Sisäministeri Ohisalo Ylen haastattelussa: Kaikkia toimia ei tehdä kerralla, jotta nähdään miten olemassa olevat rajoitukset toimivat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sisäministeri Ohisalo Ylen haastattelussa: Kaikkia toimia ei tehdä kerralla, jotta nähdään miten olemassa olevat rajoitukset toimivat

Pääministeri Sanna Marin ja sisäministeri Maria Ohisalo.

Julkaistu: 23.3. 11:55, Päivitetty 23.3. 12:57

Myös liikkumisen rajoittaminen on valmistelussa.

Hallitus valmistelee uusia rajoituksia yksityisten tilojen, kuten ravintoloiden, sulkemiseksi. Myös liikkumisen rajoittaminen on valmistelussa.

Asiasta kertoo pääministeri Sanna Marin (sd) Twitterissä.

Pääministerin mukaan Suomen lainsäädäntö on osoittautunut toimenpiteiden osalta jäykäksi. Rajoitusten valmistelu vie parhaimmillaankin päiviä aikaa.

– On selvää, että kriisin jälkeen on arvioitava tarkasti lainsäädäntömme uudistamisen tarpeet. Nyt toimimme kovassa aikapaineessa niiden välineiden varassa, joita meillä on käytössä. Tahdosta toimet eivät ole kiinni.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan hallitus katsoo läpi kaikki keinot koronan hillitsemiseksi, myös liikkumisrajoitukset.

– Rajoitusten tarkoituksena on ihmisten terveyden & hengen suojelu. Rajoitusten noudattamisesta riippuu, kestääkö terveydenhuoltojärjestelmämme & kuinka vakavaksi epidemia laajenee. Rangaistukset ovat viimekätisiä, mutta mahdollisia, Ohisalo kirjoittaa Twitterissä.

Ravintoloiden toiminnan rajoittamista on pohdittu jo monella taholla.

IS:n tietojen mukaan keskustan eduskuntaryhmässä on väläytelty mallia, jossa ravintoloiden aukioloa rajoitettaisiin, mutta ravintoloista voisi myydä koteihin ruokaa ja juomaa. Kaikki ravintolat saisivat mallissa luvan alkoholin ulosmyyntiin.

Myös oppositiopuolue kokoomuksesta on ilmaistu tukea rajoituksille.

Kokoomuksen Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat vaativat tiedotteessa kiireellisesti lisärajoituksia Uudenmaan epidemia-alueelle. Kokoomusedustajat kertovat olevansa valmiita baarien ja kauppakeskusten sulkemiseen sekä ruokaravintoloiden toiminnan rajoittamiseen Uudenmaan alueella.

Lapin kuntajohtajat ja Lapin liitto taas suorastaan vaativat hallitusta päättämään ihmisiä kokoavien palveluiden, kuten baarien ja yökerhojen, sulkemiseksi koronavirusepidemian vuoksi.

– Se, että viranomaiset sulkevat tilat, voisi auttaa yrittäjiä, jotka mahdollisesti voisivat saada edes jotain korvausta vakuutustensa kautta. Pienet yrittäjät eivät voi olla vastuunkantajina tässä tilanteessa. Valtion tulee osoittaa vahva tukensa tästä tilanteesta taloudellisesti kärsiville matkailu- ja ravitsemusalan yrityksille sekä kaikille muille liitännäistoimialoille, Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi sanoo tiedotteessa.

Ministeri Ohisalo oli Ylen haastattelussa maanantaina iltapäivällä. Ministerin mukaan hallitus tarkastelee nyt keinoja, jolla ravintoloiden aukioloon voitaisiin puuttua.

Ohisalon mukaan hallitus pyrkii toimimaan mahdollisimman nopeasti lainsäädännön rajoissa. Hän kuitenkin viittasi oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timosen aiemmin maanantaina antamaan lausuntoon, jonka mukaan lainsäädännössä ei ole suoraa keinoa, jolla voitaisiin kieltää elinkeinotoimintaa.

– Minusta on näyttänyt siltä, että ravintoloiden (aukiolon) kieltäminen suoraan lainsäädännöllä edellyttäisi jonkin soveltuvan lain muuttamista ensin, Timonen sanoi valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.

Ohisalo huomautti Ylelle, että myös elinkeinovapaus on yksi vapaus suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Etsimme siihen niitä keinoja, miten voimme mahdollisesti tätä rajoittaa. Mutta siinä kohtaa kun meillä on lisää tiedotettavaa, niin hallitus siitä kyllä yhdessä tiedottaa, Ohisalo sanoi.

Hallituksen johtoviisikko kokoustaa tänään lisätoimista koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

"Joka ikistä suomalaista ei voi sakottaa"

Ohisalo sanoi myös Ylellä, että teoreettisesti valmiuslaki mahdollistaa alueellisen liikkumisen rajoittamisen lisäksi tiettyihin ihmisryhmiin, kuten ikäluokkiin, liittyviä rajoituksia. Hän myös totesi, että hallitus ja viranomaiset tarkkailevat jo säädettyjen rajoitusten toimivuutta.

– Ajatus on, ettei tehdä kaikkea rysäyttämällä kerralla, jotta nähdään miten olemassa olevat rajoitukset jo lähtevät puremaan.

Sisäministeri toivoi rajoitusten ohella kansalaisilta harkintaa annettujen ohjeistusten noudattamiseen.

– Viranomaiset eivät ikuisesti riitä. Viranomaiset eivät voisi sakottaa joka ikistä suomalaista, vaan juuri tämän takia tässä vedotaan myös ihmisten omaan toimintaan.

Ilta-Sanomat seurasi politiikan päivää hetki hetkeltä.