Näin poliisi valvoo Uudenmaan eristämistä – sisäministeri Ohisalo kertoi eri keinoista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin poliisi valvoo Uudenmaan eristämistä – sisäministeri Ohisalo kertoi eri keinoista

Julkaistu: 25.3. 23:39

Poliisi voi määrätä sakkoja rajoitusten rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä.

Hallitus päätti rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä. Rajoitukset tulisivat voimaan 27. maaliskuuta alkaen.

Rajoitukset olisivat voimassa 19. huhtikuuta asti. Tänä aikana poliisi valvoo liikkumisrajoitusten noudattamista.

Rajoitusten rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä poliisi voi määrätä sakkoa.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välillä liikkujien on tarvittaessa pystyttävä antamaan selvitys liikkumisen tarpeellisuudesta.

Ohisalo huomautti, että poliisi valvoo liikkumisrajoituksia ensisijaisesti neuvomalla, kehottamalla ja käskemällä. Jos nämä eivät tepsi, on mahdollisuus koventaa keinoja.

– Poliisi voi antaa valmiuslaki­rikkomuksesta sakkoja, mutta se on viimesijainen keino, hän sanoi keskiviikkoillan tiedotustilaisuuden päätteeksi.

Hallituksen mukaan liikkuminen on kuitenkin sallittua viranomais­toiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi. Liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan näyttää siltä, että Puolustusvoimille on tulossa poliisilta virka-apupyyntö liikenteenohjaustehtävistä. Käytännössä kyseeseen tulisivat varusmiehet useista eri varuskunnista. Toiminta tapahtuisi poliisin johdolla.

Liikkumisrajoituksista ja niiden käytännön vaikutuksista on tarkoitus kertoa bussi-, juna-, metro- ja raitioliikenteen asemilla ja terminaaleissa sekä junien ja bussien valotauluissa ja kuulutuksissa.

Tiedon tulee olla saatavilla myös Uudenmaan ympäryskunnissa ja maakuntarajat ylittävän työmatkaliikenteen kannalta merkittävien muiden paikkakuntien keskeisillä liikennepaikoilla, valtioneuvoston viestintäosasto kertoo.

Lisää aiheesta