeuttamaan toimintaansa koronavirusepidemian kehittymisen ja hallituksen asettamien lisärajoituksien vuoksi.

Varusmiehet on esimerkiksi jaettu kolmeen erilliseen ryhmään. Kukin ryhmä on kerrallaan lomalla kaksi viikkoa, mitä seuraa neljä viikkoa palvelusta. Malli vähentää asevelvollisten liikkumista varuskuntien ja kotipaikkojen välillä.

Toimilla taataan silti riittävä vahvuus toimintakykyisiä joukkoja, joka on edellytys sotilaallisen valmiuden ylläpitämiselle ja Puolustusvoimien normaaliolojen kriittisten tehtävien toteuttamiselle, kuten virka-avun antamiselle muille viranomaisille.