IS SEURAA

EU sopi 30 päivän matkustus­rajoituksista ulko­rajoille, korona­rokote voi olla jo syksyllä – IS seuraa

IS seuraa koronavirus­epidemian kehittymistä hetki hetkeltä. Seurannan löydät artikkelin lopusta.

6.3.2020 16:50 | Päivitetty 18.3.2020 1:37

Huom! Tätä seurantaa ei enää päivitetä vaan olemme avanneet uuden seurannan koronatilanteesta. Pääset siihen täältä >>> Tilanne Suomessa

THL:n antamien mukaan Suomessa on nyt todettu vahvistettuja koronatapauksia yhteensä 319. Sairastuneiden todellista määrää ei enää tiedetä. Useat sairaanhoitopiirit keskittävät testaamisen iäkkäisiin, vakavasti sairaisiin ja terveydenhuollon henkilökuntaan. Useimmat lieväoireiset koronavirustartunnat eivät siis enää tule mukaan lukuihin.

Yksi ihminen on joutunut tehohoitoon Mikkelissä koronaviruksen takia, kertoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä. Myös Kuopiossa on yksi ihminen tehohoitoon koronatartunnan vuoksi, kertoo Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri. Tartunta on saatu matkalla Pohjois-Italiassa. Kyseessä on eläkeikäinen henkilö, jonka vointi on tällä hetkellä vakaa.

THL:n tuoreimmat tiedot ovat täällä. Sairaanhoitopiiri­kohtaisissa tiedoissa on kuitenkin erilaisia lukuja THL:n ja sairaanhoitopiirien ilmoittamien tapausten välillä.

Pohjois-Karjalan ja Heinäveden sote-palveluista vastaava Siun sote tiedottaa, että THL:n tiedoista poiketen Pohjois-Karjalassa on edelleen vain yksi varmennettu koronavirustartunta ja varmennettuja tapauksia on kirjattu virheellisesti Pohjois-Karjalan alueelle. Lisäksi Kymenlaakson sairaanhoitopiiri on jo aiemmin tiedottanut alueella varmistuneesta koronavirustartunnasta, joka varmistui lauantaina 14.3. THL:n tiedoissa Kymenlaaksoa ei ole erikseen mainittu.THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo HS:lle, että Suomessa oli eiliseen mennessä tehty 3 000 koronatestiä. Pelkästään eilen tehtiin lähes 900 testiä.

Tilanne maailmalla

Ranskassa ovat alkaneet järeät koronavirustoimet, jotka sulkevat useimmat ranskalaiset koteihinsa. Ulos meneminen on kielletty välttämättömyyksiä kuten kaupassa ja apteekissa käyntiä lukuun ottamatta.

Hallituksen mukaan kymmenettuhannet poliisit partioivat katuja ja jakavat 38–135 euron suuruisia sakkoja ihmisille, joilla ei ole kirjallista lupalappua ulkona liikkumiseen.

Terveysministerin mukaan rajoituksia voidaan löysätä kahden viikon päästä, jos koronaviruksen leviämistä on siihen mennessä saatu hillittyä riittävästi. Ranskassa koronavirukseen on tiettävästi kuollut 148 ihmistä.

Espanjassa koronaepidemian tilanne pahenee kovaa vauhtia. Terveysministeriö kertoi tiistaina kirjanneensa vuorokaudessa lähes 2 000 uutta tartuntatapausta, mikä nosti viruksen saaneiden kokonaismäärän maassa jo yli 11 000:een.

Toisaalta noin tuhannen tartunnan saaneen kerrotaan jo parantuneen.

Koronaepidemiaan kuolleiden määrä on Espanjassa noussut hieman vajaaseen 500:aan.

Italiassa virus on vaatinut jo yli 2 100 kuolonuhria. Luku on suurin Kiinan jälkeen.

Koronavirustartuntoja Italiassa on puolestaan vahvistettu maanantai-iltaan mennessä lähes 28 000. Neljä päivää aiemmin tartuntoja oli tavattu noin 15 100.

Euroopassa jatkettiin maanantaina uusien rajoitusten asettamista koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Rajoja suljettiin, kuten myös kouluja ja yliopistoja. Lisäksi ihmisille asetettiin liikkumisrajoituksia.

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kehotti maanantaina testaamaan kaikki tapaukset, joissa epäillään koronavirustartuntaa.

– Tulipaloa vastaan ei voi taistella niin, että silmät on peitetty, Ghebreyesus sanoi.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puolestaan sanoi aikovansa ehdottaa jäsenmaiden johdolle, että EU:n alueelle kiellettäisiin väliaikaisesti muu kuin välttämätön matkustaminen.

Suomessa käyttöön järeitä toimia

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi maanantaina, että valtioneuvosto on presidentin kanssa todennut poikkeusolot ja valmiuslaki otetaan käyttöön. Valtioneuvosto käsittelee tiistain istunnossaan valmiuslain käyttöönottoasetuksen ja soveltamisasetukset.

Hallitus on mm. päättänyt keskeyttää lähiopetuksen oppilaitoksissa kouluista korkeakouluihin keskiviikosta alkaen. Päiväkodit pysyvät toiminnassa, jotta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien työssäkäynti turvataan.

Suomi aloittaa valmistelun rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Tavaraliikenne jatkuu.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään. Samoin kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa.

Valtio sulkee valtion ja kuntien museot, teatterit, kirjastot sekä urheilu-, nuoriso-, järjestö-, harrastus- ja kerhotilat. Yksityisen ja kolmannen sektorin sekä uskonnollisten yhteisöjen suositellaan toimivan samoin.

Lue lisää täältä >>>

IS seuraa koronavirustilanteen kehittymistä hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Artikkelissa uusimmat päivitykset nousevat korkeimmalle ja vanhemmat painuvat alaspäin. Vanhemmissa päivityksissä voi olla eriäviä tietoja esimerkiksi sairastuneiden ja uhrien määristä tilanteen kehittyessä.

  • Oletko sairastunut tai onko lähipiirissäsi havaittu koronavirustartuntoja? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen, käsittelemme yhteydenotot luottamuksella sähköpostilla uutiset@iltasanomat.fi tai täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?