Tässä ovat maanantain käänteet korona­virus­tilanteessa Suomessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tässä ovat maanantain käänteet korona­virus­tilanteessa Suomessa

Suomen hallitus tiedotti maanantaina kovista toimista koronaviruksen torjumiseksi.

Julkaistu: 16.3. 23:26

Hallitus linjasi kovat koronatoimet. Suomen rajat ja koulut suljetaan, yli 70-vuotiaat eristetään. Näistä koronavirukseen liittyvistä tapahtumista IS uutisoi maanantaina.

THL:n maanantaina kello 13.20 päivittämän tilanteen mukaan Suomessa on nyt todettu varmistettuja koronatapauksia yhteensä 272. Vuorokaudessa on tullut ilmi 31 uutta, varmistettua tapausta. Todelliset lukumäärät voivat tosin olla ilmoitettuja suurempia, sillä kaikkia epäilyjä ei enää testata.

Hallitus ilmoitti kovista koronatoimista

Hallitus tiedotti maanantaina uusista toimista koronaviruksen leviämisen torjumiseksi. Pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoitti, että Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi nyt poikkeusolot.

Hallitus tiedotti lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa.

Koulut kiinni, liikkumista voidaan rajoittaa

Hallituksen linjaamina lisätoimenpiteinä julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään.

Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.

Koulut suljetaan keskiviikosta lähtien. Tästä huolimatta yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen 1.–3. luokkien lähiopetus.

Yli 70-vuotiaat eristetään

Hallitus linjasi osana koronantorjuntapakettiaan, että yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa ”karanteenia vastaavissa olosuhteissa”.

Toimintaohje ei koske kansanedustajia, valtionjohtoa tai kunnallisia luottamushenkilöitä.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään. Samoin kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa.

Suomen rajat suljetaan

Rajojen sulkeminen on Suomessa käyttöön otettavan valmiuslain keskeisiä vaikutuksia. Suomi sulkee rajansa pikaisella aikataululla: matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen ja Suomesta päättyy niin pian kuin mahdollista.

Ulkomailla olevat Suomen kansalaiset ja Suomessa asuvat henkilöt saavat kuitenkin palata Suomeen. Samoin Suomessa olevat ulkomaalaiset pystyvät poistumaan maasta.

Suomalaisille matkailijoille hallitus suosittaa välitöntä paluuta kotimaahan.

Venäjä harjoitteli Suomen rajalla koronavirustorjuntaa

Viipurin tulli antoi maanantaina julkisuuteen valokuvia ja videomateriaalia harjoituksesta, jossa Venäjän viranomaiset hioivat koronavirusvalmiutta Suomen vastaisella rajalla.

Harjoitukseen ottivat osaa myös Venäjän turvallisuuspalvelun alaiset rajaviranomaiset, maan kuluttajansuojaviranomainen Rospotrebnadzor sekä useat terveydenhuollon yksiköt.

Hallitus kokoaa arviolta 5 miljardin rahoituspaketin

Hallitus on koonnut arviolta viiden miljardin euron rahoituspaketin koronavirusepidemian takia, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kertoi maanantaina. Koronaviruksen vaikutusten takia hallitus antaa sadan miljoonan euron lisätalousarvion, jolla turvataan välttämättömät sosiaali- ja terveysmenot sekä yritysrahoitus.

Hallitus aloittaa myös keskustelut työmarkkinajärjestöjen kanssa siitä, miten työpaikat turvataan.

Helsingin koronaterveysasemalle jonotettiin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri eli HUS kiristi viikonlopun aikana koronaviruksen testaamiskriteerejä niin, että kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata.

Maanantaista 16.3. alkaen kaikki helsinkiläiset ylähengitystieoireiset, lääkärin arviota vaativat potilaat, ohjattiin Laakson koronaterveysasemalle.

– Täytyy kehua sitä, miten nopeasti HUS sai järjestettyä paikan, minne pääsee käymään, Laakson koronaterveysasemalta palaava nuori nainen kertoi Ilta-Sanomille.

