Suomesta löytyy yksi maakunta, jossa ei ole vahvistettu yhtään korona­tartuntaa – asukkaille kelpaisi liikkumis­rajoitukset: ”Uusimaa saartoon”

Matkustusrajoitukset kelpaisivat ainakin kajaanilaisille. Kainuussa ei toistaiseksi ole tavattu koronavirusta.

Alueellisten matkustusrajoitusten voimaan saattaminen kelpaisi ainakin kajaanilaiselle.

| Päivitetty

Kainuusta ei vielä eiliseen mennessä ollut löytynyt diagnosoitua koronavirusta-tapausta, mutta on vain ajan kysymys, milloin se tapahtuu.

Alueellisten matkustusrajoitusten voimaan saattaminen kelpaisi ainakin kajaanilaiselle.

– Minusta nimenomaan Uusimaa pitäisi panna saartoon, sillä sieltähän ihmiset valuvat Lappiin ja muualle tänne tuomaan niitä viruksia. Jos ei täydellistä liikkumakieltoa panna, niin saarto kuitenkin Uudenmaan osalta, kajaanilainen Aarno von Bell pohtii tilannetta toimittajalle – luonnollisesti reilun parin metrin turvavälin päästä.

Aarno von Bell tuli asioille. Hän kehuu hallituksen toimia.

Kajaanilainen konkaripolitiikko oli demarien kansanedustajana 1983–1987 ja 1990–1995. Kesällä 82 vuotta täyttävä von Bell oli pakotettu lähtemään kaupunkiin asioille, vaikka yli 70-vuotiaiden on suositeltu kotona pysyvänkin.

– Minun mielestä tämä hallitus saa täydet pisteet siitä, että se on osannut oikealla tavalla johtaa maata ja tehdä näitä ratkaisuja. Ehkä juuri sen takia, että siellä on naiset johdossa, ex-kansanedustaja Aarne von Bell naurahtaa.

Kainuussa on toistaiseksi eletty ilman koronavirusta.

Kajaanin Prismassa on monien muiden kauppojen tapaan pidennetty aamusta aukioloaikoja, ja ensimmäinen tunti on varattu riskiryhmiin kuuluville.

Reilun 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta asuvalle virkeällä ikämiehelle aikuinen kauppavuoro ei tällä kertaa käynyt.

– Nyt oli vain aika lähteä pankkiin maksamaan laskuja ja samalla kävin kaupassa. Hyvin tarpeellista liikkumista, ikämies toteaa.

Kajaanissa on organisoitu monen muun paikkakunnan tapaan vapaaehtoista asiointiapua ikäihmisille. Facebookissa toimivaan Kajaanin korona-apu-ryhmään on lyhyessä ajassa liittynyt yli 500 vapaaehtoista.

Valitettavasti kainuulainen ikäihminen on hyvin usein varustettu minä itse -mentaliteetilla ja omat asia hoidetaan niin kauan, kuin jalka nousee.

– Juuri eilen tuossa lähikaupassa oli iäkäs nainen asioimassa. Mutta ei vieraalle ihmiselle voi mennä sanomaan, että menkää te kotiin, niin hoidan teidän puolesta ostokset. Meihin on ollut yhteydessä moni etelässä asuva sukulainen, mutta itse vanhukselle ei välttämättä se apu kelpaa, vaikka hänen parastaan ajatellaan, ryhmää vetävä Anu Pennala kertoo.

–Ei vieraalle ihmiselle voi sanoa, että menkää kotiin, hoidan ostokset puolestanne, miettii Anu Pennala.

Kaupan parkkipaikalla auton takakonttiin ostoksia lastaava Pasi Ryhänen on matkustusrajoitusten kannalla.

Ammatikseen tien päällä liikkuvan Ryhäsen mukaan liikenne kohti pohjoista ja sieltä takaisin etelään on rauhoittunut, mutta yhä edelleen suksiboksiautoja kiitää virusta pakoon. Tai sitä levittämään.

– Nythän se alkaa levitä, kun etelässä huomasivat että täällä ollaan vielä puhtaita, Ryhänen arvioi.

Hallitukselta odotetaan nyt tiukkoja toimia tilanteen hillitsemiseksi.

– Ilman muuta tarvitaan rajoituksia, sillä eihän muu näytä auttavan. On tilanne tosin tuolla tien päällä rauhoittunut, mutta yhä edelleen siellä matkailijoita näkee. Liikaa on vain niitä ihmisiä, jotka eivät suosituksia usko, Pasi Ryhänen harmittelee.

Pasi Ryhänen kannattaa alueellisia liikkumisrajoituksia, sillä ihmiset eivät tunnu suosituksia noudattavan.

Kainuussa vanha kättelyperinne on ollut kunniassa viime aikoihin asti. Koronatilanne on pakottanut kuitenkin kaikkia muuttamaan toimintatapojaan.

Kajaanin Prismassa löytyy joka puolelta muistutuksia käsienpesusta ja vajaitakin hyllyjä ostoskeskuksen puolelta löytyy.

– Äkillinen kysyntäpiikki aiheutti sen, että muutaman tuoteryhmän kohdalla oli ongelmia saatavuuden kanssa. Ongelmia oli leipä-, liha-, paperi- ja saippuaryhmän tuotteiden kanssa, Prismajohtaja Pasi Piirainen toteaa.

Kauppojen kassat ovat melkoisella tulilinjalla, kun päivittäin ohi virtaa satoja asiakkaita lähietäisyydeltä.

– Henkilökunta meillä on pysynyt vielä terveenä. Meillä oli tammi-helmikuussa iso influenssa-aalto, ja silloin meinasi olla jo pulaa työntekijöistä. Olemme painottaneet turvaetäisyyden merkitystä ja sitä, että esimerkiksi tauolla käydään pienissä ryhmissä, Piirainen kertoo.

Kajaanin Prisman johtaja Pasi Piirainen kertoo, että virukseen on varauduttu liikkeessä monin tavoin.

Kajaanin Citymarketissa poistettiin heti epidemian alkaessa marketin aulassa olleet penkit pois käytöstä.

– Olemme pyrkineet siihen, että turhia sosiaalisia kontakteja tulisi mahdollisimman vähän. Myymälässä olevan kahvilan suljimme jo varhaisessa vaiheessa, sillä se oli hyvin tiivis istumapaikkojen suhteen, kauppias Hannu Vuorialho toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?