Asiantuntija valmius­laista: ”Vasta keveän puolen keinot käytössä”

Pääministeri Marinin mainitsema ulkonaliikkumiskielto vaatisi uuden eduskuntakäsittelyn.

19.3.2020 19:34

Pääministeri Sanna Marin (sd) väläytti keskiviikkona Ylen haastattelussa ulkonaliikkumiskieltoa, jos suomalaiset eivät usko hallituksen ohjeita siitä kuinka koronatartunta vältetään. Ranskassa sellainen on voimassa.

Hallitus on saanut eduskunnan hyväksynnän valmiuslakien käyttöönottoon. Keinovalikoimaan ei kuitenkaan kuulu ulkonaliikkumiskielto. Se vaatisi uuden eduskuntaruljanssin.

Ulkonaliikkumiskielto liittyy valmiuslain 118 pykälään oleskelurajoituksissa.

– Tiistaina hyväksytyssä käyttöönottoasetuksessa ei ole aktivoitu tätä pykälää, sanoo Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen.

Rautiaisen mukaan tällä hetkellä ollaan valmiuslain mahdollistamien toimien keveän puolen käytössä. Raskaankin puolen keinoja on aktivoitu ja voidaan ottaa heti käyttöön.

– Kuten keskeyttää opetuksen antaminen kouluissa kokonaan. Se on työkalupakissa varastossa, perustuslakivaliokunta on hyväksynyt sen. Nyt mennään kuitenkin etäopetusmallissa.

Pääministeri Sanna Marin on pohtinut ulkonaliikkumiskieltoa, jos suomalaiset eivät usko hallituksen koronaohjeita.

Valmiuslaki kuin verstas

Rautiainen vertaa valmiuslakia verstaaseen. Siellä on erilaisia työkaluja.

– Niitä poimitaan työkalupakkiin eli käyttöönottoasetukseen vain sitä mukaa mitä ollaan menossa tekemään, Rautiainen selittää.

– Pakissa saa olla vain semmoisia työkaluja, mitä tarvitaan. Jos ollaan poraamassa seinään reikä, maantieporan laittaminen sinne ei ole OK, mutta iskuporakoneen laittaminen on. Tätä kontrolloidaan.

Kontrolli kuuluu eduskunnalle, jossa siitä käytännössä vastaa perustuslakivaliokunta. Eduskunnan jo toteama poikkeustila koronaviruksen vuoksi mahdollistaisi myös pykälän 118 ja ulkonaliikkumiskiellon käyttöönoton. Näin ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Koko valmiuslakia ei ole siis otettu käyttöön, vain sen pykäliä. Ja se juuri on valmiuslain idea.

”Eduskunta voi säätää kolmessa päivässä”

Nyt on otettu käyttöön pykäliä tartuntatautiperusteella. Valmiuslaissa on myös pykälä esimerkiksi vähittäiskaupan säännöstelyyn. Se kuitenkin vaatisi taloudellisia perusteluja.

Hallitus harkitsi niitä, mutta perääntyi, eikä tehnyt käyttöönottoasetusta eduskunnalle ja perustuslakivaliokunnalle arviotavaksi.

– Siksi tässä ollaan harmaassa tilassa, Rautiainen sanoo.

Sinänsä valmiuslakiin ei tarvitsisi edes turvautua.

– Pitää muistaa, että eduskunta on koolla ja kykenee tarvittaessa säätämään kolmessa päivässä lain ihan tavallisestikin, jos tulee säätelyn tarvetta.

”Valiokunta selvisi hyvin”

Eduskunta sai ensi kertaa käsiteltäväkseen valmiuslain vakavan terveyttä uhkaavan kriisin vuoksi. Rautiainen ei missään tapauksessa halua ottaa kantaa muuhun kuin ”niiltä osin kuin vaiheet ovat tulleet valmiiksi”.

– Niin nähdäkseni. Perustuslakivaliokunta selvisi arvioinnista erittäin hyvin, Rautiainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?