Kouluissa ja päiväkodeissa kävi kato

Monet vanhemmista olivat ottaneet lapsensa pois päiväkodista tai koulusta koronavirustilanteen vuoksi jo maanantaina.

Esimerkiksi Oulusta kerrottiin, että päiväkodeissa olevista lapsista on maanantaina ollut pois noin 30 prosenttia, kun normaalisti määrä liikkuu viidessä, kuudessa prosentissa.

Koronavirus uhkaa urheilu- ja kulttuuriseuroja

Koronavirus uhkaa lukuisten urheilu-, kulttuuri- ja muiden harrastusyhdistysten toimintaa. Monet seurat joutuvat laittamaan käytännössä lapun luukulle jopa kuukausiksi, kun kilpailut, esiintymiset, harjoitukset ja muut tilaisuudet joudutaan perumaan.

Valtaosa kulttuuri- ja liikunta-alan toimijoista on yleishyödyllisiä yhdistyksiä, jotka eivät tuota voittoa. Monien taloudellinen puskuri on varsin rajattu. Tyypillisesti seurat pyörittävät toimintaansa pitkälti kädestä suuhun.

Koronaan sairastunut kertoi oireistaan

Kaarinassa asuvalla Petri Hollménilla todettiin koronavirus viime torstaina. Hän kertoi IS:n haastattelussa oireistaan.

– Ei ole tullut mitään uusia oireita, olemme voineet oikein hyvin. Minullahan oli vain pientä kuumetta yhtenä yönä ja vaimolla ja vanhimmalla tyttärellä oli vähän kurkku käheänä. Lisäksi he tunsivat, että kurkussa ja keuhkoputkissa on jotain, mutta ei ole ollut mitään kovaa yskää.

Laumasuoja puhuttaa

Koronakeskustelussa on puhuttanut niin sanottu laumasuoja. Tällä tarkoitetaan sitä, että tauti ei pääse leviämään, jos riittävän suuri osa väestöstä on immuuni sitä vastaan. Silloin pienenee myös immuniteettia vailla olevien riski sairastua.

Kiinasta pandemiaksi levinnyt covid-19 on uusi virustauti, johon kenelläkään ei ollut aiempaa vastustuskykyä. Laumasuojan syntymiseksi immuniteetin pitäisi olla suurella osalla väestöstä – kuinka suurella, se riippuu taudin tarttuvuudesta.

– Esimerkiksi tuhkarokolla, joka on tarttuvin tunnetuista virustaudeista, laumasuoja edellyttää 95 prosentin rokotuskattavuutta. Tuhkarokko on erityisen tarttuva, sanoo yliopistonlehtori Tero Ahola IS:lle Helsingin yliopiston mikrobiologian osastolta.

– Koronaviruksen kohdalla kuvittelisin, että useamman kymmenen prosentin pitäisi olla immuuni, jotta epidemiat kokonaan estyisivät. Toki pienempikin osa hidastaa epidemioita.

Helsingin pörssi sulki yli viisi prosenttia pakkasella

Koronaviruksen aiheuttama vapaa pudotus pörsseissä ympäri maailman jatkui maanantaina, vaikka keskuspankit leikkasivat ohjauskorkojaan ja ilmoittivat uusista elvytystoimista.

Helsingin pörssi sulki reilut 5,3 prosenttia miinuksella. Pörssi painui maanantaina lisäksi uudelle tuhatluvulle pudotessaan alle 7 000 pisteeseen.

Kirjastoissa yleisöryntäys

Hallituksen maanantainen päätös sulkea muun muassa kaikki Suomen kirjastot koronavirusepidemian hillitsemiseksi aiheutti yleisöryntäyksen moniin kirjastoihin, STT:n soittokierroksella selvisi.

– Kyllä, kovasti on ruuhkaa. Voidaan sanoa, että ei ole näin paljoa (kävijöitä) nähty pahimpanakaan ruuhka-aikana, kertoi kirjastovirkailija Johanna Suojanen Tampereen pääkirjasto Metsosta.