MT: Ruotsin huoltovarmuus historiallisen alhainen – ottivat jo yhteyttä Suomeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

MT: Ruotsin huolto­varmuus historiallisen alhainen – ottivat jo yhteyttä Suomeen

Suomessa omavaraisuusaste on peräti 80 prosenttia, Ruotsissa vain 50.

Myös Suomessa säilykkeet, leivät, vessapaperi ja hedelmät ovat paikoin loppuneet. Kauppiaat ovat kuitenkin korostaneet, että tilanne on vain väliaikainen.

17.3.2020 17:52

Ruotsissa ruoan omavaraisuusaste on enää 50 prosenttia ja koronavirus on saanut länsinaapurimme huolestumaan ruoan loppumisesta, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Suomessa omavaraisuusaste on peräti 80 prosenttia ja ruotsalaiset ovatkin lehden mukaan jo ottaneet yhteyttä paremman omavaraisuuden Suomeen.

– Ruotsista soitettiin tällä viikolla meille. Siellä käydään keskustelua ruuan riittävyydestä, kertoo Snellman Lihanjalostuksen toimitusjohtaja Roland Snellman MT:lle.

Snellmanin mukaan koronan aiheuttava poikkeustilanne osoittaakin, miten tärkeää huoltovarmuus on.

Land Lantbruk -lehden päätoimittaja Lena Johansson kirjoitti ja spekuloi sillä, että pian Ruotsin omavaraisuus joutuu koetukselle.

Päätoimittajan mukaan hamstraus ja rajojen sulkeminen uhkaa ruoan saatavuutta, sillä kaupoilla ei ole paikallisia varastoja ja ”joka toinen suupala on tuontiruokaa”.

– Sanotaan, että ainoa, mikä säästyy kriisiltä, on porkkanakakku, sillä jauhoja, porkkanoita ja sokeria miellä on omasta takaa, MT kertoo Johanssonin todenneen.

Huoltovarmuudesta huolehditaan myös Suomessa. Hallitus kertoi tiistaisessa tiedotustilaisuudessaan, että voi asettaa rajoituksia lääkkeiden ostamiseen, ettei tärkeimmät lääkkeet pääsisi loppumaan.

Samassa tilaisuudessa korostettiin, ettei huolta lääkkeiden loppumisesta näillä näkymin ole.

Hallitus kertoi myös, että rahtiliikenne pyritään pitämään käynnissä myös rajojen sulkemisen jälkeen.

Näin ollen edes tuontituotteet eivät välttämättä pääse loppumaan koronaviruksen takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?