Hannu Jortikkakin ihmetteli, kun lentokenttä­bussi ahdettiin täyteen ihmisiä – nyt Helsinki-Vantaa pahoittelee: ”Jortikan huomio oli oikea” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hannu Jortikkakin ihmetteli, kun lentokenttä­bussi ahdettiin täyteen ihmisiä – nyt Helsinki-Vantaa pahoittelee: ”Jortikan huomio oli oikea”

Jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikkaa hämmästyttänyt lentokenttäkohtelu oli lentoaseman mukaan inhimillinen virhe.

Hannu Jortikka ihmetteli lentokentän sisäisiä kuljetuksia hoitaneiden bussien suurta matkustajamäärää.­

23.3.2020 20:29

Espanjasta sunnuntaina Suomeen palanneen Finnairin lennon paluun yhteydessä rikottiin edellisenä perjantaina voimaan astuneita koronaohjeistuksia. Lentokentän sisäisiä kuljetuksia hoitaneeseen bussiin otettiin liian paljon matkustajia – aivan, kuten jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikka epäili.

– Siellä on tapahtunut selkeä virhe. Jääkiekkovalmentaja Jortikan huomio oli oikea. Olemme äärettömän pahoillamme tapahtuneesta, Helsinki-Vantaan lentoaseman päällikkö Ulla Lettijeff sanoo.

Lettijeffin mukaan asiassa on tapahtunut inhimillinen virhe.

Lentoasematoiminnoista vastaava Finnavia oli päättänyt jo viime perjantaina eli 20. maaliskuuta, että lentomatkustajia koneesta terminaaleihin kuljettaviin busseihin otetaan vain puolet auton kuljetuskapasiteetista eli 40 henkeä.

– Jostain syystä tämä tieto ei ollut mennyt kuljettajalle asti. Olemme asiasta pahoillamme.

”Pussittaminen” eli matkustajien kuljettaminen linja-autolla koneelle ja sieltä pois on lisääntynyt voimakkaasti sen jälkeen, kun sisärajatarkastukset otettiin 19. maaliskuuta käyttöön. Sen jälkeen kaikki Helsinki-Vantaalta lähtevät ja palaavat matkustajat ovat kulkeneet rajatarkastuksen kautta.

Vielä samana iltana, kun sisärajatarkastukset alkoivat, lentomatkustajia ahdettiin entiseen tapaan maksimimäärä samaan bussiin, kertoon eräs matkustaja.

– Koneemme saapui Ivalosta kello 21.30. Matkustajat määrättiin bussiin, joka oli aivan täynnä, koneessa matkustanut Elsa, 38, sanoo.

Hän huomautti asiasta bussinkuljettajalle, mutta vastaus oli tyly.

– Sanottiin, että kyllä sinne kyytiin mahtuu. Ja jos ei mahdu, niin menkää takaisin koneeseen odottamaan.

Lukijan ottamasta kuvasta näkyy, että samana iltana kun sisärajatarkastukset alkoivat, lentomatkustajia ahdettiin entiseen tapaan maksimimäärä samaan bussiin.­

Elsa katsoi parhaaksi odotella lapsensa kanssa lentokoneen portailla seuraavan bussin saapumista.

– Se oli jo huomattavasti väljempi. Minulle tuli se tunne, että kuljetuksissa ei otettu huomioon näitä matkustajien etäisyyksien suojarajoja.

Lentoaseman päällikkö vakuuttaa, että suojautuminen virukselta otetaan nyt huomioon.

– Otamme koronan hyvin vakavasti, Lettijeff sanoo.

Lentoaseman sisällä väljyys on lisääntynyt luonnostaan, kun lentoja on peruttu.

– Matkustajamäärät ovat laskeneet 90 prosenttia viime vuoden takaisesta, Lettijeff sanoo.

Useimmat ravintolat ja kahvilat ovat nyt kiinni. Lentoliikenteen voimakkaan hiljenemisen vuoksi Suomen lentoasemia ylläpitävässä Finnaviassa käytiin yt-neuvottelut, jotka ovat nyt ohi.

– Koko Finavian väki on lomautusuhan alla. Maksimissaan lomautusten kesto on 90 vuorokautta. Vaikka lentoliikenne hiljenee, koko lentoasemaa ei panna kiinni, vaan se jatkaa yhä toimintaansa, mutta supistuneella kapasiteelilla, Lettijeff sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?