Pohjalaisen viinatehtaan väki kehitti oman käsidesin – ”Rupesi jurppimaan hamstraus ja hinnan nousu”

Kotimainen käsidesi saadaan ideasta tuotantoon viikossa.

Kyrö Distillery Company alkaa valmistaa käsidesiä, kertoo toimitusjohtaja Miika Lipiäinen.

17.3.2020 15:17

Isossakyrössä toimivan viinatehtaan toimitusjohtaja Miika Lipiäinen on innoissaan uudesta tuotteesta. Sen avulla pidetään tehdas toiminnassa ja porukka töissä, kun koronavirus vaikuttaa ravintoloiden toimintaan ja alkoholin kysyntään.

Kyrö Distillery Companyn käsidesi jalostetaan ideasta tuotteeksi viikossa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Kyrön käsidesi on tuotannossa loppuviikosta.

– Meitä rupesi jurppimaan, kun ihmiset hamstrasivat käsidesiä ja kaiken huipuksi sen hintaa nostettiin jossakin paikassa melkein 40 euroon asti. Ajateltiin, että asialle pitää tehdä jotakin, Lipiäinen kertaa tuoteidean syntymää.

Kyrön tehdas sijaitsee Pohjanmaalla Seinäjoen ja Vaasan puolivälissä, Isonkyrön kunnassa. Tislaamo aloitti toimintansa vuonna 2014. Nykyään Kyrö Distillery on useita kansainvälisiä palkintoja voittanut ruistislaamo, jonka tuotteita myydään jo lähes kolmessakymmenessä maassa. Sen tunnetuin tuote on Napuen taistelusta nimensä saanut ruisgini.

Työntekijöitä yrityksellä on 35. Toimitusjohtajan mukaan ammattitaitoinen henkilökunta, hyvät tilat ja laiteet sekä kokemus ovat sitä luokkaa, ettei oman käsidesin valmistaminen ole kovin vaikea pala.

– Ainoa vastaan tullut ongelma oli pullottaminen. Ensin ajattelimme laittaa käsidesin omiin pulloihin, mutta emme halua sekaannuksia. Onneksi tarjolla oli useita toimittajia, ja yhdeltä saatiin pulloja tarpeellinen määrä. Etikettikin on valmiiksi suunniteltu, Lipiäinen kertoo.

Pohjalaisfirman tavoitteena ei ole nostaa käsidesin avulla yrityksen tulosta, vaan työllistää omat työntekijät ja hoitaa samalla omalta osalta yhteiskuntavastuuta.

– Tuotteen hinta muodostuu nesteen, pullon ja työvoiman kustannuksista. Missään tapauksessa ei laiteta hintaan mitään koronalisää, hän painottaa.

Kyröläiset ovat kysyneet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta mitä turvallisen käsidesin valmistukseen vaaditaan. Hygieniatuotteeksi neste saadaan denaturoinnilla.

Denaturoinnilla kaupallinen etanoli tehdään juomakelvottomaksi lisäämällä siihen aineita, jotka tekevät sen pahanmakuiseksi, pahanhajuiseksi ja pahoinvointia aiheuttavaksi.

Myös savonlinnalainen pienpanimo Olof Brewing on ilmoittanut ryhtyvänsä valmistamaan käsidesiä, koska koronavirukseen varautuminen on kasvattanut käsidesin kysyntää. Tuote tulee saataville maaliskuun aikana panimon verkkokaupassa ja myymälässä Savonlinnassa.

Kyrö Distillery Companyn käsidesistä kertoi ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?