Pentti Linkolan tytär kertoo Kodin Kuvalehdessä karusta lapsuudesta: ”Ei ole hirveästi mitään hyviä muistoja siinä kalastaja­huushollissa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pentti Linkolan tytär kertoo Kodin Kuvalehdessä karusta lapsuudesta: ”Ei ole hirveästi mitään hyviä muistoja siinä kalastaja­huushollissa”

Pentti Linkolan tytär Mirjami kertoo Kodin Kuvalehden haastattelussa karusta lapsuudesta kalastajakodissa.

Pentti Linkola Kuhmoisissa 1969 ja Valkeakoskella 2012.­

12.3. 6:05

Legendaarisen kalastajan ja kirjailijan Pentti Linkolan tytär Mirjami Linkola, 58, kertoo Kodin Kuvalehden haastattelussa karusta lapsuudesta Kuhmoisissa.

– Minulla ei ole hirveästi mitään hyviä muistoja lapsuudesta siinä kalastajahuushollissa, Mirjami Linkola sanoo Anna Pihlajaniemen tekemässä haastattelussa.

Linkola tapasi vaimonsa Aliisan, kun tämä oli vasta 19-vuotias ja hän tuolloin 28-vuotias. Helsinkiläisen professoriperheen poika oli ahdistunut maailman tilasta ja halusi elää yksinkertaista elämää maalla.

– Minä laskelmoin. Aliisa on nätti kuin mikä ja vahvan näköinen ja vahva se olikin. Ajattelin, että siinä oli sopiva kumppani myös kalastukseen, niin kuin olikin. Monet vuodet, Linkola itse kertoo Riitta Kylänpään kirjassa Pentti Linkola - ihminen ja legenda (Siltala).

Mirjami Linkola kertoo Kodin Kuvalehdessä, että hän ja Leena-sisko odottivat usein vanhempia kalastamasta pimeässä tuvassa. Heitä oli kielletty käyttämästä yksin öljylamppua tai kynttilöitä.

– Se oli sellaista odottamista ja pelkäämistä. Jos äiti ja isä viipyivät pitkään, kuvittelin, että heille oli tapahtunut jotakin. Olin hyvä kuvittelemaan, Mirjami sanoo lehdessä.

Mirjamin mukaan hänellä on kuitenkin valoisia muistoja lapsuusvuosien leikeistä isän kanssa.

Pentti Linkola on maineikas kirjoittaja, joka on elättänyt itsensä kalastajana.­

Tyttären mukaan Linkolaa raivostuttivat kalastamisen raskaus ja elämän vaikeus. Lapset katsoivat millainen ilme isällä oli kun tämä nousi polkua.

– Usein näimme, että hän jupisi ”saatana, saatana, perkele, perkele”. Sen melkein kuuli lasin läpi, Mirjami Linkola sanoo lehdessä.

Hänen mukaansa isä vaatii tolkuttomasti perheeltään kuten itseltäänkin.

Kylänpään kirjassa Linkolan puoliso Aliisa kertoo tehneensä kotityöt, tiskanneensa ja siivonneensa. Linkola olisi halunnut hänen käyttävän tuon ajan lukemiseen.

Avioliitto rakoili. Kyläsaaren kirjassa Aliisa kertoo, että Linkola yritti pelastaa avioliittoaan yllättävällä tavalla. Hän vei vaimonsa lomalle Kanarialle vuonna 1970.

– Suhde ei elpynyt, mutta mukavaa meillä oli, Aliisa kertoo kirjassa.

Pentti Linkolan karua kalastajanelämää.­

Vanhemmat erosivat, kun Mirjami oli 12-vuotias. Hän ja sisko muuttivat äidin kanssa Helsinkiin.

– Halusin eroon isästä. Toisaalta olin siinä iässä, että olin juuri alkanut ymmärtää hänen suruaan joissakin asioissa vähän paremmin, Mirjami sanoo Kodin Kuvalehdessä.

Pentti Linkola saattoi hiljentyä kyyneliin, kun näki jonkun kaataneen vanhaa hienoa metsää.

Kustannustoimittajana työskennellyt ja luontokartoittamista opiskellut Mirjami Linkola jakaa yhä isänsä maailmankuvan. Ilmastonmuutos hirvittää häntä, samoin kuin lähiluonnon katoaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?