Martti Ahtisaarella todettiin korona­tartunta – HS: Presidentti ollut heikossa kunnossa

Eeva Ahtisaarella on jo aiemmin todettu koronatartunta

Presidentti Martti Ahtisaarella on todettu koronavirustartunta.

24.3.2020 9:06 | Päivitetty 24.3.2020 12:31

Presidentti Martti Ahtisaarella on todettu koronavirustartunta. Tartunta varmistui maanantaina 23. maaliskuuta. Presidentti Ahtisaari voi olosuhteisiin nähden hyvin.

Helsingin Sanomien mukaan presidentti Ahtisaari on ollut heikossa kunnossa koronan seurauksena.

Tasavallan presidentin kanslia tiedotti rouva Eeva Ahtisaaren koronavirustartunnasta lauantaina 21. maaliskuuta.

Ahtisaarten poika Marko Ahtisaari twiittasi asiasta ja kertoi, että molemmat voivat hyvin. Hän myös kiitti kaikesta lämpimistä toivotuksista.

Viipurissa syntynyt Martti Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000. Hän tuli valituksi SDP:n listoilta ja nousi presidentiksi päivänpolitiikan ulkopuolelta.

Lisäksi Martti Ahtisaari on palkittu Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2008. Hänet on palkittu myös Unescon rauhanpalkinnolla.

Martti Ahtisaari tunnetaan myös Namibian hyväksi tekemästään työstä. Hän toimi YK:n Namibia-valtuutettuna 1980-luvun vaihteessa ja oli järjestämässä maan rauhanomaista itsenäistymistä.

Martti ja Eeva Ahtisaari ovatkin Namibian kunniakansalaisia. Diplomaattina Martti Ahtisaari toimi vuosikymmeniä.

Eeva Ahtisaari sai tartunnan todennäköisesti Musiikkitalolla järjestetystä naistenpäivän konsertista, johon hän osallistui kutsuvieraana. Paikalla oli myös Presidentti Tarja Halonen.

Sunnuntaina 8. maaliskuuta Helsingin Musiikkitalossa pidetyssä naistenpäivän konsertissa Ääni on naisten on todettu ainakin kahdeksan koronavirustartuntaa.

IS tietojen mukaan tartuntoja olisi enemmän, ja niitä on ilmennyt paitsi yleisössä, myös kuoroissa.

Konsertin yleisömäärää ei ole kerrottu. Musiikkitalon konserttisaliin mahtuu 1 700 ihmistä. Se ei ollut täysi, mutta oli silti näyttänyt hyvin täydeltä.

IS:n tietojen mukaan Eeva Ahtisaari oli istunut viistosti yskineen miehen edessä. Yskineen miehen vieressä istuneen pariskunnan toisella osapuolella on niin ikään todettu koronavirustartunnan oireita.

Ei ole kuitenkaan selvää, onko yskinyt mies ollut konsertissa levinneen tartunnan alkulähde.

Martti Ahtisaaren perustamasta konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä kommentoidaan, ettei 82-vuotiaan Ahtisaaren sairastuminen vaikuta käytännön toimintaan.

– Ahtisaari on pitkälti eläköitynyt, eli meidän toimintaamme se ei vaikuta, viestintäpäällikkö Antti Ämmälä kertoo.

Hän sanoo, ettei järjestö toistaiseksi kommentoi Ahtisaarten kuntoa, eikä sitä, onko presidentti kotihoidossa vai sairaalassa.

– Tiedotamme luonnollisesti, jos tarvetta tulee.

Suomessa on todettu toistaiseksi kaiken kaikkiaan noin 700 varmennettua koronavirustartuntaa. Todellinen luku voi olla suurempi, sillä kaikkia ei testata.

Sairastuneista miehiä on hieman enemmän kuin naisia, tehohoidossa on 13 potilasta, sairaalavuoteessa yhteensä 50.

30–39-vuotiaissa ja 50–59-vuotiaissa varmennettuja tapauksia on eniten.

Artikkeli päivitetty 24.3.2020 kello 12.31. Lisätty HS:n tieto siitä, että Martti Ahtisaari on ollut huonossa kunnossa tartunnan vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?