Professorit yllättyivät hallituksen valmiuslain perusteluista: ”Nyt menee väärin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Professorit yllättyivät hallituksen valmiuslain perusteluista: ”Nyt menee väärin”

Pauli Rautiainen odottaa hallitukselta lisää perusteluja valmiuslain kolmannen poikkeusolokohdan aktivoinnista.

17.3.2020 14:55

Julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta kertoo yllättyneensä siitä, että hallitus on päättänyt aktivoida valmiuslain määrittelemistä poikkeusoloista kohdan kolme.

  • Seuraa suoraa lähetystä hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt alla olevalta videolta.

Sen mukaan väestön toimeentuloon tai maan talouselämän perusteisiin kohdistuu erityisen vakava tapahtuma tai uhka, jonka seurauksena yhteiskunnan toimivuudelle välttämättömät toiminnot olennaisesti vaarantuvat.

– Olen kolmannen kohdan käyttöönotosta yllättynyt. Pidän erittäin yllättävänä, että tällaisessa tilanteessa ollaan. Oman käsitykseni mukaan tässä ei edetä sillä tavalla kuin valmiuslain perusteella pitäisi.

Valtioneuvoston eilisen päätöksen perustelumuistiossa hallitus katsoo kolmannen kohdan osalta, että kysymys on yritysten toiminnan voimakkaasta ja yhtäaikaisesta supistumisesta, pörssikurssien yli 30 prosentin laskusta ja yritysten ja kotitalouksien yleisestä epävarmuudesta.

Sitä kautta talouselämän ja väestön toimeentulon perusteet hallituksen mukaan vaarantuisivat.

Rautiaisen mukaan perustelumuistiossa on käsitelty tätä kohtaa hyvin suppeasti.

– Kysymys on siitä, pidetäänkö tätä arviota uskottavana, Rautiainen sanoo.

Lain kolmannen kohdan soveltaminen avaa hallitukselle hyvin voimakkaan keinovalikoimat.

Se mahdollistaa muun muassa maksuliikkeen, sähkön käytön ja kaukolämmön rajoittamisen. Tämän lisäksi säännöstelyn alaisiksi voidaan saattaa polttoneste, maatilatalouden alkutuotanto, teollisuustuotanto ja lämmityspolttoöljy.

Esimerkiksi vähittäiskaupan säännöstely takaisi lain mukaan sen, että elinkeinonharjoittaja saa luovuttaa väestön toimeentulolle välttämättömiä kulutushyödykkeitä kuluttajalle vain ostolupaa vastaan.

– Tämän hetkisen tietoperustan perusteella pidän kolmannen kohdan aktivointia kummallisena, poikkeuksellisena ja valmiuslain esitöihin peilaten ennenaikaisena. Herää kysymys, että mitä hallitus aikoo näillä tähän kohtaan liittyvillä työkaluilla tehdä, Rautiainen sanoo.

Myös kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin ihmettelee Twitterissä hallituksen päätöstä perustella valmiuslain käyttöönottoa talouskriisillä ja kuvailee hallituksen perusteluja perustuslain vastaisiksi.

– Nyt menee väärin. Hallitus on julistamassa poikkeustilan ei vain tartuntataudin (valmiuslain 3 § 5k) vaan myös talouskriisin (3k) nojalla. Perustelut eivät ole kestäviä, Scheinin kirjoittaa.

Rautiaisen mukaan kysymys on nyt pitkälti siitä, tuleeko hallitus tänään käyttöönottoasetuksen antaessaan perustelemaan kolmannen kohdan aktivointia jotenkin.

– Hallituksen pitäisi esittää suunnitelma, jolla näitä työkaluja ollaan juuri nyt käyttämässä. Valmiuslain osia ei saa säätää vain varmuuden vuoksi.

Odotuksena oli, että valmiuslaista aktivoitaisiin vain kohta, jossa puhutaan vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaavasta hyvin laajalle levinneestä vaarallisesta tartuntataudista.

Rautiaisen mukaan valtioneuvoston perustelumuistiossa perustellaankin tätä kohtaa ongelmattomasti sekä palveluiden turvaamisella että tehohoidon riittävyydellä.

Jo kyseinen tartuntatautia koskeva kohta olisi antanut hallitukselle mahdollisuuden ottaa käyttöön historiallisesti poikkeavia toimia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?