Hallitus esittää Uudenmaan eristämistä perjantaista alkaen – miten käy mummon ja vaarin, jos suljettu raja erottaa heidät suvusta? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hallitus esittää Uudenmaan eristämistä perjantaista alkaen – miten käy mummon ja vaarin, jos suljettu raja erottaa heidät suvusta?

Monet vanhukset ovat läheisverkostojen varassa. Jos vanhukset ja muut omaiset jäävät rajan eri puolelle, vanhusten tilanne voi vaikeutua.

Julkaistu: 26.3. 7:01

Vanhuusoikeuden asiantuntijan mukaan pitää varmistaa se, että yksin asuvat vanhukset saavat tarvitsemansa avun.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus päätyi Uudenmaan eristämisen ja vain välttämätön työmatkaliikenne sallitaan. Poikkeustoimet ovat voimassa 19. huhtikuuta asti.

Suomen hallitus kokoontui keskiviikkona.

Tilanne pelottaa monia perheitä. Miten käy vanhuksen, jos omat lapset eivät voikaan auttaa häntä enää, jos he jäävät väärälle puolelle Uudenmaan rajaa?

Kuka korvaa sukulaisten avun?

Monen suomalaisen vanhuksen elämän sujuminen riippuu silti hyvin paljon siitä, miten paljon omat sukulaiset voivat häntä avustaa.

Ilta-Sanomat kysyi vanhustyön asiantuntijoilta, mitä ongelmia tilanteesta voisi syntyä.

– Totta kai, kun eletään vaikeita aikoja, pitää tehdä päätöksiä. Nyt mietityttää, onko otettu huomioon se, miten läheiskontaktien varassa elävien vanhusten käy, oikeustieteen tohtori Anna Mäki-Petäjä-Leinonen Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Mäki-Petäjä-Leinonen opettaa vanhuusoikeutta.

– Yksin kotona asuvien vanhusten tilanne pitää käydä läpi sillä tavoin, että varmistetaan se, että he todella saavat tarvitsemansa avun, hän korostaa.

Samalla monien suomalaisten mielessä ovat ohjeet siitä, että vanhusten luona ei pidä käydä, jotta he eivät riskiryhmänä saisi koronavirustartuntaa.

– Ensinnäkin koronaviruksen takia ei pitäisi muutenkaan juuri nyt vierailla vanhusten luona, geriatrian emeritusprofessori Jaakko Valvanne kertoo Ilta-Sanomille.

Hän kuitenkin ymmärtää perheiden huolen.

Jos on tottunut viemään ruokapaketin vaikkapa oman isovanhempansa ovelle eikä voikaan tehdä sitä, miten vanhuksien käy?

– Sitähän ei voisi nyt tämän päätöksen jälkeen enää tehdä, jos raja erottaisi sukulaiset. Onneksi nyt on havahduttu naapuriapuun. Samoin kunnallisen avun täytyisi tämän päätöksen jälkeen toimia tehokkaasti, Valvanne pohtii.

Hän ei usko, että vanhukset jäisivät vailla hoivaa.