Suomen lintubongauksen maajoukkue ei pääse Israeliin koronakaranteenin vuoksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomen lintubongauksen maajoukkue ei pääse Israeliin koronakaranteenin vuoksi

”Punanuppien” voittajajoukkue 2016 vasemmalta Vilppu Välimäki, William Velmala, Roni Väisänen ja Jarkko Santaharju.

Julkaistu: 11.3. 9:37

Suomen Arctic Redpolls oli yksi ennakkosuosikeista COTF 2020 -linturallissa.

Suomen lintubongareiden maajoukkue Arctic Redpolls ei pääse osallistumaan Israelissa järjestettävään suureen kansainväliseen Champions of the Flyway -kilpailuun.

Syynä on koronaviruksen leviämisen pelko eli Israelin valtion asettama vaatimus kahden viikon karanteenista kaikille maahan saapuville.

Vuorokauden kestävä kilpailu käydään 31. maaliskuuta Etelä-Israelissa.

Suuren saksalaisen optisen alan konsernin Zeissin sponsoroima Arctic Redpolls tiedotti kisamatkansa peruuntumisesta keskiviikkona aamulla Facebook-sivuillaan.

Koska karanteenia ei ole aikataulusyistä mahdollista toteuttaa, Champions of the Flyway (COTF) käydään tänä vuonna vain israelilaisten joukkueiden kesken, kotimaisin voimin.

COFT on paitsi linturalli, jossa yritetään havaita määräajassa mahdollisimman monta lintulajia, myös lintujensuojelutapahtuma, jossa osallistuvat joukkueet keräävät rahaa lintujensuojeluun.

Tänä vuonna kohteeksi on valittu Kazakstanissa ja Uzbekistanissa elävät arokotkat ja niiden pesimisolosuhteiden turvaaminen. Näiden kahden maan alueella pesii jopa 80 prosenttia maailman kaikista arokotkista. Niitä uhkaavat maastopalot ja voimalinjat.

Arokotkien muuttoreittejä on tutkittu satelliittiseurannan avulla ja löydetty Saudi-Arabiasta paikka, jossa talvehtii 6 700 arokotkaa.

Varat luovutetaan Birdlife Kazakstanille ja Birdlife Uzbekistanille.

”Joukkueemme koittaa selvitä aavikonkaipuustaan, mutta arokotkat tarvitsevat edelleen apuamme! Kampanja siis jatkuu normaalisti”, Arctic Redpolls tiedottaa. Joukkueella on omat Facebook-sivut.

Arctic Redpolls on käytännössä Suomen maajoukkue. Joukkueessa olisivat tänä vuonna kilpailleet Roni Väisänen, William Velmala, Jarkko Santaharju ja Petteri Lehikoinen.

Se oli yksi ennakkosuosikeista Suomen kenttäornitologian perinteellisesti korkean tason vuoksi.

Vuonna 2016 Arctic Redpolls eli ”punanupit” eli ”punapollat” voitti kisan. Ilta-Sanomat kertoi voitosta 30.3. 2016.

Joukkueen erikoinen nimi tulee tundraurpiaisen englanninkielisestä nimestä. Siitä seuraa joukkueen kolmas lempinimi, ”turpot”.