Koronahuijarit vaanivat ikäihmisiä, poliisilta tiukka ohje: ”Ei kannata avata ovia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koronahuijarit vaanivat ikäihmisiä, poliisilta tiukka ohje: ”Ei kannata avata ovia”

Koronahuijarit käyttävät hyväksi ihmisten pelkoja ja tekevät hyvinkin uskottavia rikoksia epidemiaan liittyen. Kohteena ovat pääasiassa iäkkäät ihmiset.

26.3.2020 15:53

Poliisin tietoon tulleissa rikoksissa huijarit ovat tehneet muun muassa ”koronatarkastuksia” tai tarjonneet ruokapalveluita.

Itä-Uudellamaalla poliisin tiedossa on ainakin kaksi tekoa, joissa uhrien kotiin on menty ja asennettu ”koronasuodattimia” sekä anastettu samalla käteistä, kultakelloja ja kultakoruja.

– Painotamme poliisista, että poliisit eivät tarjoa minkäänlaisia palveluja asunnon tarkastuksiin liittyen tai tee mitään koronatarkastuksia ovelta ovelle, rikoskomisario Simo Kauppinen kertoo Itä-Uudenmaan poliisista.

Hänen mukaansa kaikkiin ovella esiintyviin kaupustelijoihin kannattaa suhtautua nyt erittäin skeptisesti. Tuntemattomia ihmisiä ei kannata päästää sisälle.

– Täytyy suhtautua erittäin skeptisesti kaikkiin tarjottuihin palveluihin, joita ei ole itse tilannut. Ei kannata avata ovia tällaisten palveluiden tarjoajille. Ja varsinkin vanhojen ihmisten kannattaa ottaa yhteyttä omiin lapsiin tai sukulaisiin, jotka voivat asiassa tarvittaessa auttaa.

– Jos kaikesta huolimatta jotain pääsee tapahtumaan, siitä kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti ilmoitus hätäkeskukseen, Kauppinen selvittää.

Kauppisen mukaan vaarana on, että koronan varjolla tehtävät huijaukset lisääntyvät entisestään tulevaisuudessa.

– Ne tulevat lähiaikoina ainakaan tuskin vähenemään, Kauppinen toteaa.

Huijauksissa kohteina ovat erityisesti ikäihmiset.

– He ovat valitettavasti helpoin kohde, jos heillä ei satu olemaan muuta tukiverkostoa ympärillä, Kauppinen selvittää.

Poliisin mukaan nyt pitää kiinnittää myös erityistä huomiota netissä tapahtuviin huijauksiin.

Netissä on ollut viime aikoina esimerkiksi erilaisten olemattomien tuotteiden myyntiä ja toimituksiin liittyviä huijauksia, joita saatetaan nyt tehdä hyödyntäen koronaviruksen nimeä. Jos jokin kuulostaa liian hyvältä, on se todennäköisesti liian hyvää ollakseen totta.

– Iäkkäämpien ihmisten sukulaisten ja läheisten kannattaa varoittaa lähipiirissä oleville ikäihmisille mahdollisista koronahuijareista. Kaikkien kannattaa vähintäänkin ottaa tämä asia puhelimessa puheeksi vanhempien sukulaisten ja tuttavien kanssa, Kauppinen painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?