Tuore Suomen koronaennuste – tällainen on vakavampi vaihtoehto - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuore Suomen koronaennuste – tällainen on vakavampi vaihtoehto

Julkaistu: 25.3. 19:46

Koronavirustartuntoja on todettu Suomessa lähes 900. Nykytiedon valossa epidemia voisi kestää 4-6 kuukautta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ennustaa, että koronavirusepidemia vie Suomessa yli kymmenentuhatta ihmistä sairaalaan. Heistä tuhansien arvioidaan joutuvan tehohoitoon.

Keskiviikon uudessa ennusteessa THL ja Turun yliopisto koostivat kaksi tulevaisuudenkuvaa, joista toisessa yhden ihmisen oletetaan tartuttavan 1,6 ihmistä ja toisessa 1,8 ihmistä.

Ensimmäisessä mallissa epidemian huippukuukausien aikana Suomessa 11 300 ihmistä tarvitsisi sairaalahoitoa koronavirustartunnan vuoksi. Heistä tehohoitoa tarvitsisi 3 600 potilasta.

Tällöin epidemian huipun aikana yhtä aikaa sairaalahoidossa olisi hieman yli 900 potilasta. Tehohoidossa puolestaan samanaikaisesti epidemiahuipun aikana arvioidaan olevan 280 potilasta.

Vakavammassa tulevaisuudenkuvassa tartuttavuus on 1,8, jolloin sairaalahoitoon voisi joutua 15 500 ihmistä ja tehohoitoon 5 000.

– Tässä tapauksessa epidemian huipun aikana teho-osastoilla hoidettaisiin enimmillään yhtä aikaa arviolta 500:aa potilasta, professori Kari Auranen sanoo tiedotteessa.

Epidemian kesto jopa puoli vuotta

Erilaisia skenaarioita on laadittu, sillä koronaviruksen luontainen leviäminen ja tartuttavuus on edelleen epäselvä.

– Esimerkiksi Italian Lombardiassa on arvioitu, että tartuttavuusluku ennen rajaamistoimia oli hieman yli 3, Auranen sanoo.

Ennusteissa sairaala- ja tehohoidon tarve on ennustettu epidemian 18 huippuviikolle. Epidemian pituudeksi arvioidaan nykyisillä tiedoilla 4–6 kuukautta.

THL tähdentää, että eri alueilla epidemia voi olla eri vaiheissa, eikä ennusteita voi suoraan tulkita koko maata koskeviksi. Mallia päivitetään sitä mukaa kun uutta tietoa saadaan esimerkiksi Manner-Euroopan tartunnoista.

Virukseen kuollut kolme ihmistä Suomessa

Viruksen aiheuttamia kuolemia on Suomessa todettu tähän mennessä kolme, joista kaksi tapahtui Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella ja yksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä.

Kaksi kuolemantapausta tuli tietoon keskiviikkona. Husin alueella kuollut henkilö oli iäkäs aikuinen. Hus ei kerro asiasta tarkempia lisätietoja yksityisyyden suojan vuoksi. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kuollut oli keski-ikäinen henkilö, joka kuului perussairautensa vuoksi riskiryhmään.

Yli 20 potilasta tehohoidossa

Suomessa oli keskiviikkoon mennessä todettu yhteensä 880 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta, THL kertoi. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 82 ihmistä, joista 22 tehohoidossa. Suomessa on tutkittu yli 13 000 näytteenottokriteerit täyttävää näytettä.

THL:n mukaan sairaalahoidosta on jo toipunut ja kotiutunut useita henkilöitä.

THL julkaisi keskiviikkona myös tietoja sairaanhoidossa olevista erityisvastuualueittain (erva). Erityisvastuualueet eli niin kutsutut miljoonapiirit ovat sairaanhoitopiirejä suurempia, ja niitä on Suomessa viisi yliopistollisten sairaaloiden ympärillä.

Melkein kaikki tehohoidossa olevat ovat Hyksin erityisvastuualueella. Siellä tehohoidossa on 18 potilasta ja kaikkiaan potilaita on 63.

Yli puolet Suomen tartunnoista on todettu Husin alueella, joka kuuluu Hyksin erityisvastuualueeseen. Yhteensä varmistettuja tartuntoja on Husin alueella 561.

Lisäksi tehohoitoa vaativia potilaita on kolme Kuopion alueella ja yksi Oulun ervan alueella.

Euroopassa tartuntoja on THL:n mukaan todettu 195 000.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?