Rajatarkastukset palautetaan puoliltaöin Suomen kaikille rajoille - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rajatarkastukset palautetaan puoliltaöin Suomen kaikille rajoille

Suomen naapurimaista esimerkiksi Venäjä on jo Suomen rajavartiolaitoksen mukaan linjannut, ettei se ota maahan ulkomaan kansalaisia. Kuvassa Nuijamaan raja-asema.

Julkaistu: 18.3. 17:05

Ulkomaalaisten tuloa Suomeen rajoitetaan – suomalaisten palaamista tai lähtemistä maasta ei estetä.

Suomi palauttaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä rajatarkastukset kaikille rajoilleen ja rajat ylittävää henkilöliikennettä aletaan rajoittaa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että rajanylittäjät otetaan tarkastukseen ja henkilöpaperit on näytettävä kaikilla rajoilla.

Turistina maailmalle ei tule enää valtioneuvoston linjauksen mukaan lähteä. Suomi ei kuitenkaan kiellä kenenkään maasta poistumista. Suomen kansalaiset ja Suomessa asuvat saavat edelleen myös palata maahan.

Ulkomaisia turisteja maahan ei sen sijaan päästetä. Ulkomaisilta työmatkustajilta pyydetään perusteet maahantuloon.

– Paluuliikenne, välttämätön asiointi ja välttämätön työmatkaliikenne sallitaan. Käytännössä arvion siitä, onko juuri tämän henkilön välttämätöntä ylittää raja, tekee yksittäinen rajatarkastaja, eikä mitään todistuksia aleta vaatia. Arvio perustuu muiden tietojen lisäksi siihen, mitä henkilö itse kertoo, komentajakapteeni Mikko Hirvi Rajavartiolaitoksesta sanoo.

Suomeen palaavan henkilön tulee valtiojohdon linjauksen mukaan jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Karanteeniin jääminen on jokaisen ulkomailta palaajan omalla vastuulla.

Venäjä sulki rajansa, myös Norja ja Viro rajoittavat liikennettä

Rajaliikennettä rajoittavat lisäksi muiden maiden rajoitustoimet ja muutokset lento- ja laivaliikenteessä. Lento- ja laivayhtiöt supistavat toimintaansa.

Suomen naapurimaista esimerkiksi Venäjä on jo Suomen rajavartiolaitoksen mukaan linjannut, ettei se ota maahan ulkomaan kansalaisia. Paluukaan ei onnistu junalla torstaina, sillä henkilöliikenne Vainikkalan rautatien rajanylityspaikan kautta on keskeytetty. Tolstoi- ja Allegro-junien viimeiset vuorot ajettiin keskiviikkoiltana.

Norja on asettanut pääosin samanlaiset rajoitukset rajoilleen kuin Suomikin. Ulkomaalaisille maahantulorajoituksia on määrännyt myös Viro. Ruotsi ei vielä keskiviikkona ollut ilmoittanut naapurimaitaan koskevista rajoituksista.

Suomessa kansainväliselle lentoliikenteelle pysyvät auki ainoastaan Helsinki-Vantaan, Maarianhaminan ja Turun lentoasemat.

Tavaraliikenne jatkuu edelleen kaikilla rajoilla.

Laivalippuja Tukholmaan ja Tallinnaan myydään edelleen

Helsingin, Turun, Vaasan ja Maarianhaminan satamat ovat edelleen auki paluuliikenteelle sekä muulle välttämättömälle liikenteelle.

Silja Line ja Viking Line kuitenkin keskeyttävät liikennöinnin Helsingin ja Tukholman välillä kokonaan. Viking Linen laivat liikennöivät viimeiset vuoronsa keskiviikkona ja Silja Linen alukset pysyvät satamassa tästä aamusta alkaen.

Turku–Ahvenanmaa–Tukholma-välillä liikennöinti kuitenkin jatkuu normaaliin tapaan ja myös lippuja myydään normaalisti.

– Tallinnaan liikennöi kerran päivässä lauantaita lukuun ottamatta Helsingistä suuntaansa Viking Xprs, Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund sanoo.

Silja Linen laivoista Baltic Princess, Galaxy ja Tallinkin laivoista Megastar liikennöivät tavalliseen tapaan. Lisäksi Tallinkin rahtilaivat Sea Wind ja Regal Star ottavat kyytiin automatkustajia. Yhtiöt tarjoavat nyt matkojen siirtoja, vaihtamisia lahjakortteihin ja peruutusmahdollisuuksia, joista kerrotaan laivayhtiöiden nettisivuilla.

Kummastakin yhtiöstä kerrotaan, että matkustajia on tällä hetkellä ja tulevina päivinä vähän. Valtiojohdon kehotus matkustamisen välttämisestä on purrut.

– Matkustajia on tällä hetkellä todella vähän ja laivojen palvelut on supistettu ihan minimiin, Tallink Siljan viestintäjohtaja MarikaNöjd sanoo.

Matkustajan vastuulla on selvittää, onko hänellä oikeus ylittää raja vai ei.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?