Tässä ovat perjantain käänteet korona­tilanteessa

Hallitus kokoaa 15 miljardin euron talouden pelastuspaketin koronan varalta. VM:n virkamies kuvaa koronaoireitaan pahoiksi. Poliisi muistuttaa, että koronan tahallinen levittäminen on rikos ja tutkimuksen mukaan Euroopan korona on eri versio viruksesta kuin Kiinan.

20.3.2020 20:01

THL:n mukaan Suomessa on todettu noin 450 varmennettua koronavirustartuntaa.

Tieto perustuu laboratoriovarmistettuihin lukuihin, jotka THL on kerännyt manuaalisesti suoraan sairaanhoitopiireiltä.

Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 409 tautitapausta. Raportoiduista tapauksista 61 prosenttia on miehiä, 39 prosenttia naisia.

Koska kaikkia epäilyjä ei testata, tartuntatapauksia voi olla huomattavasti virallisia lukuja enemmän.

Eniten tautitapauksia on Uudellamaalla. Kainuun ja Itä-Savon sairaanhoitopiirissä ei ole vielä varmennettuja tapauksia.

Yli 80-vuotta täyttäneissä ja 0–9-vuotiaissa varmennettuja sairastuneita on vielä vähän. Eniten niitä on 30–39-vuotiaissa ja 50–59-vuotiaissa.

Teholla viisi, vuodehoidossa 17, mutta kuolleita 0

Teholla on THL:n mukaan viisi ja vuodehoidossa 17 potilasta koronaviruksen vuoksi. Kotiutettuja on ”pari”.

Tehohoidossa on pääsääntöisesti iäkkäitä ihmisiä, mutta ainakin yksi alle 40-vuotias.

Koronavirustestattuja ihmisiä on noin 6 500.

Tehohoito ja -valvontapaikkoja on nykyään yhteensä 500 ja luku pyritään tuplaamaan tuhanteen. Lisäksi työntekijöitä tullaan kouluttamaan tehohoitoon sitä mukaan, kun se on mahdollista.

Kuolleita koronavirus ei ole vielä Suomessa vaatinut, eikä niistä välttämättä sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tiedotettaisikaan.

– Todennäköisesti kuolemiltakaan emme voi välttyä. Joudumme keskustelemaan kuolleista tiedottamisesta omaisten kanssa, kommentoi STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Valtionvarainministeriö korkea virkamies sairastui koronaan

Valtionvarainministeriön korkea virkamies, valtionhallinnon kehittämisosaston ylijohtaja Juha Sarkio kertoi Twitterissä sairastuneensa koronaan.

Sarkio kertoo saaneensa tartunnan kahdeksan päivää sitten 10 minuutin kontaktin aikana oireettomalta henkilöltä kokoustilanteessa.

Juha Sarkio.

Tämän jälkeen hän on ollut 8 vuorokautta yli 38,5 celsiusasteen kuumeessa ja näistä kuusi vuorokautta yli 39 asteen kuumeessa.

Hän twiittaa hengittämisenkin sattuvan.

–  Uskokaa hyvät ihmiset varoitukset. Tähän voi kuolla.

Hallitus kokoaa 15 miljardin euron talouden pelastuspaketin ja yrittäjät työttömyysturvan piiriin

Hallitus tiedotti kokoavansa mittavan, yhteensä 15 miljardin euron talouden pelastuspaketin koronaviruksen runteleman talouden auttamiseksi.

Lisäbudjetin suuruus on 400 miljoonaa euroa ja pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi, että lisäbudjetteja tullaan tekemään lähiviikkoina lisää.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) mukaan paketin mittaluokka tarkoittaa sitä, että hallitus on tosissaan sen kanssa, että yksikään yritys ei ajaudu konkurssiin eikä päädytä massatyöttömyyteen.

Paketissa työnantajan työeläkemaksu kevenee tilapäisesti 2,6 prosenttia viimeistään 1. kesäkuuta ja muutos on voimassa vuoden loppuun asti.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vasemmalla), valtiovarainministeri Katri Kulmuni, pääministeri Sanna Marin, opetusministeri Li Andersson ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan tämä tarkoittaa yksityisen sektorin työnantajille 910 miljoonan euron kevennystä.

