HUS muuttaa heräämö­tiloja ja leikkaus­saleja väli­aikaisiksi teho-osastoiksi – kapasiteetti yli kaksin­kertaiseksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HUS muuttaa heräämö­tiloja ja leikkaus­saleja väli­aikaisiksi teho-osastoiksi – kapasiteetti yli kaksin­kertaiseksi

Meilahden sairaalan kyltti Helsingissä.

Julkaistu: 26.3. 12:00

Koronavirusepidemiaan varautuminen on HUS:ssa täydessä käynnissä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) valmistautuu lisäämään tehohoitokapasiteetin tarvittaessa yli kaksinkertaiseksi muun muassa muuntamalla valvontatasoisia paikkoja, heräämötiloja ja leikkaussaleja asteittain väliaikaisiksi teho-osastoiksi. HUS kertoo asiasta lehdistötiedotteessaan.

Husin toimitusjohtaja kertoo STT:n mukaan, että Uudenmaan kantokyky venyy noin 300:aan tehohoitoa vaativaan koronapotilaaseen. THL:n ennuste koko maan tarpeelle on enintään 280–500 tehohoitopotilasta päivässä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut sairaanhoitopiirejä nostamaan tehohoidon kapasiteettia. Ohjeistus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemiin tehohoidon tarpeen arvioihin.

Koronavirusepidemiaan varautuminen on HUS:ssa täydessä käynnissä. Tehohoidon järjestelyitä tehdään parhaillaan ja koronaviruspotilaiden sijoittaminen eri erikoisalojen sisällä on ohjeistettu. Vuodeosastoja otetaan tarvittaessa koronaviruspotilaiden käyttöön.

– Lähdemme valmiusjohtamisessa siitä, että varaudumme pahimpaan. Selvitämme kaikki mahdollisuudet kasvattaa kapasiteettia edelleen, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

Koronaviruspotilaita sijoitetaan HUS:ssa voimassa olevan ryhmityksen mukaan: vahvistetut koronaviruspotilaat, koronavirusepäilyt ja negatiiviset. Eri ryhmiin kuuluvat potilaat pidetään toisistaan erillään. Myös kokonaisia vuodeosastoja voidaan tarvittaessa ottaa koronaviruspotilaiden käyttöön.

Ohjatulla sijoittamisella suojataan sairaaloissa olevia muita kuin koronaviruspotilaita sekä henkilöstöä ja estetään epidemian leviämistä sairaaloissa. Myös potilaiden siirrot HUSin sairaaloiden ja osastojen välillä minimoidaan.

Lisää aiheesta