HUS:n neurokirurgi patistelee kansalaisia: Pois baareista tai tulen väkivaltaisesti poistamaan teidät - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HUS:n neurokirurgi patistelee kansalaisia: Pois baareista tai tulen väkivaltaisesti poistamaan teidät

HUS:n neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki nostaa Twitter-viesteissään varoittavaksi esimerkiksi Italian, jossa jo yli 4800 ihmistä on kuollut koronavirukseen.

Julkaistu: 22.3. 14:32

Haluatteko tänne toisen Italian, neurokirurgi kysyy.

Terveydenhuollon ammattilaiset avautuvat sosiaalisessa mediassa, miten heikosti maassa on varauduttu koronaviruksen kaltaiseen epidemiaan.

Pulaa on välineistä ja varusteista.

HUS:n neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki kertoo Twitter-viestissään, miten lääkärit ovat huolissaan varusteiden riittämisestä.

– Terveisiä teho-osaston aamukierrolta. Pohdimme viiden lääkärin voimin, miten tänään säästettäisiin maskeja, takkeja, käsineitä. Kenelle laitetaan, kenelle ei. Niitä on nyt, mutta kaikki mietimme miten saataisiin riittämään muutaman viikon päähän.

Pälvimäki nosti lauantaina Twitter-viesteissään varoittavaksi esimerkiksi Italian.

Kuukausi sitten Italiassa todettiin 20 koronatartuntaa.

– Nyt on 53 578 tapausta ja 4 825 kuollutta. Ei pidä koskaan aliarvioida järjestelmään kuuluvia riskejä, jotka moninkertaistavat dynamiikan.

Vuorokauden aikana Italiassa on kuollut 793 ihmistä.

– Menkää pois niistä pahuksen baareista ja menkää koteihin, tai tulen ja poistan teidät väkivaltaisesti kunhan sairaalakiertoni päättyy. Haluatteko tänne toista Italiaa?

Pälvimäki varoittaa, että luku on kasvanut lähes 20 prosenttia perjantaista. Kyseessä on suurin yhden päivän aikana tapahtunut kasvu epidemian puhkeamisen jälkeen.

Pälvimäki varoittaa, että koronaviruksen takia sairaalat menettävät hoitajia, niillä ei ole tarpeeksi hengityslaitteita ja varusteet uhkaavat loppua.

Vaikka määrättäisiin lisää karanteeneja, uusia tapauksia ja kuolemia voi silti tulla.

Uusien tartuntojen määrän kasvu näyttää Pälvimäen mielestä hidastuneen. Se on merkki siitä, että toimilla on ollut vaikutusta.

Hän kritisoi myös THL:ää voimakkaasti.

– Jos THL ei muuta suuntaansa, riskinä se, että lockdown (kaikkien ei-kriittisten toimintojen sulkeminen, toim. huom) pitkittyy, työpaikkoja menee, talous ei kestä eikä toivu, ihmisiä kuolee paljon, pitkään. Nyt pitää pistää Suomi kiinni, ja aloittaa laajamittainen testaus- ja eristysohjelma, saadaan Suomi taas auki, Pälvimäki kirjoittaa.