Maailmalla koronaan on jo pikatestejä – Suomessa niiden hankkiminen on ”lupaprosessissa”

Nykyisellään Suomessa on pystytty tekemään riittävästi koronatestejä.

Suomessa on tiistaina puoleen päivään mennessä tehty 720 koronavirustestiä. Sairastuneita on 40.

10.3.2020 22:39

Maailmalla on jo kehitetty koronavirukseen pikatestejä, joita pyritään saamaan myös Suomeen.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Päivi Sillanaukeen mukaan Suomi tulee hankkimaan pikatestejä ”sitten kun niitä tulee markkinoille”. IS:lle hän ei pystynyt kertomaan tiistaina, tarkoittavatko toimitusajat esimerkiksi viikkoja vai pidempää aikaa.

– Ne (testituotteet) ovat lupaprosessissa, ja on tärkeää, että testit ovat laadukkaita. Teemme enemmän hallaa, jos käytämme testivälineitä, joiden herkkyyttä ja erittelykykyä ei ole selvitetty tarkkaan.

– Huoltovarmuuskeskuksen kautta emme ole testejä tilanneet, mutta varmasti niitä vielä otetaan käyttöön niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella, esimerkiksi työterveyshuollossa.

  • Oletko sairastunut koronavirukseen tai oletko koronan takia karanteenissa? Ota meihin yhteyttä: WhatsApp 040 6609019 tai uutiset@iltasanomat.fi

Ruotsissa pelkästään Tukholman alueella on todettu COVID-19-tartuntoja yli 200, kun koko Suomessa tartuntoja on 40. Ruotsin terveysviranomaiset keskittyvät tästä lähtien testaamaan koronaviruksen varalta vain vakavammin sairastuneita ihmisiä.

Sillanaukee ei usko, että ero johtuu testaamisesta.

– Varmasti meilläkin on tunnistamattomia tartuntaketjuja, mutta olemme todella hyvin jakaneet informaatiota, miten pitää toimia, jos tulee oireita. Ja uskon, että meillä ihmiset hakeutuvat testeihin, Sillanaukee toteaa.

Suomessa pystytty toistaiseksi testaamaan riittävän hyvin

HUS:in infektioylilääkäri Asko Järvinen ja STM:n kansliapäällikkö Sillanaukee vakuuttavat, että Suomessa on pystytty tekemään tähän mennessä riittävästi COVID-19 -testejä.

– Husissa meillä ei ole tietoa koko maan tilanteesta, mutta Husissa potilaat kutsutaan testeihin ajanvarauksella ja testit saadaan tehtyä, ylilääkäri Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan kaikkialla Suomessa pyritään kasvattamaan näytteenottokapasiteettia.

Sillanaukee kertoo, että tarvittaessa virusnäytteet kuljetaan vaikkapa Utsjoelta Helsinkiin. Koronavirusnäytteitä ei voida analysoida missä tahansa laboratoriossa, vaan niiden käsittelyyn vaaditaan erityisolosuhteet – ja erityislupa.

– Tämän viikon loppuun mennessä saamme lisättyä kapasiteettia koronanäytteiden analysointiin, Sillanaukee sanoo.

– Jonoja ei tietääkseni ole ollut. En tunne kaikkia kentän tapoja, mutta olen kuullut, että jossain on varsinaisten testipaikkojen lisäksi annettu esimerkiksi kotoa oven alta näyte testaajalle. Hinnan perusteella emme rajoita asiaa, vaan näytteiden kuljetus vaikkapa sieltä Utsjoelta Helsinkiin on ihan rutiinia.

Yleisvaaralliseksi taudiksi luokiteltavan COVID-19:n näytteenotto ja analysointi on tehtävä suojatusti.

Sillanaukee sai tiistai-iltapäivällä tiedon Oulun yliopistollisen sairaalan testiyksikön valmistumisesta.

– Siellä oli jo ennestään teknologiaa, jonka rinnalle koronatestaus voidaan rakentaa.

Testimäärien kasvu haastaa laboratoriot

THL:n mukaan Suomessa oli testattu tiistaina puoleenpäivään mennessä kaikkiaan 720 koronavirusnäytettä. Esimerkiksi Ruotsissa testejä on tehty tähän mennessä huomattavasti enemmän.

Suomessa virusnäytteiden analysointi onnistuu toistaiseksi vain neljässä laboratoriossa: THL:n sekä Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistollisten sairaaloiden yhteydessä toimivissa laboratorioissa.

– Tavoitteenamme on, että näytteiden analysointi onnistuisi kaikkien sairaanhoitopiirien alueella. Tästä päivästä eteenpäin THL pystyy nostamaan kapasiteettia omassa laboratoriossaan. Siellä erityisesti kiinnitetään katse sotepuolen henkilökunnan näytteiden analysointiin, Päivi Sillanaukee kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?