Kulmunin mukaan yrittäjät yritysmuodosta riippumatta saavat oikeuden työttömyyspäivärahaan määräaikaisesti. Työttömyysturvan omavastuuaika poistuu lomautuksissa ja irtisanomistilanteissa. Tästä arvioidaan koituvan reilun 100 miljoonan euron kustannukset valtiolle.

– Pyydän kuntapuolta pidättäytymään mittavista lomautuksista tai irtisanomisista, Marin sanoi.

Lisäksi Marin kertoi, että yrittäjien ja freelancereiden toimeentuloa turvataan työttömyysturvan kautta.

Myös lomautukset nopeutuvat ja työttömyysturva omavastuuaika poistuu lomautuksissa ja irtisanomistilanteissa.

Kulmunin mukaan koronaviruksen vaikutuksia torjutaan kaikkiaan noin 50 miljardilla eurolla, kun mukaan lasketaan esimerkiksi Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan tekemät toimet.

Asiantuntijat hallituksen pelastuspakettia

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi antaa hallituksen avustuspaketille kouluarvosanan 8. Hänen mukaansa toimenpiteiden mittaluokka alkaa olla oikea.

Helsingin yliopiston taloustieteen työelämäprofessori, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen aiempi toimitusjohtaja Vesa Vihriälä puolestaan toteaa hallituksen toimien olevan poikkeukselliseen tilanteeseen sopia – poikkeuksellisia.

Asiantuntijoiden mukaan hallituksen pelastuspaketin suuruusluokka alkaa olla oikea.

Vihriälä pitää tärkeänä, että lomautusten helpottamisen lisäksi työttömyysturvan piiriin pääsemistä helpotetaan. Hänen mukaansa se auttaa kotitalouksia, jotka joutuvat väistämättä kohtaamaan shokin.

– Toinen on se, että yksinyrittäjiä ja freelancereita tuetaan. Heillähän tulot tippuvat siinä missä palkansaajillakin.

Viranomaisten viestintä hämmentää

Viranomaiset ovat viestineet viime päivinä ristiin ja toistensa ohjeistuksia vastaan.

IS kysyi, mistä tämä johtuu.

Sisäministeriön kansliapäällikön Kirsi Pimiän mukaan viranomaiset kommentoivat asiaa eri näkökulmasta. Poliisi puhuu siitä, mihin ja missä heillä on toimivaltaa puuttua, terveysviranomaisten tavoitteena taas on tautitilanteen rajoittaminen.

Hän myös sanoo, että viime päivät ovat olleet kiireisiä.

– Viimeiset päivät ovat olleet sellaisia, että puhelimet ovat soineet ja koko ajan tulee samanaikaisesti tekstiviestejä ja sähköposteja. Ihmiset ovat tehneet kiireessä töitä, Pimiä sanoo.

Presidentti Tarja Halonen oli paikalla naistenpäivän konsertissa, jossa levisi korona

Presidentti Tarja Halosen toimisto vahvistaa MTV:lle ex-presidentin olleen paikalla.

Halosella ei ole oireita.

MTV:n tietojen mukaan myös rouva Eeva Ahtisaari olisi ollut paikalla konsertissa. Presidentti Ahtisaaren toimiston johtaja Riikka Marjamäki ei ottanut kantaa siihen oliko rouva Ahtisaari paikalla.

Lapista palaavilta todettu kaksi tartuntaketjua

Lapista palaavilla kotimaan matkailijoilla on todettu kaksi koronaviruksen tartuntaketjua, joissa altistuminen on tapahtunut hiihtokeskuksissa.

Asiasta kertoneen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan liikkumisrajoituksetkin ovat keinovalikoimassa, jos sääntöihin ei sitouduta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Levi, Ruka ja Pyhä ovat ilmoittaneet sulkevansa hiihtokeskuksensa ennenaikaisesti tänä keväänä.

25 HUS:n lääkäriä karanteeniin

Kaikkiaan 25 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ortopedia ja ortopediaan kouluttautuvaa lääkäriä on asetettu karanteeniin sen jälkeen, kun he osallistuivat Levillä koulutustilaisuuteen.

Tilaisuuteen osallistui myös lääkäri, jolla sittemmin vahvistettiin koronavirustartunta.

