Törkeästä lapsenraiskauksesta pitkä vankeustuomio – Uhri oli 14-vuotias - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Törkeästä lapsenraiskauksesta pitkä vankeustuomio – Uhri oli 14-vuotias

Julkaistu: 26.3. 14:00

Tapahtumiin sovellettiin uudehkoa rikosnimikettä, jonka eduskunta sääti rangaistusten kiristämiseksi.

Nuori mies nautti ensin alkoholia ja kuristi sen jälkeen entuudestaan tuntemaansa lasta.

Tämän jälkeen mies tarttui auton rattiin, ja ajoi sitä vähintään 1,35 promillen humalassa. Mies kuljetti 14-vuotiaan uhrin toisaalle ja pakotti tämän olemaan eri tavoin sukupuoliyhteydessä. Myös uhri oli päihtynyt, ja hän oli päihtymyksensä ja pienen kokonsa takia puolustuskyvytön.

Rikokset tapahtuivat 25.–26.7.2019. Oikeuden papereista ei ilmene tekopaikkakunta eikä lapsen sukupuoli.

Oikeus sovelsi seksuaalirikoksessa uudehkoa rikosnimikettä, eli törkeää lapsenraiskausta. Se tuli voimaan viime vuoden huhtikuun puolessavälissä. Eduskunta hyväksyi uuden nimikkeen lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten kiristämiseksi.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen viiden vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä lapsenraiskauksesta ja pahoinpitelystä. Hän joutuu maksamaan uhrille myös 10 500 euron kipu- ja kärsimyskorvaukset.

Mies valitti tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen ja hän vaati rangaistuksensa lieventämistä.

Hovioikeus päätti kuitenkin torstaina, ettei rangaistuksen lieventämiseen ollut aihetta. Mies täyttää elokuussa 20 vuotta. Hänellä ei ollut kontollaan aiempaa rikostaustaa.

– Hovioikeus toteaa lisäksi, että teko on ollut asianomistajaa nöyryyttävä ja teolla on vakavasti loukattu asianomistajan fyysistä koskemattomuutta ja seksuaalista itsemääräämisoikeutta, Itä-Suomen hovioikeus totesi.

IS ei julkaise tuomitun nimeä uhrin henkilöllisyyden suojaamiseksi.