STM:n kansliapäällikkö MTV:lle: Koronaepidemia on Suomessa alle kuukaudessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

STM:n kansliapäällikkö MTV:lle: Koronaepidemia on Suomessa alle kuukaudessa

Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan Suomi ei voi enää välttää koronaepidemiaa.

Sosiaali- ja teveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Arkistokuva.­

12.3. 1:10

Koronaepidemia tulee Suomeen väistämättä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila MTV-uutisille.

– Jos sitä aikaa arvioi, niin se on ennemmin päiviä ja viikkoja kuin kuukausia eli kyllä se on alle kuukauden päässä, hän sanoi.

Suomessa oli keskiviikkoiltaan mennessä todettu 61 varmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Tiistaina THL kertoi, että siihen mennessä todetuista 40 tapauksesta 30 liittyi matkailuun ja jatkotartuntoja oli kymmenen.

Tilanne muuttuu ratkaisevasti, kun tartuntaketjuja ei voida enää jäljittää.

– Kun emme pysty enää niitä tartuntaketjuja jäljittämään, niin siirrymme rajaamisen vaiheesta hallinnan vaiheeseen eli alamme hoitaa sairaita, Varhila kertoo.

Tavoitteeksi tulee tällöin terveydenhuoltojärjestelmän taakan helpottaminen ja riskiryhmään kuuluvien suojaaminen. Vastaavassa tilanteessa ovat tällä hetkellä esimerkiksi Espanja, Ranska ja Saksa.

Euroopan tautien ehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:n mukaan mukaan esimerkiksi urheilutapahtumien, konserttien, konferenssien ja muiden suurten tapahtuminen peruminen voi tällöin olla jo perusteltua.

Epidemian laajentuessa se kuormittaa terveydenhuoltojärjestelmää voimakkaasti. Tavoitteeksi tulee tällöin vähentää ylimääräisiä kuolemantapauksia, helpottaa terveydenhuoltojärjestelmän taakkaa ja suojata suurimmassa riskiryhmässä oleva väestö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?