10 asiaa Uudenmaan eristämisestä – raja halutaan sulkea perjantaina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

10 asiaa Uudenmaan eristämisestä – raja halutaan sulkea perjantaina

Julkaistu: 26.3. 1:30, Päivitetty 26.3. 7:03

Eristys kestää kolme viikkoa. Maakuntarajan saa ylittää työmatkan vuoksi tai painavasta henkilökohtaisesta syystä. Painavia syitä ovat esimerkiksi eroperheen lapsen tapaaminen tai lähiomaisen kuolema.

Hallitus ilmoitti keskiviikkoiltana Uudenmaan eristämisestä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. IS kokosi eristyksen keskeiset asiat.

1. Kesto kolme viikkoa

Uudenmaan maakunta suljetaan todennäköisesti perjantaina 27. maaliskuuta alkaen ja rajoitus on voimassa sunnuntaihin 19. huhtikuuta. Sulun kesto on siis kolme viikkoa.

Hallitus antoi liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan ja perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi pikimmiten.

Ministerit korostivat, että vaikka rajoitukset eivät astu heti voimaan, esimerkiksi matkustaminen mökille olisi nyt ”erittäin haitallista” ja veisi tehon esitetyistä rajoituksista.

2. Ei liikettä sisään eikä ulos

Päätös tarkoittaa sitä, että Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella, eivätkä muiden maakuntien asukkaat voi käydä Uudellamaalla.

Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Rajoitus ei koske Uudenmaan sisällä liikkumista, mutta hallitus kehottaa vakavasti ihmisiä pysymään kotona ja välttämään lähikontakteja.

3. Sulun sisään joka kolmas suomalainen

Sulun sisään jää kaikkiaan 1,7 miljoonaa asukasta eli päätös koskee kolmasosaa suomalaisista. Uudenmaan kaupungeista suurin on 650 000 asukkaan Helsinki.

ITM Finland Oy:n mukaan Uudenmaan rajan tuntumassa pääteillä eli valtateillä 1, 2, 3, 4 ja 7 kokonaisliikennemäärä on ollut normaalisti noin 70 000 ajoneuvoa päivässä.

Koronaviruksen seurauksena liikennemäärät ovat ennen rajoituksia pienentyneet yli 30 prosenttia.

4. Välttämättömät työmatkat sallittuja

Maakuntarajan voi ylittää, jos liikkuminen on välttämätöntä työn, elinkeinon tai luottamustoimen hoitamiseksi, esimerkiksi jos työtä ei voi järjestää etätyönä.

Työministeri Timo Harakan (sd) mukaan julkiseen liikenteeseen ei tästä syystä tule rajoituksia, sillä töihin on päästävä tarvittaessa myös junalla tai bussilla.

Julkinen liikenne on kuitenkin jo valmiiksi hiljentynyt koronaviruksen aiheuttaman matkustajakadon vuoksi.

5. Lasta pääsee tapaamaan

Maakuntarajan voi ylittää myös painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) otti esille painavista syistä esimerkiksi lähiomaisen kuoleman ja lapsen tapaamisoikeuden. Eroperheiden lapset ja heidän vanhempansa saavat siis liikkua maakuntarajan yli.

– Vapaa-ajan matkustusta ei voida pitää tällaisena henkilökohtaisena syynä, tarkensi Marin.

6. Myös tavaraliikenne jatkuu

Rahti- ja tavaraliikenteen kulkua ei estetä uusien rajoitustenkaan aikana.

7. Poliisi voi kysyä matkan tarkoitusta

Liikkumisrajoitusten noudattamista valvoo poliisi. Rajoitusten noudattamatta jättämisestä poliisi voi määrätä sakkoa.

Poliisi tulee sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan näkymään maakunnan ulostuloväylillä. Poliisi voi pyytää henkilöä selvittämään liikkumisensa syy ja päämäärä. Selvityksen voi antaa suullisesti tai kirjallisesti.

Ministeri Ohisalo korosti, että sakottaminen on vasta viimeinen keino. Lähtökohta kuitenkin on, että ihmiset ymmärtäisivät itse noudattaa liikkumisrajoitusta.

Poliisi voi pyytää virka-apua esimerkiksi Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta.

8. Varusmiehet liikenteenohjaukseen

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan hän on kehottanut Puolustusvoimia varautumaan ja valmistautumaan jo nyt poliisilta tulevaan virka-apupyyntöön.

Todennäköisesti apua tarvitaan liikenteenohjaustehtävissä. Kaikkonen arvioi, että virka-apua antavat tässä tapauksessa varusmiehet.

Kaikkonen tarkensi, ettei varusmiehille kuitenkaan tule poliisin oikeuksia tai valmiuksia.

9. Suurin osa tartunnoista Uudellamaalla

Monet ministerit korostivat päätöksen välttämättömyyttä, sillä ihmisten liikkumista ei rajoiteta kevyin perustein.

Taustalla on erityisesti huoli siitä, että Uudellamaalla nopeasti levinnyt koronavirus leviäisi nopeasti muualle Suomeen. Uudenmaan alueella on havaittu viime päivien aikana lisääntyvästi koronavirustartuntoja.

– Tässä tilanteessa on aivan välttämätöntä rajoittaa viruksen leviämistä alueille, joissa virusta on vähemmän, sanoi peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

– Osa tartunnan saaneista on oireettomia, jotka levittämät tietämättään virusta. Riski tartunnan merkittävälle leviämiselle ei-välttämättömän matkustamisen kautta on suuri.

10. Taustalla synkentyneet ennusteet

Päätöksen taustalla ovat myös tarkentuneet ja samalla synkentyneet ennusteet taudin vaarallisuudesta.

Ministeri Kiurun mukaan koronavirus on osalle väestöä erittäin vakava tauti ja muodostaa ”vakavan kuolemanriskin”. Keskiviikkoon mennessä koronaan oli kuollut Suomessa kolme henkilöä.

Kiuru sanoi, että toisin kuin epidemian alussa ajateltiin, tauti voi vanhusten lisäksi sairastuttaa nuorempiakin ikäluokkia erittäin vakavasti.

Rajoituksella pyritään tasaamaan epidemiahuippua ja turvaamaan se, ettei sairaanhoidon ja erityisesti tehohoidon kapasiteetti lopu.