Näky lähikaupassa oli viimeinen niitti – etelä­savolainen nainen antaa tulla suorat sanat korona­karkureille: ”Hävetkää!” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näky lähikaupassa oli viimeinen niitti – etelä­savolainen nainen antaa tulla suorat sanat korona­karkureille: ”Hävetkää!”

Lihatuotehyllyissä tyhjää Prisma Kaaressa Helsingissä illalla 25. maaliskuuta 2020.

Julkaistu: 26.3. 6:39

Ristiinalainen pariskunta kertoo huolestuneensa pahemman kerran mökille koronaa pakoon rientävien suomalaisten toiminnasta.

– Me olemme kauhuissamme. Aivan hirvittävää, että mökkeilijät tulevat tänne vaikka käsketään pysymään kotona, ristiinalaisnainen sanoo.

– Tämä on ihan hullua. Hävetkää!

Nainen toivoo, etteivät suomalaiset tulisi pienille paikkakunnille kuormittamaan hoitokapasiteettia ja tyhjentämään ruokakauppoja.

– Minkä takia mökkeilijät tulevat tänne, ja ostavat meidät ruuat? Heillä on kärryt täynnä ruokaa, yhdelläkin asiakkaalla oli viisi kahvipakettia.

Oululaisessa Prismassa leipä oli kelvannut.

Vessapaperin ja makaronin kaltaisia kulutustavaroita on hänen mukaansa ollut vaikea löytää kauppojen hyllyiltä. Tämä on tehnyt pariskunnan arjen hankalaksi, varsinkin kun molemmat heistä kuuluvat riskiryhmään.

– On aivan käsittämätöntä, että ihmiset käyttäytyvät niin, että heillä on vain oma napa tärkeintä.

– Pysykää siellä missä olette, nainen pyytää.

Myös kuivatuotehyllyillä oli ei-oota Helsingin Triplan Prismassa.

Hän kertoo, ettei ole aiemmin nähnyt Ristiinassa vastaavanlaista ihmisryntäystä. Naisen arvion mukaan Etelä-Savossa sijaitsevan Ristiinan väkimäärä alkoi kasvaa muutama viikko sitten, kun koronatilanne kärjistyi Suomessa.

llta-Sanomat uutisoi aiemmin useiden suomalaisten lähteneen koronaa karkuun mökille. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Paraisissa oli kaupunginjohtaja Patrik Nygrénin mukaan viime viikonloppuna lähes yhtä paljon mökkeilijöitä kuin tavallisena kesäviikonloppuna.

Helsingin Triplan Prismassa vessapaperihyllyt kumisivat tyhjyyttään.

Myös ristiinalaisnaisen aviomies on huolissaan tilanteesta. Hän toivoo, etteivät ihmiset lietsoisi omalla toiminnallaan paniikkia.

– Voi hyvät ihmiset, ottakaa nyt ja rauhoittukaa.

– Jos vain toimitaan ohjeiden mukaan järkevästi ja rauhallisesti, niin kyllä tämä nämä asiat järjestyvät, olkoon vaikka kuinka hirmuinen pandemia tahansa.

– Mitenhän ihmisille saisi sellaisen ajatuksen päähän, että toimitaan ohjeiden mukaan eikä uhitella kohtaloa, hän kysyy.