Suomessa on kaikessa hiljaisuudessa käynnissä influenssaepidemia, josta ei juuri puhuta.
Influenssaa on todettu eri puolilta Suomea ja kaiken ikäisiltä.
THL:n influenssaseurantaan tulleista laboratorionäytteistä on todettu molempia A-viruksia eli H1N1pdm09 ja H3N2 sekä vähemmässä määrin molempia B-viruksia eli Victoria ja Yamagata.
Tehohoidossa on ollut 26 potilasta.
Tehohoitopotilaista lähes kaikilla on jokin pitkäaikaissairaus. Suurin osa heistä on alle 65-vuotiaita mediaanin ollessa 62 vuotta.
Ainoastaan neljän tehohoitopotilaan tiedetään saaneen kausi-influenssarokotteen.
– Epidemia on tänä talvena rauhallisempi verrattuna aikaisempiin talviin, vaikka influenssan aktiivisuus onkin vaihdellut sekä viikoittain että alueittain, arvioi tilannetta erityisasiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijamikrobiologiayksiköstä.
– Juuri nyt näyttäisi, että ollaan jo laskussa, mutta varmaksi ei osaa sanoa, kun tämä on hiukan poukkoillut koko ajan ja arvio perustuu yhden viikon lukuihin.
Kulunut talvi on ollut profiililtaan erilainen kuin aiemmat.
– Tämä on jatkunut pitkään hyvin samankaltaisena, kun yleensä tartuntamäärät nousevat nopeasti ja lähtevät sitten laskuun. Nyt ei ole esiintynyt yhtä selkeää piikkiä, Ikonen selostaa.
– Sellaista ryömivää etenemistä.
Jo viime talvi oli Ikosen mukaan selkeästi rauhallisempi edellisiin verrattuna.
– Nyt on parhaimmillaan ollut noin tuhat laboratoriovarmennettua tapausta viikossa, kun viime talvena niitä oli enimmillään 1 700 tapausta viikossa ja aiempina talvina yli 2 000 viikossa.
– Selkeästi rauhallisempaa tämä on ollut, Ikonen sanoo.
Laboratoriovarmennetut tapaukset ovat eri asia kuin tartuntojen kokonaismäärä. Tartuntatautirekisteriin ilmoitetut influenssalöydökset edustavat vain pientä osaa influenssaan sairastuneista ja tiedon kertymisessä saattaa olla viivettä.
– Viime talvena B:tä ei todettu ollenkaan, mutta nyt niitä on ollut jonkin verran, pari sataa viikossa. Saa nähdä, käykö niin, että B-tartunnat lähtevät vielä nousuun, kun A lähtee laskuun, Ikonen pohtii.
Hengitystievirusinfektioiden seurantaan lähetetyistä näytteistä on todettu myös RS-, rino-, adeno- ja enteroviruksia sekä tavallisia koronaviruksia, joka on eri asia kuin uusi pandemiaksi yltänyt koronavirus, jossa Suomen tartuntamäärä ylitti torstaina täpärästi sadan tartunnan rajapyykin.
Influenssalle tyypillisiä oireita ovat nopeasti nouseva korkea kuume, lihaskivut, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi saattaa esiintyä yskää, kurkkukipua ja nuhaa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.