Korona sulkee uimahalleja, mutta liikenne toimii – katso, mitkä kaikki palvelut edelleen pyörivät

Korona näkyy ja kuuluu melkein kaikkialla. Kotoa poistuttaessa moni palvelu on silti yhä auki.

Koronavirus vaikuttaa arkeen ja sulkee palveluita. Esimerkiksi kaikki yli 500 hengen tapahtumat on suositeltu peruttavaksi.

Näin ollen suuret urheiluliigat, keikat, ruoka- ja olutfestivaalit ja jopa markkinat ovat pääsääntöisesti peruttuja.

Kaikki ei kuitenkaan pysähdy ainakaan vielä.

Joissain tapauksissa osa palveluntarjoajista puolestaan jatkaa toimintaansa, mutta toiset pistävät ovensa säppiin.

Katso tästä koottu listaus, miten korona vaikuttaa arkeen.

Koulut, päiväkodit ja oppilaitokset

Koulut jatkavat toistaiseksi toimintaansa, ellei koulussa ole todettu koronatartuntaa tai altistumista.

Myös päiväkodit ovat auki.

Ylioppilaskirjoituksissa on tehty aikataulumuutoksia, kun reaaliaineiden koepäiviä aikaistettiin viime tingassa viikolla.

Korkeakoulut ovat peruneet läsnäolopakollisia opintoja ja lisänneet etäopiskelua. Esimerkiksi Itä-Suomen ylipistossa ei järjestetä yli kymmenen hengen kokouksia ja Jyväskylän yliopistossa kehotetaan välttämään opiskelua yleisissä opiskelutiloissa.

Uimahallit

Uimahallit sulkevat ovensa monessa kaupungissa. Ainakin Helsinki, Tampere, Jyväskylä, Pori ja Kotka ovat kertoneet sulkevansa uimahallinsa.

Perusteluissa mainitaan esimerkiksi se, ettei tarvittavaa hygieniaa pystytä takaamaan koronaviruksen jyllätessä.

Poikkeaviakin linjauksia on, sillä esimerkiksi Ylöjärvi ilmoitti pitävänsä uimahallin toistaiseksi auki, kertoo Ylöjärven Uutiset.

Myös monet kylpylät, kuten Flamingo ja Tropiclandia, ovat auki normaalisti.

Kirjastot

Kirjastot ovat toistaiseksi valtaosassa kaupunkeja auki. Kirjastoihin suunnitellut tapahtumat perutaan muun muassa Turussa, Tampereella ja Oulussa. Vaikutuksia on myös ryhmäkäyntien toteuttamiseen.

Kirjastoissa vierailevia pyydetään huolehtimaan riittävästä hygieniasta ja pitämään turvavälin muihin asiakkaisiin.

Kuntosalit

Osa kuntosaleista sulkee ovensa, osa pitää ovensa auki. Suurin osa vaikuttaisi olevan avoinna, mutta lisäävän siivousta.

Muun muassa Fressi kertoo pitävänsä salinsa auki, mutta korostavansa hygienian tarpeellisuutta. Kaikki kosketeltavat pinnat desinfioidaan tehostetusti ja käsidesiä on jatkuvasti saatavilla.

Samoin toimii Fitness24Seven, joka pitää salinsa yhä auki.

Sen sijaan Elixian keskukset ovat suljettuina ainakin 25.3. asti. Yhtiö korostaa, että kyseessä on ennaltaehkäisevä toimenpide koronan pysäyttämiseksi.

Myös monen kunnan alaisuudessa olevat kuntosalit ovat suljettuina.

Urheilutalot ja jäähallit

Kaupungin urheilutalot ovat osassa kaupunkeja suljettuja tai niiden käyttöä rajoitetaan. Käytännöt ovat kuitenkin kirjavat.

Esimerkiksi Jyväskylä pitää urheilutalojaan ja -hallejaan auki, mutta rajoittaa yhtäaikaisten urheilijoiden määrän 20:een. Suljettu on muun muassa Turun Kupittaan palloiluhalli.

Muun muassa Helsingissä liikuntapaikat ovat auki, mutta harrastustoimintaa supistetaan. Tampereella kaupunki ilmoitti harrastustoiminnan keskeyttämisestä.

Jäähallit ovat monessa kaupungissa käytössä, mutta esimerkiksi Forssa ja Hyvinkää on jäähallinsa sulkenut. Imatralla jäähalli on auki koululaisryhmille.

Jäähallien ja urheiluhallien käyttöastetta laskevat se, että muun muassa jääkiekkoliigat, koripalloliigat ja lentopallon Mestaruusliiga päättivät kautensa.

