Miten voi todistaa liikkuvansa luvallisella asialla Uudenmaan rajalla? Näin poliisi vastaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Miten voi todistaa liikkuvansa luvallisella asialla Uudenmaan rajalla? Näin poliisi vastaa

Julkaistu: 26.3. 10:52, Päivitetty 26.3. 10:56

Poliisi varautuu Uudenmaan eristämiseen pystyttämällä sulkupisteitä teille. Poliisikomentaja Lasse Aapio sanoo, että rajan yli aikovalla pitää olla valmiina tiivis selitys.

Hallituksen esityksen mukaan mukaan liikkuminen Uudeltamaalta ja Uudellemaalle kielletään huomisesta perjantaista alkaen. Liikkuminen on kuitenkin sallittu esimerkiksi työn ja elinkeinon vuoksi.

Miten kansalainen sitten käytännössä todistaa, että hän on laillisella ja hyvällä asialla rajaa ylittäessään? Pitääkö mukana olla todistus?

Poliisikomentaja Lasse Aapio vastasi torstaina tiedotustilaisuudessa, ettei asiakirjaa velvoiteta, mutta sellaista toivotaan työnantajalta. Lisäksi on perusteltava sanallisesti ja yksinkertaisesti, miksi on ylittämässä rajaa.

– Kovin pitkiä kertomuksia ei poliisi kuuntele, Aapio sanoi.

Aapion mukaan jokainen auto pysäytetään ja matkan tarkoitus selvitetään.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi, ettei kansalaisten kannata miettiä, miten kiellon voi kiertää, vaan jokaisen velvollisuus on noudattaa viestejä ja määräyksiä.

Poliisi suorittaa valvontaa myös junalaitureilla ja junissa.

Hallitus kertoi eilen esittävänsä Uudellemaalle tiukkoja liikkumisrajoituksia. Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen aiotaan kieltää. Uudenmaan maakuntaa koskevat liikkumisrajoitukset olisivat voimassa 19. huhtikuuta saakka.

Liikkuminen on kuitenkin sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi. Hallituksen mukaan liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema. Vapaa-ajan matkat eivät ole riittävä syy ylittää Uudenmaan rajaa.

Rajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja ja hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.