Ennuste: 3 600 tarvitsee teho­hoitoa Suomessa korona­epidemian huippu­kuukausien aikana - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ennuste: 3 600 tarvitsee teho­hoitoa Suomessa korona­epidemian huippu­kuukausien aikana

Julkaistu: 25.3. 15:24, Päivitetty 25.3. 16:31

THL ennustaa, että epidemian huippukuukausien aikana Suomessa 11 300 ihmistä tarvitsisi sairaalahoitoa koronavirustartunnan vuoksi. Heistä tehohoitoa tarvitsisi 3 600.

Arvio perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Turun yliopiston yhdessä tekemään mallinnukseen.

Epidemian huipun aikana yhtä aikaa sairaalahoidossa olisi arvion mukaan hiukan yli 900 potilasta, joista tehohoidossa 280. Mallia päivitetään jatkuvasti.

– Ennusteet tarkentuvat, kun voimme käyttää Euroopasta saatuja tietoja. Mallissa on otettu huomioon tehohoitoa tarvitsevien potilaiden ikäjakauma Ranskasta, sanoo ylilääkäri Tuija Leino.

Mallinnuksessa sairaala- ja tehohoidon tarve on ennustettu epidemian 18 huippuviikolle, joista 9 viikkoa on ennen epidemian huippua ja 9 viikkoa huipun jälkeen. Epidemian pituudeksi arvioidaan nykyisillä tiedoilla 4–6 kuukautta.

Eri alueilla epidemia voi olla eri vaiheissa, joten ennusteita ei voi epidemian huipun ajoituksen osalta aivan suoraan tulkita koko maata koskeviksi. Mallia päivitetään, kun uutta tietoa saadaan.

Mallissa on oletettu, että sairaalaan päätyvä tartunnan saanut henkilö joutuu sairaalaan keskimäärin kymmenen päivän kuluttua tartunnasta. Sairaalajakson keskimääräiseksi pituudeksi on mallinnuksessa oletettu kahdeksan päivää.

Tehohoitoon joutuvan potilaan oletetaan keskimäärin tarvitsevan sekä kahdeksan päivää sairaalahoitoa että kahdeksan päivää tehohoitoa. Mallissa on huomioitu, että osalla sairaalahoitojakso on vielä pidempi.