Museot ja galleriat

Museot ja galleriat ovat pääsääntöisesti auki, mutta yleisötapahtumia on rajoitettu.

Elokuvateatterit

Elokuvateatterit ovat auki, mutta myytävien lippujen määrää on esimerkiksi Finnkinossa rajoitettu.

Näin loput asiakkaat voivat istua väljemmin ja pitää turvavälin.

Cinamon päästää puolestaan saleihinsa maksimissaan 90 henkilöä kerrallaan.

Savon Kinoissa toiminta jatkuu normaalisti.

Keikkapaikat ja teatterit

Koska yli 500 henkilön tapahtumat suositellaan perumaan, kaupunkien tarjonta heikkenee huomattavasti.

Keikkapaikoista esimerkiksi Jyväskylän Lutakko on siirtänyt suurimman osan keikoista, kuten myös Turun Logomo ja Tampereen Pakkahuone.

Helsingin Tavastia on viikonlopun kiinni ja tiedottaa lopuista keikoista myöhemmin.

Alle 500 henkilöä vetäviä keikkoja järjestetään toisinaan ja artisteista muun muassa Pyhimys ja Abreu pienensivät yleisökapasiteettiaan. Abreu perui myöhemmin keikkansa, kun hän sai kritiikkiä esiintymistään.

Teattereista muun muassa Kansallisteatteri peruu kaikki kevään näytöksensä ja Helsingin kaupunginteatteri peruu esityksensä 12.4. saakka.

Tampereen Teatteri peruu esitykset maanantaihin saakka, mutta ensi viikolle lippuja on saatavissa.

Pienistä teattereista muun muassa Savonlinnan Teatteri jatkaa normaaliin tapaan, mutta Kemissä esitykset perutaan.

Ooppera ja baletti

Kansallisoopperan ja -baletin esitykset perutaan 14.4. asti.

Julkinen liikenne

Toistaiseksi julkinen liikenne jatkuu kaikkialla Suomessa. Kulkuneuvojen siivousta tehostetaan ja esimerkiksi Helsingissä bussikuskit eivät toistaiseksi myy lippuja.

Myös Matkahuolto kehottaa ostamaan liput etukäteen.

Toistaiseksi juna- ja bussiliikenteessä ei ole perumisia, jotka johtuisivat koronasta.

Sen sijaan Finnairin lentoliikenne Jyväskylään, Kajaaniin, Kokkolaan ja Kemiin loppuu huhtikuun ajaksi. Myös useiden muiden lentojen määrä on niin kotimaahan kuin ulkomaille on normaalia vähäisempi.

Risteilyt

Tallink Siljan ja Viking Linen reittiliikenne Suomesta jatkuu normaalisti. Sen sijaan Tallinna–Tukholma-reitille ei myydä risteilylippuja.

Ravintolat, kahvilat ja baarit

Ravintolat ovat auki normaalisti, mutta isojen yritystilaisuuksien perumiset ovat vaikeuttaneet niiden toimintaedellytyksiä.

Norjassa ja Tanskassa ravintoloiden aukioloaikoihin on puututtu, mutta Suomessa sellaisesta ei ole ollut puhetta.

Ruokakaupat, apteekit ja kauppakeskukset

Ruokakaupat ja apteekit ovat auki. Monin paikoin koronavirukseen varautuvat ihmiset ovat ostaneet säilykkeet ja vessapaperin loppuun, mutta niiden saatavuuden tulisi normalisoitua.

Myös kauppakeskukset ovat auki normaaliin tapaan, mutta esimerkiksi Tripla päätti meneillään olevan tarjouskampanjan tapahtumalliset osat.

Käsidesin ostomääriä on rajoitettu osassa apteekkeja ja ruokakauppoja yhteen tai kahteen kappaleeseen taloutta kohden. IS:n tietojen mukaan käsidesin saatavuudessa voi olla häiriöitä vielä pitkään.

Pankit ja vakuutukset

Pankeista muun muassa OP suosittelee verkkoasiointia ja Nordeassa on mahdollista vaihtaa sovittu konttoritapaaminen verkkoasioinniksi. Konttoriasiointi on myös avoinna.

Varsinkin vakuutusasioissa pankkipalvelut ovat ruuhkautuneet.

Kerro kommenteissa, kuinka kulutat aikasi koronaviruksen keskellä? Mikä on muuttunut, mitä on tullut normaalien harrastusten tilalle? Ovatko salibandytreenit vaihtuneet korona-peliin tai metsälenkkiin? Pitääkö hengenravinto hankkia teatterin sijaan suoratoistopalveluista? Minne lapsen voi viedä, jos lähiuimahalliin ei pääse polskimaan?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?