Kaarinalaisella Petrillä on koronavirus – ja painavaa sanottavaa

Petri Hollménin oireet ovat niin lieviä, että koronavirustartunta olisi helposti voinut jäädä huomaamatta.

Koronavirustartunnan saanut Petri Hollmén on karanteenissa kotonaan Kaarinassa kaksi viikkoa. Seurana on perhe ja Miisa-koira.

14.3.2020 14:55

Kaarinalaisella Petri Hollménilla on koronavirus, vaikkei uskoisi.

Kotikaranteenissa olevan Hollménin oireet ovat niin lieviä, ettei hän edes tunne itseään kipeäksi. Hän ei olisi tullut edes ajatelleeksi tartunnan mahdollisuutta, ellei olisi huomannut älysormuksesta ruumiinlämpönsä olleen koholla.

– Olo oli aamulla kuin huonosti nukutun yön jälkeen. Samanlainen kuin jos koira olisi herättänyt kahdesti yön aikana, Hollmén kertoo.

Juuri siksi hänellä on painava viesti: Vähäisetkin oireet on otettava vakavasti.

Tartunta todettiin tämän viikon torstaina. Hän sai sen todennäköisesti joko viime viikonloppuna Itävallan Tirolissa tai sitten tiistaina Tukholmassa.

Kun Hollmén lähti Tiroliin viime viikon torstaina, alueella oli todettu vähemmän tartuntoja kuin Helsingissä. Hän ei huomannut kenenkään yskivän tai aivastavan lähellään. Kaiken varalta hän pesi ja desinfioi jatkuvasti käsiään.

Suomeen hän palasi sunnuntaina, päivää ennen kuin Tirol julistettiin epidemia-alueeksi. Maanantai-iltana vielä täysin oireeton Hollmén lensi työmatkalle Tukholmaan.

Tukholmassa käsienpesu jatkui. Suomeen palattuaan Hollmén päätti keskiviikkoaamuna varmuuden vuoksi jäädä vielä kotiin omaehtoiseen karanteeniin.

Hyvä niin. Torstaiaamuna olo oli väsynyt mutta normaali.

– Ajattelin, että normaalisti olisin ottanut kupin kahvia ja menoksi. Mutta sitten katsoin, että onpas jännä.

Oura-älysormus näytti, että lämpö oli ollut yöllä asteen verran koholla.

Karanteeni kuluu töitä tehdässä ja perheen kanssa ollessa.

Aiemmin sormus on näyttänyt lämmön kohoamisen pari päivää ennen flunssan oireita, ja Hollmén päätti pelata varman päälle.

Koska olo oli niin normaali, Hollménia nolotti soittaa päivystykseen. Hänet kutsuttiin kuitenkin Tyksiin testattavaksi.

Sovittuna aikana Hollmén odotti sairaalan sivuovella.

Hän sai maskin kasvoilleen ja hänet ohjattiin lyhintä mahdollista reittiä eristyshuoneeseen. Siellä vastassa oli päästä varpaisiin suojavaatteisiin pukeutunut testaaja, joka istutti hänet penkille.

Näyte otettiin työntämällä pitkä pumpulipuikko nenän kautta nieluun. Se oli epämiellyttävää muttei kivuliasta, ja toimenpide oli ohi parissa minuutissa.

Hollmén palasi kotiin karanteeniin. Iltapäivällä hoitaja soitti ja kertoi, että tulos oli positiivinen. Myöhemmin soitti vielä lääkäri ja antoi ohjeet karanteenissa oloon.

Koko perhe on karanteenissa kotonaan kaksi viikkoa. He eivät saa mennä kauppaan tai muille julkisille paikoille.

Muukin perhe on ainakin toistaiseksi välttynyt vakavilta oireilta. Hollménin vaimolla ja tyttärellä on ollut kurkku kipeänä, pojilla ei ole mitään oireita.

Hollménin Itävallan-seurueesta useat muut ovat kertoneet samanlaisista oireita kuin hänellä. Osa seurueesta asuu Suomessa ja osa ulkomailla. Heidän kohdallaan tietoa tartunnasta ei kuitenkaan ole, koska Hollménin mukaan heitä kaikkia ei ole testattu.

Aika karanteenissa on mennyt kotona töitä tehdessä, ruokaa laittaessa ja perheen kanssa ollessa.

Ulkoillakin voi omalla pihalla, kunhan ei mene paria metriä lähemmäs muita ihmisiä. Lapset leikkivät juuri lumisotaa ulkona, Hollmén kertoo.

– Olemme siitä onnekkaita, että asumme paikassa, missä edessä on pelto. Näkee kilometrin säteellä, onko siellä ihmisiä. Lapset voivat mennä vaikka metsään lenkille.

Hollménin perheellä on siis kaikki hyvin. Muille hän haluaa sanoa tämän:

Paniikkiin ja vessapaperin hamstraukseen ei ole tarvetta. Itsekkyyteen ei kuitenkaan ole varaa. Riskiryhmien suojelemiseksi lievästikin oireilevien on syytä jäädä kotiin.

Mikään oma meno ei ole niin tärkeä kuin iäkkään naapurin henki tai terveydenhuoltojärjestelmän kantokyky.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?