Rikolliset huijaavat koronaviruksella netissä – ensimmäiset korona­huijaus­sivustot levittävät jo haittaohjelmia

Nyt pitää noudattaa erityistä varovaisuutta myös netissä. Rikolliset huijaavat tiedonjanoisia ihmisiä koronaviruksen varjolla.

Rikolliset huijaavat koronaviruksen varjolla nyt myös netissä.

16.3.2020 14:25

Koronavirus aiheuttaa maailmanlaajuista huolta. Samaan aikaan ihmiset etsivät netistä kiihtyvään tahtiin tietoa koronaviruksesta.

Tiedonjano koronaviruksesta on luonut rikollisille taas uuden keinon huijata ihmisiä netissä.

Rikoskomisario Marko Leponen keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskuksesta sanoo, että ensimmäisiä koronaiheisia huijaussivustoja- ja sovelluksia on jo löydetty.

– Verkossa on tullut jo esiin joitakin haitallisia sovelluksia ja sivustoja, jotka selkeästi pyrkivät käyttämään hyödykseen sitä, että ihmisillä on hirvittävä informaation tarve, Leponen kertoo IS:lle.

Leposen mukaan onkin kaikki merkit olemassa siitä, että tulee verkkohuijausten aalto, jossa ihmisiä huijataan koronaviruksen varjolla.

– Siitä on olemassa erilaisia indikaattoreita. Kyberkriminaalit, eivät ne tunne armoa. Eivät edes pandemian edessä, Leponen alleviivaa.

Hänen mukaansa nyt löydetyt haitalliset koronasivustot- ja sovellukset ovat olleet kansainvälisiä. Mutta koska koronavirus on maailmanlaajuinen ongelma, myös suomalaiset hakevat tietoa kansainvälisiltä sivuilta.

– Nämä sivustot ja sovellukset koskevat siten myös suomalaisia, Leponen sanoo.

Leponen kertoo, että esimerkiksi yhdeltä haitalliselta verkkosivustolta on voinut ladata koronaviruksen leviämiskartan. Kun kartan on ladannut, mukana onkin tullut haittaohjelma.

– Nämä ovat niitä vaaranpaikkoja, joihin voi kompastua, Leponen toteaa.

Keskusrikospoliisi ei ole kyseistä haittaohjelmaa analysoinut, eikä se ole Leposen tietojen mukaan aiheuttanut Suomessa vielä toistaiseksi ongelmia. Tyypillisesti rikolliset käyttävät haittaohjelmia esimerkiksi kiristämiseen ja tietojen kalasteluun.

Leposen mukaan ihmisten pitää olla entistä tarkempia myös netissä. Hänen mukaansa ihmisten pitää huolehtia erityisesti tietokoneiden virustorjunnasta.

– Keskittymistä on nyt paljon fyysisen maailman suojauksessa, eli miten suojaa itsensä ja miten suojaa lähimmäiset itseltänsä.

– Mutta ei saa missään nimessä unohtaa verkkomaailman suojaustakaan. Jos nyt käy huolimattomasti informaatiotarpeessaan verkkosivustoilla tai lataa sovelluksia, joiden alkuperää ei tiedä, niin saattaa itse ladata haittaohjelman ja levittää sitä samaan tapaan eteenpäin kuin koronavirustakin, Leponen sanoo.

– Pitää muistaa samalla lailla kuin ennenkin koronavirusta, että ei lataa koneelle tuntemattomista lähteistä sovelluksia, Leponen toteaa.

Hän muistuttaa, että Suomen viranomaisilta saa hyvää ja luotettavaa koronatietoa, jota kannattaa seurata.

Poliisihallitus kertoi myös viikonloppuna ensimmäisestä fyysisesti tapahtuneesta koronahuijauksesta. Suomea puhuneet epäillyt koputtivat vihtiläisen asukkaan asunnon ikkunaan ja ilmoittivat suorittavansa koronatarkastuksen. Yksi koronavirustutkijaksi esittäytyneistä miehistä harhautti asukasta samalla, kun kaksi muuta epäiltyä kiersivät asunnossa.

Väitetyn tarkastuksen päätteeksi asukasta pyydettiin maksamaan 10 euron tarkastusmaksu maksupäätteen tapaisella laitteella. Miesten poistuttua asukas huomasi, että häneltä oli viety muun muassa 2 000 euroa käteistä ja lukuisia arvoesineitä.

Poliisin mukaan kannattaa suhtautua terveellä epäluulolla, mikäli tuntemattomat ihmiset esiintyvät vaikkapa korona-asiantuntijoina ja tarjoavat apuaan. Viranomaiset eivät myöskään tarjoa palveluita, joissa asuntoa voitaisiin tarkastaa tai suojata koronan varalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?