Koronavirus motitti Aurinkorannikon suomalaiset koteihinsa

Aurinkorannikon suomalaiset kuvaavat tuntemuksiaan tylsistyneiksi ja epäuskoisiksi. Espanja on määrännyt koko maahan ulkonaliikkumiskiellon. Ulkona saa liikkua vain koiran kanssa tai erityisessä tarpeessa.

Torremolinosissa kahden suomalaisen kämppiksen kanssa karanteenipäiviään viettävällä Elena Liskillä on suora viesti suomalaisille:

– Olen todella huolissani siitä, että sama on pian edessä Suomessa, jos hallituksen kehotuksia ei noudateta.

Hän toivookin, että Suomessa otettaisiin opikseen Espanjan tilanteesta – vielä kun arki sujuu edes jokseenkin normaalisti.

Helsinki auttaa iäkkäitä

Helsinki kertoo aloittavansa Helsinki-avun, jonka ensimmäisessä vaiheessa avataan neuvontapuhelin yli 70-vuotiaille. Yli 80-vuotiaat pyritään tavoittamaan soittamalla heille.

Apu alkaa ensi keskiviikkona, johon mennessä pyritään kouluttamaan vapaaehtoisia.

Italiassa kuoli ennätysmäärä koronaan – sakkoja jaettu yli 53 000

Italiassa kuoli koronaan 627 ihmistä päivässä. Kaikkiaan maassa on kuollut yli 4000 ihmistä.

Italiaan on määrätty ulkonaliikkumiskielto. AFP:n mukaan osa koteihinsa suljetuista italialaista on alkanut käydä levottomaksi.

Hallituksen käskyistä huolimatta ihmiset ovat livahdelleet ulos siinä määrin, että maassa on annettu yli 53 000 sakkoa sääntöjen rikkomisesta.

Pääministeri Giuseppe Conti ilmoitti 9. maaliskuuta, että kotoa ulos lähteminen on sallittua vain töihin, lääkärille, apteekkiin tai ruokakauppaan mennessä. Sääntöjen rikkojille on luvassa enimmillään 206 euron sakko tai jopa kolme kuukautta vankeutta.

Italialaismedian mukaan hallitus harkitsee vakavasti tällä hetkellä armeijan käyttämistä liikkumisrajoitusten valvomisessa. Viranomaiset suunnittelevat 17 000 sotilaan määräämistä apuu, jotta ihmiset pysyisivät kodeissaan.

Suomen uudet koronavirustartunnat ovat eri mutaatiota kuin Lappiin matkanneen kiinalaisen tartunta

Euroopassa jylläävä koronavirus on jo muuttunut alkuperäisestä, mutta tutkijat eivät ole löytäneet viitteitä siitä, että se olisi tartuttavampi tai tappavampi.

Tutkimuksessa selvisi, että viruskanta on jo muuttunut: sen genomi on erilainen kuin pandemian Wuhanissa aloittaneella kannalla.

Se ei ole kovinkaan poikkeuksellista.

– Viruksen genomissa tapahtuu jatkuvasti mutaatioita, ja juuri sen vuoksi pystymme seuraamaan sen reittiä eri maiden ja eri tartuntaketjujen läpi, sanoi Valencian yliopiston genetiikan professori Fernando Gonzalez-Candelas verkkolehti International Business Timesille.

Lääkärilehden haastatteleman Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahden mukaan ensimmäinen Suomessa raportoitu tautitapaus Lapissa oli ”yhden mutaation päässä” Wuhanin alkuperäisestä kannasta. Suomessa nyt leviävät kannat puolestaan ovat kotoisin Euroopasta, pääosin Italiasta ja Itävallasta.

Koronan tietoinen levittäminen on vakava rikos

Hämeen poliisilaitos twiittasi, että koronaviruksen tietoinen levittäminen on vakava rikos.

– Vielä muistutamme, että jos on tietoinen omasta tartunnasta ja silti levittää virusta, on kyse vakavasta rikoksesta, poliisilaitos kirjoittaa.

Poliisilaitos kehottaakin viikonlopun juhlijoilta harkintaa muun muassa baareihin suuntaamisen suhteen.

65 vastausta koronasta

IS julkaisi tänään myös 65 vastausta koronasta. Jutussa vastataan muun muassa siihen, voiko viruksen saada oireettomalta, kuka pääsee testiin, miksi ohjeita tulee noudattaa ja miten kaupassa tulee toimia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?